ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τις 16 έως τις 27 Μαΐου

Αφιέρωμα στον Ταρίκ Τεγκιά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

«Ο κινηματογραφιστής δεν είναι μάντης… Οφείλει να είναι προσεκτικός απέναντι στα γεγονότα, σ’ αυτό που συμβαίνει τώρα και σε αυτό που πρόκειται να συμβεί» υποστηρίζει ο Ταρίκ Τεγκιά.

Αφιέρωμα στον Αλγερινό κινηματογραφιστή παρουσιάζει (για πρώτη φορά στη χώρα μας) η Ταινιοθήκη της Ελλάδας στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Εικόνες της Κρίσης» από τις 16 έως τις 27 Μαΐου. Ο Ταρίκ Τεγκιά θα βρίσκεται στην Αθήνα από την Τρίτη 19 έως την Πέμπτη 21 Μαΐου για να παρουσιάσει τις ταινίες του στο κοινό.

Φωτογράφος, video artist και σκηνοθέτης, o γεννημένος το 1966 Ταρίκ Τεγκιά είναι από τους σημαντικότερους σύγχρονους κινηματογραφιστές της Αλγερίας. «Εδώ και μια εικοσαετία οι ταινίες του Ταρίκ Τεγκιά αποτελούν μια μαρτυρία καταγραφής για την ακινησία και την ασφυξία της σύγχρονης αλγερινής κοινωνίας, αλλά και τις επιθυμίες της και το πάθος της για ζωή», γράφει ο Αλέν Σεμπάν, πρόεδρος του Κέντρου Πομπιντού (το οποίο και οργάνωσε αφιέρωμα στο σύνολο του έργου του Τεγκιά το 2015). Και συνεχίζει, «Ήδη από τις πρώτες ταινίες μικρού μήκους, το θέμα, το κεντρικό ζητούμενο που διαρκώς ανακύπτει και κυριαρχεί στο έργο του είναι ο «τόπος», υπό μορφή πολιτικού και κοινωνικού ερωτήματος: «Πού;» Απέναντι στο ερώτημα αυτό διασταυρώνονται οι αγωνίες του 21ου αιώνα: η ανισότητα, η κρατική καταστολή, η τρομοκρατία, η μετανάστευση, η παγκοσμιοποίηση».

Το έργο του Ταρίκ Τεγκιά ενσωματώνει το στοιχείο της περιπλάνησης και της διαφυγής και επιχειρεί μια απόπειρα χαρτογράφησης μέσα από τη διαδικασία της αναζήτησης του τόπου ύπαρξης. Του τόπου και του τρόπου ύπαρξης, στην Αλγερία της Αφρικής, της Μεσογείου, του αραβικού κόσμου, με σημείο έναρξης τους σύγχρονους αγώνες. Το ενδιαφέρον του Αλγερινού δημιουργού ξεκινά από τη φωτογραφία, τη θεωρία και την κριτική της εικόνας και περνά στη δημιουργία των ταινιών. Όπως λέει ο ίδιος, «το πέρασμα από την φωτογραφία στο σινεμά είναι μια διαρκής αλληλεπίδραση, δίχως αρχή και τέλος. Η μορφή και το πεδίο, οι ιδέες και οι αισθήσεις βρίσκονται σε συνεχή διάλογο. Όπως ακριβώς κάποιοι από τους κινηματογραφιστές της Nouvelle Vague ξεκίνησαν ως κριτικοί πριν αφοσιωθούν στο να κάνουν ταινίες. Το να αναλύεις μια ταινία, δεν είναι παρά ένας άλλος τρόπος να κάνεις κινηματογράφο («faire du cinéma»)».

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος για τον Ταρίκ Τεγκιά είναι μεταξύ άλλων τα «Τείχη» (Αλγερία-Γαλλία, 2003) και το «Προτιμώ τη Ρώμη από εσένα» (Αλγερία-Γαλλία-Γερμανία, 2006), καθώς και η τελευταία του ταινία «Επανάσταση Ζεντζ» (Αλγερία-Γαλλία-Λίβανος-Κατάρ, 2013) , η οποία έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα σημαντικών διοργανώσεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, από τη Γαλλία και την Ιταλία έως το Μεξικό, τη Βραζιλία και τον Καναδά.

Πρόκειται για την δέκατη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Cine Doc, καθώς και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και των εταιριών διανομής Feelgood Entertainment και One from the Heart.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.