ΕΛΛΑΔΑ

Το εορταστιό ωράριο των καταστημάτων της Αθήνας

Στο περσινό κόστος το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Χωρίς καμία ουσιαστική μεταβολή από πλευράς τιμής σε σχέση με το 2014 εκτιμάται το φετινό πασχαλινό τραπέζι, όπως δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), με βάση τιμές που συγκεντρώθηκαν από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Συνολικά, το μέσο τυπικό καλάθι του 2015 εκτιμάται στα 45,80 ευρώ, έναντι 45,63 ευρώ, το 2014. Διαβάστε το πασχαλινό ωράριο των καταστημάτων από την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Η τιμή του αρνιού την Μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% σε σχέση με το 2014 στα 6,4 ευρώ ανά κιλό, εξέλιξη που αποδίδεται στην άνοδο των τιμών παραγωγού που αναμένεται να ξεπεράσει το 20%. Η αύξηση αυτή οφείλεται με τη σειρά της στη μειωμένη προσφορά (εκτιμάται στο 40%), εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού που έχει πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας, αλλά και της διάθεσης προϊόντων στο εξωτερικό λόγω του Πάσχα των Καθολικών στις 5 Απριλίου, μία εβδομάδα νωρίτερα από το Πάσχα των Ορθοδόξων. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή παρουσιάζουν η τιμή της μουστάρδας κατά 14%, της ντομάτας κατά 11%, του πασχαλινού τσουρεκιού κατά 10%, της πατάτας και της μπύρας κατά 9%.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι τιμές εμφανίζουν σημαντικό εύρος το οποίο εκτιμάται περίπου σε 40%, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει το καλάθι ανάλογα με τις δυνατότητες του. Σε αυτή την εξέλιξη παίζει ρόλο και η ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, εκπτωτικών κουπονιών, δωροεπιταγών κλπ η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχιακών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 10% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές που θα τις επιλέξουν. Χωρίς τις προσφορές, το καλάθι του 2015 κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Η εξέλιξη των τιμών των επιμέρους προϊόντων από πέρυσι φαίνεται στον συνημμένο πίνακα του ΙΕΛΚΑ.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας ανακοίνωσε σήμερα το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για την περίοδο των γιορτών, το οποίο έχει ως εξής:

-Τετάρτη 1, Πέμπτη 2 και Παρασκευή 3 Απριλίου 09:00 - 21:00

-Σάββατο 4 Απριλίου 09:00 - 17:00

-Κυριακή 5 Απριλίου 11:00 - 18:00

-Μ. Δευτέρα έως και Μ. Πέμπτη 09:00 - 21:00

-Μ. Παρασκευή 13:00 - 19:00

-Μ. Σάββατο 09:00 - 15:00

Την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα 13 Απριλίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και από την Τρίτη 14 Απριλίου επανέρχεται το κανονικό ωράριο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.