ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Νέο «φέσι» 717 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

Απελπισμένες οι επιχειρήσεις περιμένουν 4 χρόνια επιστροφή ΦΠΑ

Δραματική έχει γίνει η κατάσταση στην αγορά και τις επιχειρήσεις συνεπεία τη οικονομικής κατάστασης στη χώρα και των κακών πολιτικών χειρισμών τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Οι επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους γεγονός που οφείλεται στην αδυναμία του ελληνικού δημοσίου να καταβάλλει φόρους και οφειλές του προς αυτές. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν περισσότερα από 4 χρόνια για να πάρουν πίσω τον οφειλόμενο ΦΠΑ ενώ τα χρέη του κράτους προς τους προμηθευτές του δημοσίου ανέρχονται πλέον στα 4,4 δις. Ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών η αγορά έχει επιβαρυνθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους με επιπλέον 717 εκατ. ευρώ σεσχέση με το ποσό που χρωστούσε το δημόσιο στα τέλη του 2014. Μάλιστα σύμφωνα με εκθέσεις το ποσοστό των επισφαλειών που αναγκάζονται κάθε χρόνο να διαγράφουν οι εταιρείες στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στο 10% περίπου των ετήσιων εσόδων τους, όταν στο εξωτερικό το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 3%.

Ειδικότερα και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στη ΔΟΥ Αιγίου ο μέσος χρόνος που απαιτείται για μία αίτηση επιστροφής ΦΠΑ φθάνει πλέον τις 1.420 ημέρες, ενώ στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ο μέσος χρόνος για επιστροφές ΦΠΑ προς τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας φθάνει τις 1.114 ημέρες. Δηλαδή 57 μεγάλες επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερο από τρία χρόνια!

Οπως γίνεται αντιληπτό η νομοθεσία εφαρμόζεται κατά το δοκούν. Οι διατάξεις για τις επιστροφές ΦΠΑ ορίζουν ότι πρέπει να καταβάλλονται αυτές εντός 90 ημερών από την υποβολή των αιτήσεων. Μετά την παρέλευση της εν λόγω προθεσμίας η επιστροφή μάλιστα είναι έντοκη.

Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο στις δύο ανωτέρω εφορίες. Εντοπίζεται σε 88 από τις 113 Εφορίες της χώρας, οι οποίες επιστρέφουν τον ΦΠΑ μετά την παρέλευση του χρονικού περιθωρίου των 90 ημερών

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.