ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Σακελλαρίδης: «Δεν υπάρχει δίλημμα συμφωνία ή στάση πληρωμών»

Η κυβέρνηση αποκλείει μία λύση τύπου Κύπρου με «κούρεμα» των καταθέσεων

Απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης οποιαδήποτε λύση τύπου Κύπρου με bail in (σ.σ. με «κούρεμα» στις καταθέσεις) ενώ επανέλαβε με έμφαση ότι, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο.

Επίσης, είπε ότι η αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις δεν συναρτάται με το πρωτογενές πλεόνασμα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προκρίνει την πρακτική «ένας νόμος, ένα άρθρο» για την επικύρωση της συμφωνίας στην Βουλή. Επίσης είπε ότι δεν υπάρχει δίλημμα «συμφωνία ή στάση πληρωμών».

Σε σχέση με την αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ και τις επαφές του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι, οι επαφές είναι συνεχείς είτε τηλεφωνικές, είτε μέσω επιστολών, και πρόσθεσε ότι υπήρξε απόφαση για χρησιμοποίηση χρημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος για την οποία είχε ενημερωθεί και ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Στουρνάρας, ενώ χρειαζόταν και η σχετική άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς αν ισχύει το λεχθέν από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 19 Μαΐου είπε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της εργασίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έως την 19η Μαΐου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται μέχρι την Σύνοδο της Ρίγας να υπάρξουν μία ή δύο συναντήσεις δια ζώσης σε επίπεδο Brussels Group, καθώς μέχρι τώρα οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με τηλεφωνικές επαφές ή τηλεδιασκέψεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Βαρουφάκη ως σύμβουλο εταιρείας της Σιγκαπούρης, είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι προηγούμενη εργασία του υπουργού Οικονομικών δεν αποβαίνει εις βάρος αυτής της εμπιστοσύνης.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δεν προκρίνει την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι ο πρωθυπουργός και έχει δηλώσει και έχει αποδείξει στην πράξη πως είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε αίτημα για συνάντηση με οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό.

Ερωτηθείς αν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στην περίπτωση που βουλευτές της πλειοψηφίας δεν υπερψηφίσουν την συμφωνία όταν αυτή έλθει στην Βουλή, είπε ότι η συμφωνία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής και εξ αυτού θα έχει τέτοια χαρακτηριστικά που δεν αφήνουν περιθώρια μη ψήφισής της.

Αναφορικά με την πρόταση του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας για την δημιουργία Νατοϊκής βάσης στο Ανατολικό Αιγαίο και τις σχετικές αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αυτό είναι μια σκέψη του κ. Καμμένου η οποία έχει τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού, χωρίς να έχει τεθεί επίσημα στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι δεν αφορά την δημιουργία μιας νέας βάσης, αλλά την μεταφορά βάσης από το Τυμπάκι της Κρήτης σε νήσο του Αν. Αιγαίου και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.