ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

O Δίκαιος Φόρος

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας από τους ελάχιστους δίκαιους φορολογικούς νόμους (ίσως ο μοναδικός) που ψήφισε η ελληνική Βουλή.

Το αποδεικνύει η έρευνα των Τ. Γιαννίτση – Στ. Ζωγραφάκη που αποκαλύπτει ότι στα πέντε πρώτα χρόνια (2008-2012) της κρίσης:
Τα χαμηλά εισοδήματα (δηλαδή τα φτωχά νοικοκυριά) πλήρωσαν 125,9% περισσότερους άμεσους φόρους.
Τα υψηλά εισοδήματα στα πλούσια νοικοκυριά, αντίθετα πλήρωσαν κατά 9% λιγότερους άμεσους φόρους.

Χάρη στον ΕΝΦΙΑ αυξάνονται οι συνολικοί φόροι που πληρώνουν οι πλούσιοι (υψηλά εισοδήματα) κατά 9%. Οι φόροι που πληρώνουν οι φτωχοί αυξάνουν ακόμη περισσότερο (337%)!

Επίσης το 2012 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πλήρωσαν άμεσους φόρους 9 δισ. Ενώ αντίθετα 800.000 επιχειρήσεις και 3.280.000 γιατροί, δικηγόροι, έμποροι, μηχανικοί, φοροτεχνικοί, εργολάβοι, ακτοπλόοι, αγρότες κ.λπ. πλήρωσαν 2,5 δις. οι πρώτοι και 1,7 δις. οι δεύτεροι, συνολικά 4,2 δισ. Δηλαδή ούτε τους μέσους άμεσους φόρους που πλήρωσαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ενώ θα έπρεπε να πληρώσουν τουλάχιστον τα διπλάσια από αυτούς, δηλαδή 20 δισ.

Αν σ’ αυτά προσθέσουμε ότι και η αύξηση του ΦΠΑ από το 18% στο 23% την ίδια περίοδο πληρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του από τα χαμηλά εισοδήματα (μισθωτούς και συνταξιούχους) για ένδυση, σίτιση, στέγαση, μόρφωση, ψυχαγωγία κ.λπ. διότι τα πλούσια νοικοκυριά μικρό μέρος μόνο ξοδεύουν στο εσωτερικό για επιβίωση και τα υπόλοιπα τα κάνουν επενδύσεις (μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις, ρέπος, χρυσό κ.λπ.) συνήθως στο εξωτερικό...

Tί δείχνουν όμως οι αριθμοί; Απλώς ότι το 90-95% των βορείων, νοτίων και άλλων πλούσιων προαστείων του Λεκανοπεδίου, όπως και άλλων πόλεων και περιοχών της χώρας αποκτήθηκαν με μαύρο χρήμα από: φοροδιαφυγή, κλοπή ΦΠΑ (πληρώνεται στο κράτος μόνο το 1/3 από ό,τι εισπράττεται), μίζες, «φακελάκια», αργομισθίες, εμπόριο ανθρώπων, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων κ.λπ. κ.λπ.

Η κατάργηση λοιπόν του ΕΝΦΙΑ δεν θα φέρει φορολογική δικαίωση υπέρ των φτωχών στρωμάτων. Αλλά θα μεγαλώσει την κραυγαλέα αδικία υπέρ των πλουσίων. Με τον ΕΝΦΙΑ πλήρωσαν για πρώτη φορά αυτοί που ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν πληρώσει φόρο. Γι’ αυτό λοιπόν φωνάζουν να καταργηθεί το «χαράτσι» πολιτικάντηδες και δημοσιογράφοι στην TV και βάζουν μπροστά τους… φτωχούς! Εξάλλου, έτσι γινόταν πάντα σ’ αυτή τη χώρα: οι φτωχοί υπεράσπιζαν τις τσέπες των πλουσίων!
Αν θέλει λοιπόν η κυβέρνηση να ελαφρύνει τους φτωχούς από ένα μικρό μέρος του ΕΝΦΙΑ υπάρχει ένας απλός και λογικός τρόπος:

Να εξαιρέσει από τον ΕΝΦΙΑ τα πρώτα 40-50 τ.μ. της πρώτης κατοικίας κάθε νοικοκυριού και 5-6 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο μέλος (παιδιά, σύζυγο, γονείς κ.λπ.).

Όλα τα άλλα είναι προφάσεις σε «αριστερές» αμαρτίες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.