ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κολλάει στις ...συμπληγάδες της 6ης Κοινοτικής Οδηγίας

Ανεφάρμοστη η πρόταση Βαρουφάκη για τον ΦΠΑ

Προσκρούει στον κανονισμό της Ε.Ε. η πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για δύο ταχυτήτων συντελεστές ΦΠΑ, ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής (με κάρτα ή μετρητά). Δεν μπορεί ένα προϊόν να έχει δύο συντελεστές αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανάλογα με τον τρόπο που θα πληρωθεί.

Σημειώνουν δε, ότι εάν η κυβέρνηση ήθελε να εφαρμόσει ένα τέτοιο σύστημα, δηλαδή πριμοδότησης των συναλλαγών με κάρτα,  θα έπρεπε να δηλώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο δύο συντελεστές για παράδειγμα 18% ο βασικός συντελεστής και ένας δεύτερος στο 9,5%. Οι τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες θα υπολογίζοντας με βάση αυτού τους δύο συντελεστές. Για όσους πλήρωναν με κάρτα θα μπορούσε η κυβέρνηση να τους  δώσει κάποια έκπτωση. Όχι με την συναλλαγή αλλά στο τέλος του χρόνου με την εκκαθάριση της φορολογική δήλωσης.

Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει έκπτωση στον ΦΠΑ δεδομένου ότι ο φόρος αυτός είναι ευρωπαϊκός και από τις εισπράξεις του μάλιστα η χώρα αποδίδει κάποια ποσά στην Ε.Ε.

Ένας ακόμα λόγος που απορρίφθηκε το μέτρο είναι ότι προκαλεί τεράστιες απώλειες εσόδων. Συγκεκριμένα εάν όλες οι συναλλαγές γίνονταν με κάρτες η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο θα έφθανε τα 6,4 δισ. ευρώ, ενώ αν γινόταν με μετρητά οι απώλειες θα ξεπερνούσαν τα 3,3 δις. ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.