ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αμερικανοί επιστήμονες

Ένα βήμα πιο κοντά στην παρασκευή μορφίνης χωρίς τη χρήση παπαρούνας

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα ότι πέτυχαν ένα σημαντικό βήμα για την παρασκευή οπιοειδών, όπως μορφίνης, με βάση τη μαγιά χωρίς να χρησιμοποιούν παπαρούνα, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ανακάλυψή τους στο εμπόριο ναρκωτικών.

Χρησιμοποιώντας ζάχαρη και γενετικά τροποποιημένη μαγιά, οποιοσδήποτε έχει βασικές γνώσεις βιολογίας θα μπορούσε να παρασκευάσει στο σπίτι του μορφίνη, προειδοποίησαν άλλοι ειδικοί.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Chemical Biology, οι βιολόγοι του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας εξηγούν ότι εισήγαγαν στη μαγιά της μπίρας ένα γονίδιο του παντζαριού. Το γονίδιο αυτό επιτρέπει στη μαγιά να μετατρέπει την τυροσίνη --ένα οξύ που προέρχεται από τη ζάχαρη-- σε ρετικουλίνη από την οποία στη συνέχεια είναι δυνατόν να παραχθεί μορφίνη, κωδεΐνη και άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται στη φαρμακολογία ως αναλγητικά.

Η μετατροπή της ρετικουλίνης σε μορφίνη με τη χρήση μαγιάς ήταν ήδη γνωστή. Όμως έλειπε μέχρι τώρα το στάδιο της μετατροπής της τυροσίνης σε ρετικουλίνη ώστε να παραχθούν οι ουσίες αυτές χωρίς να απαιτείται η χρήση παπαρούνας.

Οι ερευνητές δεν «έφτιαξαν» μορφίνη, όμως πιστεύουν ότι μέσα σε δύο χρόνια θα ήταν δυνατόν να υπάρξει ένας τροποποιημένος ζυμομύκητας, ικανός να παράξει την ουσία αυτή. Στόχος της μελέτης τους ήταν να ανοίξει ο δρόμος για την παρασκευή λιγότερο ακριβών αναλγητικών και να περιοριστεί η εξάρτηση από τα φάρμακα που προέρχονται από την παπαρούνα.

Ταυτοχρόνως, οι επιστήμονες παραδέχονται ότι από την ανακάλυψή τους θα ήταν δυνατόν να επωφεληθούν οι έμποροι ναρκωτικών και για τον λόγο αυτό ζήτησαν να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.