ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο 50% - 70% του Ιανουαρίου η συσπείρωσή της

Εικόνα αποσυσπείρωσης για τη ΝΔ, που αναζητά προσανατολισμό

Η χθεσινή εκδήλωση της ΔΑΠ Πολιτικού του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν είχε ενδιαφέρον μόνον για την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Ευάγγελου Αντώναρου στο πάνελ των ομιλητών. Αλλά και για τα στοιχεία που κατέθεσε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο πατριάρχης των πολιτικών αναλυτών και εκλογολόγων της Ελλάδας.

Στοιχεία που κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι για το κόμμα του κ. Αντώνη Σαμαρά καθώς καταδεικνύουν ότι το οδυνηρό αποτέλεσμα του περασμένου Ιανουαρίου, 28%, μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη για τη Νέα Δημοκρατία εάν ο κ Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να παίξει το χαρτί της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Διότι, όπως εκτίμησε ο κ. Νικολακόπουλος, η Ν.Δ. κινείται κάτω από το όριο του 20% καθώς η συσπείρωσή της, σε σχέση με τον Ιανουάριο, βρίσκεται μόλις στο 50%, «άντε με αναγωγή στο 70%». Αν και ο έμπειρος Νικολακόπουλος υπογράμμισε ότι η περίοδος δεν προσφέρεται για ασφαλή αποτίμηση της δυναμικής των κομμάτων, προσέθεσε ότι όλες οι ενδείξεις κάνουν λόγο για διατήρηση τεράστιας διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η οποία και προέρχεται
από την επιμονή του υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος.

Ο κ. Νικολακόπουλος ήταν αποκαλυπτικός και για τις δυναμικές που αναπτύχθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα την τελική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επεσήμανε τα πάντα κατέρρευσαν με την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου το Φεβρουάριο του 2012. Ο κ. Νικολακόπουλος σχολίασε ότι, στην πραγματικότητα, τινάχτηκε στον αέρα το πολιτικό σύστημα με αποτέλεσμα στις εκλογές του Μαΐου 2012 να καταγραφεί το πιο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο που είχε εμφανιστεί μετά τον εμφύλιο
Ο ίδιος ερμήνευσε την άνοδο της ΝΔ μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, στην εξαναγκαστική συσπείρωση των μετριοπαθών πολιτών απέναντι στον επερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά, επεσήμανε, ότι στο διάστημα που ακολούθησε δεν υπήρξε σύνθεση με τους νέους ψηφοφόρους του Ιουνίου.

Ως προς την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, αυτή κατά τον κ. Νικολακόπουλο άρχισε να χαράσσεται ήδη από το 2012 με την επικράτησή του στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να επικρατήσει σχεδόν σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού και σε όλες τις περιφέρειες, με τη ΝΔ να διατηρεί ένα ισχνο προβάδισμα στην Πελοπόννησο. Το ίδιο και στις ηλικίες, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησε παντού, πλην της ομάδας άνω των 65 ετών ενώ η απευθείας διαρροή ψηφοφόρων της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 12%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.