ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ

Γκρουέφσκι: Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε, δεν υποχωρούμε

Μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο των Σκοπίων του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ με τη συμμετοχή περίπου 40.000 υποστηρικτών του, κατά την οποία μίλησε ο αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, εξαπολύοντας σφοδρή (αντ)επίθεση κατά της αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα την καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια, ζητώντας την παραίτησή της.

O Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας στη συγκέντρωση, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ τον οποίο κατηγόρησε ότι ευθύνεται για την πολιτική κρίση στη χώρα και διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση της οποίας ηγείται αυτός, δεν πρόκειται να παραιτηθεί. «Δεν υποχωρούμε, δεν παραδινόμαστε. Προχωράμε μπροστά, η Μακεδονία είναι ισχυρή» ανέφερε ο κ.Γκρούεφσκι και σημείωσε ότι «ο λαός της χώρας δεν θα επιτρέψει ποτέ στην μαριονέτα των ξένων, Ζόραν Ζάεβ, να υλοποιήσει τα σκοτεινά σενάρια του και να γίνει πρωθυπουργός της χώρας».

Ο κ. Γκρούεφσκι αντέκρουσε όλες τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, οι οποίες βασίζονται στο περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών που δημοσιοποιεί αυτή και από τις οποίες αποκαλύπτονται, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, τρανταχτές υποθέσεις διαφθοράς της κυβέρνησης , απροκάλυπτης παρέμβασής της στη λειτουργία της δικαιοσύνης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δίωξης των πολιτικών αντιπάλων του Ν.Γκρούεφσκι και εκτεταμένη νοθεία των εκλογικών αναμετρήσεων όλων των τελευταίων χρόνων στη χώρα.

Πρόσθεσε ότι παρά τον «υπονομευτικό» ρόλο της αντιπολίτευσης και τις «επιθέσεις» που δέχεται η χώρα, όπως η πρόσφατη από «τρομοκράτες» στην πόλη Κουμάνοβο, η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να λυγίσει και αυτό, όπως είπε, πρέπει να γίνει σαφές σε όλους.

Ο κ.Γκρούεφσκι, στη συγκέντρωση, έκανε και εκτενή αναφορά στο θέμα του ονόματος, επαναλαμβάνοντας τις αδιάλλακτες θέσεις του κόμματος του ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του ονόματος της χώρας και δεν πρόκειται να αποδεχτεί «ιδέες και προτάσεις που θα πλήττουν την μακεδονική εθνική ταυτότητα, το μακεδονικό έθνος και τη μακεδονική γλώσσα», ενώ όποια πιθανή λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του συμμετέχει με καλή πίστη και με σαφώς καθορισμένες θέσεις στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και υποστήριξε ότι μπορεί να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Σημείωσε ότι στρατηγικός στόχος της χώρας του παραμένει η ένταξη της στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ για τον οποίο είπε ότι θα είχε επιτευχθεί εδώ και καιρό, «εάν δεν υπήρχαν οι παρεμποδίσεις από τη μεριά της Ελλάδας».

Η συγκέντρωση αυτή του VMRO-DPMNE που διεξήχθη μπροστά από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, με κεντρικό σύνθημα «Ισχυρή Μακεδονία» ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη οχτώ αστυνομικών που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με ένοπλους Αλβανούς, στις 9 και 10 Μαΐου, στην πόλη Κουμάνοβο.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν στα χέρια τους σημαίες της ΠΓΔΜ και του VMRO-DPMNE, όπως και σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας.

Η κινητοποίηση του κόμματος του Ν.Γκρούεφσκι για την αποψινή συγκέντρωση ήταν τεράστια και χιλιάδες κόσμου μεταφέρθηκαν στα Σκόπια με λεωφορεία, από επαρχιακές πόλεις για να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Η συγκέντρωση του VMRO-DPMNE, αποτελεί "απάντηση" της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι στη χθεσινή μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση που πραγματοποίησε η αντιπολίτευση, μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια, κατά την οποία περίπου 40.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και όχι μόνο ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Την παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ζήτησε και η βουλευτής του αλβανικού κόμματος DUI, Ερμίρα Μεχμέτι. Το DUI του Αλί Αχμέτι συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η αντιπολίτευση, σχολιάζοντας, νωρίτερα σήμερα, τη συγκέντρωση αυτή του VMRO-DPMNE, ανέφερε ότι «οι αντιδιαδηλώσεις είναι χαρακτηριστικό απολυταρχικών καθεστώτων» και πρόσθεσε πως κάθε φορά που ο Γκρούεφσκι θέλει να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την διεφθαρμένη διακυβέρνησή του, καταφεύγει σε αντιδιαδηλώσεις.

Την ίδια ώρα, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα την καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι. Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης θα διανυκτερεύσουν και απόψε μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης , όπου έχουν στήσει σκηνές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.