ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε... καταστολή το τραπεζικό σύστημα

«Πάγωσαν» οι χορηγήσεις δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Έχουν «παγώσει» οι χορηγήσεις δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις...

Εξωτερικά όλα μοιάζουν φυσιολογικά. Οι τράπεζες τηρούν ευλαβικά το ωράριο λειτουργίας, οι πελάτες εξυπηρετούνται κανονικά, τα ATMs λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Ωστόσο πίσω όμως από αυτή τη φυσιολογική εικόνα η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, οι περισσότεροι πελάτες στα καταστήματα των τραπεζών είτε πληρώνουν λογαριασμούς και άλλες υποχρεώσεις, είτε ρωτούν τις διαδικασίες για τη μεταφορά των καταθέσεών τους σε ξένες τράπεζες ή σε εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές.

Η βασική τραπεζική λειτουργία, δηλαδή η χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, βρίσκεται σε κατάσταση καταστολής. Τους τελευταίους μήνες οι εκροές καταθέσεων έχουν ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες παραμένουν σε λειτουργία με τη βοήθεια της παροχής έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ: από 5,2 δισ. ευρώ που ήταν ο ELA τον περασμένο Ιανουάριο σήμερα φτάνει τα 74 δισ. ευρώ. Ωστόσο η φθίνουσα πορεία των καταθέσεων καθιστά απαγορευτική τη χορήγηση νέων δανείων. Όπως σημειώνουν οι τράπεζες «αυτό που προσπαθούμε είναι να παρέχουμε την απαραίτητη ρευστότητα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων - πελατών μας».

Πέραν της αδυναμίας των τραπεζών να ανταποκριθούν στις ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας σε ιστορικά χαμηλά βρίσκεται και η ζήτηση για νέα δάνεια. Τα νοικοκυριά είτε δεν έχουν τα απαραίτητα εισοδήματα είτε φοβούνται να ανοίξουν νέα μέτωπα, ενώ και οι επιχειρήσεις έχουν παγώσει -πέραν των απολύτως απαραίτητων λειτουργικών αναγκών- κάθε άλλο σχέδιο μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ένας ακόμα σοβαρός πονοκέφαλος για τις διοικήσεις των τραπεζών αποτελούν οι εποπτικές απαιτήσεις. «Έχουμε μετατραπεί σε μηχανισμούς παραγωγής ενημερωτικών δελτίων, δραστηριότητα που απορροφά πολύ χρόνο και ανθρώπινη ενέργεια» τονίζουν στελέχη τραπεζών. Όπως σημειώνουν οι τράπεζες, ποτέ στο παρελθόν δεν βρίσκονταν σε τόσο εκτεταμένο έλεγχο από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εκτός του ότι από τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκονται υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, το ελληνικό Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (Κομισιόν) έχουν άμεση εμπλοκή με τη διοίκηση και τη λειτουργία των τραπεζών. Οι τράπεζες παρέχουν πλήθος στοιχείων για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους: από την πορεία των καταθέσεων και της ρευστότητας μέχρι τον βαθμό έκθεσης σε έντοκα γραμμάτια και άλλα ανοίγματα προς το Δημόσιο. Τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουν πολλές πρόσθετες -σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες- εποπτικές απαιτήσεις και «σκανάρονται» σε καθημερινή βάση από την ΕΚΤ, καθώς λαμβάνουν έκτακτη χρηματοδότηση (ELA). Εκτός της ΕΚΤ, οι τράπεζες πρέπει να υπακούουν στο ειδικό καθεστώς και στις διαδικασίες του ΤΧΣ, το οποίο ενημερώνεται και κατά περίπτωση πρέπει να εγκρίνει διοικητικές αποφάσεις, ενώ επιπλέον αναλυτική ενημέρωση σε μηνιαία βάση αποστέλλουν ανεξάρτητοι σύμβουλοι (monitoring trustees) στην Κομισιόν εξαιτίας των υποχρεώσεων που δημιουργεί το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν λάβει κρατική βοήθεια. Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο έχει τοποθετήσει εκπροσώπους του στα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών - Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.