ΚΟΣΜΟΣ

Απομακρύνθηκε από τις αρχές

Νέα Υόρκη: Άγνωστοι καλλιτέχνες τοποθέτησαν σε πάρκο, προτομή του Σνόουντεν που ζει εξόριστος στη Ρωσία

Μια ομάδα καλλιτεχνών τοποθέτησε σήμερα μια προτομή του... Έντουαρντ Σνόουντεν σε ένα πάρκο του Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των αρχών, που φρόντισαν να την απομακρύνουν γρήγορα από το σημείο.

Η προτομή, στο πάρκο Φορτ Γκριν, σκεπάστηκε αρχικά με ένα μπλε πλαστικό κάλυμμα για να την κρύψουν από τα βλέμματα των περαστικών. Η επιγραφή «Σνόουντεν» στη βάση της καλύφθηκε επίσης.

Ορισμένοι τουρίστες αλλά και κάτοικοι της πόλης πρόλαβαν πάντως να φωτογραφηθούν μπροστά από το άγαλμα, μέχρι που οι υπάλληλοι του πάρκου ανέλαβαν να απομακρύνουν από τον χώρο την προτομή, που ζύγιζε περίπου 40 κιλά.

Η προτομή τοποθετήθηκε τα χαράματα πάνω σε μια κολόνα του «Μνημείου των Μαρτύρων του Πλοίου Φυλακή» που τιμά τη μνήμη των 11.500 Αμερικανών αιχμαλώτων πολέμου που πέθαναν σε βρετανικά πλοία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας (1775-1783).

Οι ανώνυμοι καλλιτέχνες εξήγησαν στον ιστότοπο Mashable ότι επέλεξαν σκόπιμα το συγκεκριμένο σημείο ώστε να τοποθετήσουν τον Σνόουντεν «στη συνέχεια μιας ιστορίας που ξεκίνησε με τη γέννηση της χώρας αυτής» και (....) «οικοδομήθηκε πάνω στα ιδανικά της ελευθερίας, του να μην φυλακίζεται ή να παρακολουθείται κανείς από την κυβέρνηση».

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, 31 ετών, εργαζόταν ως τεχνικός σύμβουλος για την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και το 2013 διέρρευσε στον Τύπο λεπτομέρειες για τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης Αμερικανών πολιτών και ηγετών απ' όλον τον κόσμο. Κατηγορήθηκε για κατασκοπεία και έκτοτε ζει εξόριστος στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.