ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Διασκεδάζοντας την κρίση...

Τις αναφυόμενες δυσκολίες στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους τις ερμηνεύει το κάθε κυβερνητικό και κομματικό στέλεχος κατά το δοκούν. Έτσι, δημιουργείται μια χαώδης κατάσταση που παραλύει κάθε δημιουργική πρωτοβουλία στη χώρα.

Οι elite που εξουσιάζουν το δημόσιο λόγο είναι κατά μεγάλο μέρος υπεύθυνες για την επινόηση των μύθων. Ο λόγος είναι προφανής. Κατά την άποψή τους οι πλαστές ιστορίες προάγουν την ενότητα των υποστηρικτών της πολιτικής τους και φυσικά τη συνέχειά τους στην εξουσία και μαζί δίνουν μια άλλη διάσταση του προβλήματος της χώρας στη διεθνή κοινή γνώμη.

Η αλήθεια είναι ότι μετά τις συνεχείς απογοητεύσεις οι πολίτες διψούν για τέτοιους μύθους. Άλλωστε, η παραγωγή μύθων ωθείται και εκ των κάτω και εκ των άνω!

Κάποτε όμως εμφανίζεται στο προσκήνιο η πραγματικότητα που ακυρώνει τις ψευδαισθήσεις και το πρόβλημα της διαχείρισής τους καθίσταται το μείζον πολιτικό πρόβλημα.

Και η έννοια της δημοκρατίας;

Τα λόγια του εθνικού ποιητή Δ. Σολωμού είναι πάντα επίκαιρα: εθνικό ό, τι είναι αληθές.

Μήπως πρέπει να ασκηθούμε στην αρχαιοελληνική σκέψη που οχυρώθηκε πάντα πίσω από την ιδέα των ορίων; Για τους Έλληνες οι αξίες υπήρχαν πριν από κάθε πράξη και χάραζαν με ακρίβεια τα όριά της.

Για να συναντηθούμε με το πνεύμα των προγόνων μας πρέπει να αρνηθούμε το φανατισμό και τις ψευδαισθήσεις, να αποδεχτούμε τα όριά μας και να υιοθετήσουμε στη συμπεριφορά μας την ηπιότητα. Να βλέπουμε τον εαυτό μας και με τα μάτια των άλλων… Μια τέτοια προοπτική έχει ανάγκη από αλλαγή κουλτούρας, κάτι που απαιτεί χρόνο, παιδεία και παράδειγμα. Η πολιτική ηγεσία επομένως οφείλει να παιδεύει τους πολίτες στη λειτουργία της δημοκρατίας.

Για τα θέματα που απασχολούν τη χώρα ακούμε διηγήσεις που τονίζουν ορισμένα γεγονότα και τη σύνδεσή τους με τέτοιο τρόπο που υποβαθμίζουν ή αγνοούν όσα δεν εξυπηρετούν. Αυτή η διαστρέβλωση αφορά στην ερμηνεία των πραγματικών γεγονότων με τρόπο που επιτρέπει την αφήγηση μιας ιστορίας που βολεύει.

Μια κυβέρνηση που έχει, όπως συχνά τονίζεται, νωπή λαϊκή εντολή δεν έχει κανένα λόγο να υπερβάλει και να παραποιεί ό, τι σχετίζεται με τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης. Δεν είναι ο καιρός για γενναία ψεύδη κατά τον Πλάτωνα, αν και μερικές φορές το ψέμα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο διακυβέρνησης μέσα σε έναν επικίνδυνο κόσμο.

Ο λαός μας έχει υποφέρει από τις ψευδολογίες και αερολογίες των πολιτικών μας. Οι κυβερνώντες οφείλουν να έχουν κατά νου ότι: με το να ευνοούν τις παραπλανήσεις έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαβρώσουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, πράγμα που μπορεί να έχει πολλές βλαβερές συνέπειες στην καθημερινή ζωή (J. Mearsheimer: Γιατί οι πολιτικοί λένε ψέματα, Εκδόσεις Πατάκη, 2012, σ.32).

Ο. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

E-mail: [email protected]

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Christos 17:37 09/05/2015

    Είναι όλα αυτά που η δική μας πλευρά δεν τα μετράει με το κατάλληλο πολιτικό μέτρο και φλυαρεί…

  2. ΝΙΚΟΣ 22:35 08/05/2015

    Εδώ και αρκετές ημέρες με βασανίζει ένα ερώτημα.
    Γιατί η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν διακόπτη την συζήτηση με την Ελλάδα αφού η Ελληνική Κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την πρόταση τους ;
    Τι είναι εκείνο που φοβούνται με την έξοδο μας;
    Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν είναι το οικονομικό ντόμινο αλλά το πολιτικό και κοινωνικό ντόμινο. Τα οικονομικά συμφέροντα (( που κερδίζουν τεράστια κεφάλαια από την εμπορία του χρήματος και όχι από την αξία παραγωγής προϊόντων χρήσιμα για των άνθρωπο)) δεν τρομάζουν από ένα οικονομικό κραχ, γιατί πάλι θα διαχειρίζονται το χρήμα που θα χάσουν οι οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες , τους τρομάζει μια κοινωνική θα έλεγα αναταραχή για να μην την ονομάσω εξέγερση.
    Και να το δεύτερο ερώτημα γεννιέται.
    Τι φοβούνται οι λαοί και δεν αντιδρούν;
    Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι φοβούνται να χάσουν αυτά που το σύστημα τους έχει δώσει μέχρι σήμερα και αυτά που τους υπόσχεται ότι θα αποκτήσουν στο μέλλον.
    Και να τώρα γεννιέται ΚΑΙ το τρίτο ερώτημα.
    Μήπως ισχύει η ισορροπία του τρόμου;
    Αυτό είναι που με τρομάζει. ng8/5/2015

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.