ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καθαρογράφεται το κείμενο των συγκλίσεων
Κυβέρνηση: Μεταξύ… «μαρτυρίου της σταγόνας» και «οριστικής συμφωνίας»
Στην τελική, κρίσιμη φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών, καθώς σήμερα ξεκινούν εκ νέο οι δια ζώσης συνεδριάσεις του Brussels Group, με το Μέγαρο Μαξίμου να κρατά την ανάσα του, αφού το μπρα ντε φερ των δύο πλευρών δεν αφορά μόνο συγκεκριμένα θέματα-«αγκάθια» στη διαπραγμάτευση, αλλά και το κατά πόσον η ελληνική πλευρά θα εξασφαλίσει μία συμφωνία που θα αίρει με οριστικό τρόπο την αβεβαιότητα ή μία συμφωνία-γέφυρα που θα συνιστά το «μαρτύριο της σταγόνας» για την κυβέρνηση αλλά και την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την χθεσινή τηλεδιάσκεψη του τεχνικού κλιμακίου των διαπραγματεύσεων, προέκυψε πού υπάρχουν διαφωνίες και πού μπορούν να τα βρουν οι δύο πλευρές. Και, παρότι το Μαξίμου εκπέμπει αισιοδοξία για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων και «βλέπει» συμφωνία εντός των επόμενων 24ώρων, η αγωνία της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο τι είδους συμφωνία θα είναι εκείνη που θα επιτευχθεί.
«Μαρτύριο σταγόνας»
Όπως προέκυψε και από την χθεσινή συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν επιχειρεί μεν να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να έχει «κλειδώσει» η συμφωνία το πρώτο πενθήμερο του Ιουνίου, ωστόσο ο τρόπος που γίνεται αυτό γεννά ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτό διότι, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η Κομισιόν φαίνεται να πιέζει Βερολίνο και ΔΝΤ για μία μερική συμφωνία τώρα επί των θεμάτων που έχει προκύψει σύγκλιση και παραπομπή δύσκολων θεμάτων γι’ αργότερα. Και, μπορεί κάτι τέτοιο να δώσει μία ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση και την οικονομία, ωστόσο ταυτόχρονα μία μερική συμφωνία θα ανοίξει… εν μέρει τη ροή χρηματοδότησης, πράγμα που σημαίνει ότι ενόψει των μεγάλων ποσών που θα πρέπει να βρει η Αθήνα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για να εκπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ, το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την… συμφωνία και, άρα, οι συνθήκες αβεβαιότητας θα παραταθούν επί μακρόν. «Χάσαμε ήδη πολύτιμο χρόνο. Μη χάσουμε και όλο το καλοκαίρι, θα είναι κρίμα και για τον τουρισμό και για την οικονομία», λέει παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Δέσμευση για το χρέος
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και να υπάρξει μερική συμφωνία –κάτι που απεύχεται η ελληνική πλευρά- στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι αυτή να σχηματοποιηθεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να παραπέμπει σε… ολική και ενιαία συμφωνία. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του matrix24.gr, ο πρωθυπουργός δεν έφυγε από τη Ρίγα της Λετονίας μόνο με «σκληρές» υποδείξεις για ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων της εκκρεμούσης αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, φέρεται να έφυγε έχοντας στις αποσκευές του σαφείς διαβεβαιώσεις πως ακόμη κι αν η συμφωνία είναι «μερικού» χαρακτήρα, σε αυτή θα περιλαμβάνονται εγγράφως δεσμεύσεις εκ μέρους των δανειστών για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο, εξάλλου, δεν θα βοηθούσε μόνο την ελληνική κυβέρνηση να «σερβίρει» στην ελληνική κοινή γνώμη τη συμφωνία ως «αμοιβαία επωφελή», αλλά θα έβγαζε από την δύσκολη θέση και το ΔΝΤ, που διαρκώς επικαλείται το καταστατικό του και τις αναγκαίες προβλέψεις για την διασφάλιση της μακροπρόθεσμης διαχειρισιμότητας του χρέους.
Συγκλίσεις και διαφωνίες
Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις καθιστά πιθανή την επίτευξη συμφωνίας ακόμη και μες στο σαββατοκύριακο, με την ελληνική πλευρά να μην αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης του Eurogroup αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Προς το παρόν, μπρα ντε φερ υπάρχει ακόμη για τον ΦΠΑ, αφού η πλευρά των δανειστών επιμένει στην θέσπιση δύο συντελεστών που οδηγούν σε σοβαρές ανατιμήσεις, ενώ η κυβέρνηση προκρίνει την λύση των τριών συντελεστών, 7, 14 και 22%.
Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι τα εργασιακά βρίσκονται σε… καλό δρόμο, αφού οι δανειστές έχουν δεχθεί να χρησιμοποιηθούν τα μοντέλα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να μην ακυρωθεί το κοινοτικό κεκτημένο που ισχύει σε άλλες χώρες.
Ως προς το Ασφαλιστικό, επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει η μερική διευθέτησή του τώρα, με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών το φθινόπωρο, ώστε να ανοίξει ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος για την μεταρρύθμιση του συστήματος.

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...