ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζητούν δύο συντελεστές, κατάργηση των ειδικών καθεστώτων

Αδίστακτοι οι πιστωτές στο θέμα του ΦΠΑ

Δυναμιτίζουν τις διαπραγματεύσεις οι πιστωτές της χώρας ζητώντας εξωφρενικά πράγματα όπως τη θεσμοθέτηση μόνο δύο συντελεστών ΦΠΑ, τη στιγμή που σε ολόκληρη την Ευρώπη ισχύουν περισσότεροι αλλά και ειδικά καθεστώτα σε διάφορες περιοχές.

Την ίδια στιγμή επιμένουν για αλλαγές στο ασφαλιστικό, κάτι που η Αθήνα επιχειρεί να το μεταθέσει για αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιστωτές της χώρας πιέζουν για μειωμένο συντελεστή 11- 12% και υψηλό 23%. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική πρόταση προβλέπει τρεις συντελεστές και

συγκεκριμένα 7%, 14% και 23%. Η σκληρή πρόταση των δανειστών για δύο συντελεστές θα φέρει επιβαρύνσεις στα φάρμακα, στα ξενοδοχεία, στα βιβλία, στον Τύπο και στα θέατρα, που σήμερα υπάγονται σε συντελεστή 6,5%. Σημειώνεται ότι για κάθε 1 μονάδα αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα, υπάρχει επιβάρυνση 30- 35 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία. Αντίθετα, μικρή θα είναι η ελάφρυνση για τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τις ιατρικές κλινικές, που σήμερα υπάγονται στο 13%. Όλα τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στο συντελεστή 23%.
Η Αθήνα έχει προτείνει την ελάφρυνση των ειδών διατροφής και την αύξηση της διαμονής στα ξενοδοχεία και στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.