ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αριστερή Πλατφόρμα: Οι «θεσμοί» τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα!

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να μην υποκύψει στις προσταγές των δανειστών απευθύνει η Αριστερή Πλατφόρμα, λίγο πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο iskra.gr, γίνεται λόγος για πρωτοφανείς εκβιασμούς και έντονες πιέσεις στον πρωθυπουργό για συμφωνία, ενώ τονίζεται ότι οι θεσμοί τρέμουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και Grexit.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Σε εκβιασμούς και έντονες πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση επιδίδονται τις τελευταίες ώρες οι "Θεσμοί", ενώ συνεχίζονται οι επαφές του έλληνα πρωθυπουργού στη Ρίγα και μετά τις χθεσινοβραδινές συναντήσεις με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Έντονη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Jack Lew κάλεσε, σύμφωνα με το Reuters, τον Αλ. Τσίπρα να καταλήξει εδώ και τώρα σε συμφωνία με τους δανειστές , απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει άμεσα δυσκολίες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Jack Lew είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή (22/5) και "προειδοποίησε ότι η αποτυχία να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία θα προκαλούσε άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία ευρύτερα" ανέφερε σε ανακοίνωσή του αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Eν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των εκβιασμών των λεγόμενων "εταίρων" για συμφωνία με τους δικούς τους όρους εδώ και τώρα και ειδικότερα της γερμανικής πλευράς εντάσσονται και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο τόνισε χαρακτηριστικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών στις Βρυξέλλες, ότι «Πάνε σαν την χελώνα»!

Δεν κινείται τίποτα, επειδή κάθε τρίτη ημέρα μας παρουσιάζει η διαπραγματευτική ομάδα νέες ιδέες, που είναι συνήθως εξίσου ανώριμες όπως και οι προηγούμενες, πρόσθεσε η πηγή από το Βερολίνο.

«Γι αυτό και είμαι απαισιόδοξος για το μέλλον», τόνισε μεταξύ άλλων δείχνοντας με τον πλέον σαφή τρόπο τις προθέσεις των κυρίαρχων της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η κυβερνητική πηγή του Βερολίνου φάνηκε "απαισιόδοξη" και σε ότι αφορά την προοπτική της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Βλέπετε στον ορίζοντα χρεοκοπία;» ρωτήθηκε. «Δυνητικά ναι» ήταν η απάντησή της. «Είναι βέβαια στο χέρι της Ελλάδας να μην χρεοκοπήσει. Αν είναι όμως να γίνει, ας γίνει. Εμείς πάντως δεν εκβιαζόμαστε. Και αυτό δεν το λέει ο Σόιμπλε, αλλά το έχει πει ήδη τον περασμένο Ιανουάριο ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Σίγκμαρ Γκάμπριελ. Αυτή είναι η σημαντικότερη δήλωση που έχει γίνει ποτέ για το θέμα», τόνισε με νόημα ώστε να δείξει την άτεγκτη στάση των "Θεσμών" και να θέσει για μια ακόμη φορά το γνωστό, πλέον, ψευτοδίλημμα "υποταγή εδώ και τώρα ή χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ".

Πάντως τόσο το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας όσο και το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από το ευρώ φαίνεται πως τρέμουν οι "Θεσμοί", όπως δείχνουν, άλλωστε, ξεκάθαρα και οι παραπάνω δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΟΙΚ, διότι οι επιπτώσεις τους θα είναι πολύ μεγαλύτερες για τους ίδιους τους δανειστές.

Στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι όσο περνάει ο χρόνος γίνεται ακόμα πιο επιτακτική και αναγκαία η προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να μην υποκύψει στις προσταγές των δανειστών, να ενημερώσει πλήρως και με σαφήνεια τον ελληνικό λαό, να ενισχύσει το αγωνιστικό του φρόνημα και να προχωρήσει στον κατά το δυνατόν καλύτερο σχεδιασμό όλων των εναλλακτικών λύσεων που διαθέτει η χώρα ώστε να μπορέσει να απαντήσει αποτελεσματικά στους εκβιασμούς της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι ο σύγχρονος κόσμος είναι πολυπολικός και σίγουρα δεν περιορίζεται στο περιβόητο τρίγωνο Βρυξέλλες- Βερολίνο- Φρανκφούρτη.

Οι ανακατατάξεις διεθνώς δεν αφήνουν, άλλωστε, περιθώρια να αγνοηθούν οι μεγάλες αλλαγές στα πολιτικο-οικονομικά κέντρα του πλανήτη, που βυθίζουν όλο και περισσότερο στην υποβάθμιση, την απαξίωση και στο τέλμα την κυριαρχούμενη από τα γερμανικά συμφέροντα Γηραιά Ήπειρο.»

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.