ΕΛΛΑΔΑ

Τι προτείνουν

Τη λήψη μέτρων διαχείρισης της κρίσης στα φρούτα και λαχανικά ζητούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις

Επείγουσα ανάγκη χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT - HELLAS) την έγκριση μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια της διαχείρισης κρίσεων της γεωργικής πολιτικής της Ε.Ε.

Τα μέτρα, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT - HELLAS Γεώργιος Πολυχρονάκης, θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη της εμπορικής περιόδου του τρέχοντος έτους, η οποία θα ξεκινήσει με σημαντικούς όγκους παραγωγής των θερινών προϊόντων, τον προσεχή Μάιο.

Για να αποφευχθεί η κρίση που υπέστη ο κλάδος φρούτων και λαχανικών το 2014, η οποία είχε αρνητική επίπτωση στις τιμές, όπως εκτιμά ο σύνδεσμος, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα και να εγκριθούν πριν από την έναρξη της συγκομιδής. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να προλάβουν τυχόν διαταραχές της αγοράς και να αποφευχθεί να φτάσουν αυτές στην έκταση της κρίσης της περασμένης σεζόν.

Για το σκοπό αυτό, έχουν προταθεί δύο κύρια μέτρα:

- Έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ 1031/2014 και 1371/2014, ορίζοντας μέγιστο όγκο απόσυρσης για όλα τα προϊόντα από τις 15 Μαΐου και έως το τέλος του ρωσικού εμπάργκο.

- Αύξηση των μέγιστων όγκων απόσυρσης για τα νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα , λαμβάνοντας υπόψη το κόστος παραγωγής τους .

Όπως αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης, τα μέτρα αυτά ήδη έχουν ζητήσει η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, τόσο από τους υπουργούς Γεωργίας των τριών χωρών αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.