ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η «μεγάλη διαφορά» που δεν πρέπει να ξεχνούμε…

Είναι να μην ανοίξει καλύτερα το «πακέτο» (!), των εθνοτικών και αυτονομιστικών θεμάτων στην εγγύς περιοχή των «μικρών Βαλκανίων». Και τούτο, διότι, αν ανοίξει τώρα (ανεξάρτητα του αν η χώρα μας βρίσκεται στην θέση που βρίσκεται σήμερα οικονομικά), θα φέρει συθέμελες αλλαγές και ανατροπές στο στάτους κβο που επικρατεί στον γενικότερο χώρο από τα τέλη, τουλάχιστον, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά. Αυτό – τούτο, βεβαίως, δεν το αναφέρουμε  με αφορμή το «θερμό επεισόδιο» που συνέβη στον «θύλακα Κουμάνοβο» όπου, όντως, τοπικοί αλβανόφωνοι αυτονομιστές συνεπικουρούμενοι από επαγγελματίες αντάρτες του Κοσσόβου επιδίωξαν να δημιουργήσουν «στρατιωτικό προγεφύρωμα», ώστε, οιονεί, να παρεισδύσουν στην ενδοχώρα(!) ούτε, ασφαλώς, για τη «τυφλή πολιτική δήλωση» που έγινε σχετικά με τα «χερσαία σύνορα» μεταξύ Ελλάδος – Αλβανίας, που στο παρελθόν (από το μεσοπόλεμο ακόμη), προκαλούσε εντάσεις, μεθοριακές εμπλοκές και γεγονότα (Το 1923, μάλιστα, με αφορμή τη χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων εφονεύθη ο ιταλός στρατηγός Τελλίνι και ακολούθησε η κατάληψη της Κέρκυρας από μέρους των Ιταλών).

Το αναφέρουμε με την  ακριβή πεποίθηση ότι αν ανοίξει τώρα αυτό το μέτωπο σε μια περιοχή που τοιούτα θέματα ή έκλεισαν όπως – όπως (sic), λόγω της δημιουργίας των δύο μεγάλων μπλοκ και, επέκεινα, του «ψυχρού πολέμου» ή δεν έκλεισαν καθόλου, διότι, οι εθνοτικό -πολιτικοί και θρησκευτικοί σχεδιασμοί της pax Othomanian (ήγουν, της Οθωμανικής επικυριαρχίας και εποχής) έχουν αφήσει  «υπολείμματα» που διεκδικούν διακριτή παρουσία, - δεν θα ξανακλείσει καθόλου εύκολα. Θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, αίτινες, μέχρι τώρα αποφεύγονταν (η δημιουργία του κράτους της ΠΓΔΜ αυτό ακριβώς πρέσβευε -  ένα ρόλο αναχώματος έπαιζε), και, άρα, η περιοχή θα μεταπλαστεί, θα μετασχηματιστεί και θα παρουσιαστεί ως το νέο μόνιμο θέατρο πολιτικοστρατιωτικών εμπλοκών : ως η  συνέχεια του «γιουγκοσλαβικού δράματος του ‘92» ακόμη νοτιότερα. (χρονολογία που, κατά τον πολύ Ε. Χομπσμπάουμ*, η Ευρώπη ξεκίνησε να ενθυμίζει το άσχημο παρελθόν της και τα Βαλκάνια να λειτουργούν πάλι ως η γνωστή της πυριτιδαποθήκη).

Ανεξάρτητα, τώρα, αν οι χώρες των «μικρών Βαλκανίων» (βλ. έτσι ονομάζουν οι ιστορικοί και οι διπλωμάτες την Ελλάδα και τα κράτη που γειτνιάζουν άμεσα με αυτή – «η μύτη των Βαλκανίων»), έχουν ή δεν έχουν όλες μεταξύ τους (και βεβαίως κατά περίπτωση),  ανοιχτά θέματα με  εθνοτικές ομάδες, κοινότητες και μειονότητες που ενσωματώθηκαν σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες στα νέα εθνικά κράτη που δημιουργήθηκαν, γεγονός είναι, πως η έκρυθμη συγκυρία που διανύουμε είναι ιδανική για… «ανακατωσούρα» και… «ξεκαθάρισμα παλιών λογαριασμών». Η Ελλάδα έχει, ασφαλώς, κι αυτή «ανοιχτούς λογαριασμούς» με το παρελθόν, καθώς, δύο τουλάχιστον εθνικά θέματα – «το Κυπριακό» και «το Μακεδονικό» υπάρχουν, εφάπτονται και, δυστυχώς, αντιστοιχίζονται με άλλα που αφορούν γείτονες χώρες και, κυρίως, την Τουρκία, ήτις, βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να είναι, τούτη τη στιγμή, διεθνώς στιγματισμένη, απομονωμένη, (και εσωτερικά πολυδιασπασμένη), αλλά, να κραυγάζει συνεχώς ως ο «θυμωμένος Γολιάθ» που αναζητά ευκαιρία να επιβάλλει πέρα για πέρα την ισχύ και την διπλωματία της στους άλλους. Πλην, όμως, η θέση της χώρας μας (ακόμη και σ’ αυτή την κατάσταση), στην Ευρώπη συνιστά το στρατηγικό αντίβαρο και την εγγύηση ότι και σε περίπτωση «ανακατωσούρας», τόσο, μαζί της, όσο, και με άλλες χώρες των «μικρών Βαλκανίων» το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο «ελληνικό», αλλά, μέσω των αρμόδιων ευρωπαϊκών θέσμιων, ντε φάκτο «ευρωπαϊκό». Αυτό αποτελεί ένα ακόμη καλό της, έστω, «δαπανηρής συμμετοχής» μας στην Ευρώπη. Ας μην το ξεχνούμε. Αν υπολογίσουμε ότι κανένας από τους γείτονές μας δεν συμμετέχει σ’ αυτή (η αν συμμετέχει το κάνει λίαν αποσπασματικώς), αμέσως – αμέσως διακρίνεται η μεγάλη διαφορά και… ο λόγος που δεν πρέπει να ακυρώσουμε ολότελα αυτή – τούτη τη συμμετοχή…

(*) Βλ. το πολύτιμο ιστορικό εγχειρίδιο του Έρικ Χομπσπάουμ : «Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ, Ο Σύντομος Εικοστός Αιώνας 1914 – 1991», Εκδόσεις: Θεμέλιο

[email protected]

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.