ΚΟΣΜΟΣ

Οργή για το νέο θάνατο αφροαμερικανού

Νότια Καρολίνα: Αστυνομικός και θύμα διαπληκτίστηκαν πριν από τις σφαίρες

Ο λευκός αστυνομικός και ο άοπλος μαύρος άνδρας, τον οποίο ο πρώτος σκότωσε στο Νορθ Τσάρλεστον (νότια Καρολίνα), είχαν έναν διαπληκτισμό, αφηγήθηκε σήμερα ο αυτόπτης μάρτυρας αυτού του περιστατικού, που είναι το τελευταίο σε μια σειρά επεισοδίων αστυνομικής βίας σε βάρος της αφροαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ.

"Πριν αρχίσω να κινηματογραφώ, ήταν και οι δύο στο έδαφος. Θυμάμαι ότι ο αστυνομικός είχε τον έλεγχο της κατάστασης", αφηγήθηκε χθες, Τετάρτη, ο Φέλντιν Σαντάνα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

"Είχε θέσει υπό έλεγχο τον Σκοτ (το θύμα) και ο Σκοτ προσπαθούσε να ξεφύγει από το Taser, αλλά όπως έχω ήδη πει, ουδέποτε χρησιμοποίησε το Taser εναντίον του αστυνομικού", πρόσθεσε.

"Όπως βλέπετε στο βίντεο, ο αστυνομικός απλώς τον πυροβόλησε στην πλάτη. Αμέσως κατάλαβα πως είχα στα χέρια μου κάτι σημαντικό", αφηγήθηκε ακόμη αυτός ο αυτόπτης μάρτυρας.

Το βίντεο του Φέλντιν Σαντάνα έκανε τον γύρο του κόσμου. Σ' αυτό βλέπει κανείς έναν λευκό αστυνομικό, τον Μάικλ Σλάγκερ, 33 ετών, να σκοτώνει έναν μαύρο, τον 50χρονο Ουόλτερ Σκοτ, ενώ αυτός ο τελευταίος δεν τον απειλεί και επιχειρεί να διαφύγει τρέχοντας. Ο αστυνομικός τον πυροβολεί οκτώ φορές στην πλάτη και πέντε σφαίρες πετυχαίνουν το στόχο τους.

Μετά τους πυροβολισμούς, ο αστυνομικός, ο οποίος είχε σταματήσει τον Ουόλτερ Σκοτ για έναν οδικό έλεγχο ρουτίνας, υποστήριξε αρχικά από τον ασύρματό του ότι το θύμα τού άρπαξε το Taser, σύμφωνα με τους New York Times.

Όμως το βίντεο έδωσε μια εντελώς διαφορετική εικόνα για τα γεγονότα και σε βάρος του Μάικλ Σλάγκερ απαγγέλθηκε κατηγορία για φόνο. Προφυλακίσθηκε την Τρίτη και κινδυνεύει να του επιβληθεί η θανατική ποινή ή ποινή κάθειρξης 30 ετών.

"Ο αστυνομικός απολύθηκε", δήλωσε εξάλλου χθες, Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της πόλης Κιθ Σάμεϊ. "Δεν υποστηρίζουμε το κακό, ασχέτως ποιος το προκαλεί", συνέχισε ο δήμαρχος, ο οποίος διακόπηκε πολλές φορές από ανθρώπους που φώναζαν "Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη".

Περίπου πενήντα άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης ειρηνικά χθες το βράδυ μπροστά από το δημαρχείο του Βόρειου Τσάρλεστον. Πολλοί πήραν το λόγο και πολλοί ήταν αυτοί που επισήμαναν πως η ταχεία σύλληψη του αστυνομικού επέτρεψε να εκτονωθεί κάπως η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η πόλη έλαβε μια επιδότηση για την αγορά εκατό ατομικών καμερών που προορίζονται για τους ένστολους αστυνομικούς.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ έκανε λόγο για ένα βίντεο "το οποίο είναι τρομερά δύσκολο να δει κανείς" και πρόσθεσε πως "θα ήταν θετικό" να φέρουν οι αστυνομικοί κάμερες.

Το επεισόδιο αυτό συνέβη σε μια ήδη βεβαρυμένη συγκυρία και υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρώσει τις φυλετικές εντάσεις στις ΗΠΑ, που έχουν ήδη συγκλονισθεί από πρόσφατα περιστατικά μαύρων που σκοτώθηκαν ή υπέστησαν βιαιοπραγίες από λευκούς αστυνομικούς.

Ο πατέρας του Σκοτ, ο οποίος ονομάζεται επίσης Ουόλτερ, δήλωσε πως έχει συντριβεί από το θάνατο του γιού του.

"Ο τρόπος που τον πυροβόλησαν, θα έλεγε κανείς ότι (ο αστυνομικός) προσπαθούσε να σκοτώσει ένα ελάφι (...) Δεν ξέρω καν αν είναι ρατσισμός ή αν έχει ψυχικό πρόβλημα", είπε χθες στο δίκτυο NBC.

Στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται πως "ο Μάικλ Τόμας Σλάγκερ (...) σκότωσε το θύμα παρανόμως και εκ προμελέτης. Πυροβόλησε το θύμα πολλές φορές στην πλάτη έπειτα από έναν διαπληκτισμό".

Ήδη από το βράδυ της Τρίτης, η οικογένεια του θύματος έπλεξε το εγκώμιο του "ήρωα" που κινηματογράφησε τη σκηνή.

Είναι ένας "άγγελος", είπε η Μπάρμπαρα Σκοτ, μια εξαδέλφη. Χωρίς αυτό το βίντεο, "δεν θα είχε υπάρξει δικαιοσύνη. Χωρίς απτή απόδειξη, θα ήταν ο δικός μας λόγος εναντίον αυτού της αστυνομίας. Και φαίνεται πως πιστεύουν περισσότερο την αστυνομία".

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει πως θα προβεί "στις κατάλληλες ενέργειες υπό το φως των αποδείξεων και των εξελίξεων", διευκρινίζοντας πως έρευνες διεξάγει και το FBI.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.