ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Πτώση καταθέσεων και τον Απρίλιο

Έχουν υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 135 δισ. ευρώ...

Συνεχίστηκαν και τον Απρίλιο, αλλά με ηπιότερο ρυθμό, η μείωση των καταθέσεων. Σύμφωνα με τις τράπεζες πρόκειται για τον έβδομο συνεχόμενο μήνα απωλειών, και πλέον οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 135 δισ. ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της κρίσης.

Ωστόσο, θετικό είναι ότι τον περασμένο Μάρτιο και ειδικά τον Απρίλιο σημειώθηκε μείωση του ρυθμού εκροών, παρά την εντεινόμενη ανησυχία που επικρατεί για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Στελέχη τραπεζών αποδίδουν την μείωση των καταθέσεων σε μετακινήσεις καταθέσεων το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει κυρίως επιχειρήσεις καθώς ανησυχούν για τις επιπτώσεις στη λειτουργία τους σε μια ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Πολλές επιχειρήσεις έχουν μετακινήσει κεφάλαια στο εξωτερικό ή μεταφέρουν καθημερινά τα έσοδα από πωλήσεις σε θυρίδες δημιουργώντας μια «γραμμή άμυνας» σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα ρευστότητας. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών αποτελεί μια καθαρά προληπτική τακτική που στοχεύει την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μιας ενδεχόμενης βραχύβιας κρίσης ρευστότητας. Διευκρινίζουν ότι δεν εξετάζεται ούτε ως υπόθεση εργασίας το ενδεχόμενο ρήξης καθώς οι επιπτώσεις για την οικονομία θα ήταν καταστροφικές και μη διαχειρίσιμες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών στο τέλος Μαρτίου, οι καταθέσεις νοικοκυριών - επιχειρήσεων, υποχώρησαν στα 136 δισ. ευρώ έναντι 140,4 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Τον Απρίλιο οι εκροές θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και η χώρα σταδιακά μπήκε σε τροχιά πολιτικής αστάθειας και αβεβαιοτητας, μέχρι σήμερα η μείωση των καταθέσεων προσεγγίζει τα 33 δισ. ευρώ. Για την αντιμετώπιση των μεγάλων εκροών καταθέσεων, αλλά και την αντιστάθμιση των απωλειών του αποκλεισμού των εγχώριων τραπεζών από τη διατραπεζική αγορά, η ΕΚΤ έχει διοχετεύσει συνολική ρευστότητα 113 δισ. ευρώ στις ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκ των οποίων 38 δισ. ευρώ μέσω της βασικής, κανονικής, χρηματοδότησης της ΕΚΤ και 75,5 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.