ΥΓΕΙΑ

Τι έδειξαν οι έρευνες

Ο ξηρός καρπός που προστατεύει από την τροφική δηλητηρίαση

Ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ διαπίστωσαν ότι ένας αγαπημένος ξηρός καρπός μπορεί να προστατεύσει από παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν συχνά τροφικές δηλητηριάσεις, όπως το κολοβακτηρίδιο Εσερίχια κόλι.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Food Science, το αλεύρι που παρασκευάζεται από τον ξηρό καρπό προωθεί την ανάπτυξη δύο ευεργετικών βακτηρίων (Lactobacillus casei και Lactobacillus rhamnosus) στο γαστρεντερικό.

Αυξάνοντας τα επίπεδα των καλών βακτηρίων στο γαστρεντερικό, το αλεύρι από φιστίκι φάνηκε να επιφέρει μείωση στα επίπεδα του επικίνδυνου εντεροαιμορραγικού κολοβακτηριδίου E. coli, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.

Τα καλά βακτήρια ανταγωνίζονται τους παθογόνους μικροοργανισμούς που έχουν εισβάλει στο σώμα, καθώς καταλαμβάνουν χώρο στα τοιχώματα του γαστρεντερικού και παράγουν αντιμικροβιακές ουσίες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Debabrata Biswas, περίπου 50 γραμμάρια φιστίκια την ημέρα εξισορροπούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και συμβάλλουν στην προστασία από τροφιμογενείς ασθένειες που οφείλονται σε κοινούς παθογόνους μικροοργανισμούς.

Το κολοβακτηρίδιο E. coli μεταδίδεται συνήθως από κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή από μολυσμένα λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά. onmed.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.