ΥΓΕΙΑ

Ευρεία σύσκεψη

Ποια μέτρα αποφασίσθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ μετά το θανατηφόρο περιστατικό αναπλάσμωσης από τσίμπημα τσιμπουριού

Με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο περιστατικό αναπλάσμωσης, η οποία οφείλεται σε τσίμπημα από τσιμπούρι σε κάτοικο στην Παλλήνη, έγινε σήμερα στο ΚΕΕΛΠΝΟ συνάντηση επιστημόνων από το Κέντρο, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, την Ιατρική Σχολή Αθηνών και την Ιατρική Σχολή Κρήτης, υπό την προεδρεία του καθηγητή και προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανασίου Γιαννόπουλου.

Οι ειδικοί αποφάσισαν να γίνει ευαισθητοποίηση των γιατρών σε περιστατικά με συμβατή κλινική και επιδημιολογική εικόνα και έγκαιρη έναρξη θεραπείας και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα μέτρα προστασίας από τα τσιμπούρια, τα οποία ενοχοποιούνται όχι μόνο για τη μετάδοση της αναπλάσμωσης αλλά και άλλων μολυσματικών ασθενειών.

Η αναπλάσμωση είναι κοινή σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές του κόσμου και προσβάλλει τα οικόσιτα και τα άγρια μηρυκαστικά, αλλά προκαλεί μόνο κλινικά συμπτώματα σε βοοειδή και καμηλοπαρδάλεις. Από αναπλάσμωση μπορεί να μολυνθούν επίσης τα σκυλιά και οι γάτες.

Τονίζεται ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να μολυνθούν από αναπλάσμωση άμεσα από ένα κατοικίδιο ζώο, αλλά μόνο από τα δαγκώματα των τσιμπουριών.

Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίσθηκε ακόμη να μην γίνει -προς το παρόν- επιτήρηση της νόσου, λόγω της σπανιότητάς της και γιατί αυτό δεν γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πάντως το θέμα θα επανεξεταστεί σε προσεχή επιστημονική συνάντηση, εάν υπάρξουν νεότερα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.