LIFESTYLE

Δεν τα πήγε καλά η Ελλάδα

Νικήτρια της Eurovision η Σουηδία

Σε μια βραδιά που πήγε να γίνει θρίλερ με τη μονομαχία Σουηδίας και Ρωσίας οι Σκανδιναβοί κατάφεραν να κατακτήσουν την πρωτιά στη Eurovision αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς.

Λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση του τελικού διαγωνισμού της Γιουροβίζιον η κατάσταση για το ποιο τραγούδι θα επικρατούσε ξεκαθάρισε με το προβάδισμα του Σουηδού Μανς Ζελμερλόου και τους «Heroes» του. Ένα τραγούδι που μιλούσε για το πιο επίκαιρο θέμα της εποχής, το μπούλινγκ. Έτσι ο 61ος διαγωνισμός της διοργάνωσης θα μεταφερθεί στη Σουηδία.

Το τραγούδι της Σουηδίας συγκέντρωσε 365 βαθμούς έναντι 303 βαθμών που συγκέντρωσε το τραγούδι της Ρωσίας A Million Voices, με ερμηνεύτρια την Πωλίνα Γκαγκάριν. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Ιταλία με τους Il Volo που ερμήνευσαν το τραγούδι «Grande Amore».

Η Ελλάδα με την Μαρία Έλενα Κυριάκου και το One Last Breath κατέλαβε την 19η θέση με 23 βαθμούς. Στην Ελλάδα έδωσαν 10 βαθμούς η Αλβανία, 5 η Αρμενία και 8 βαθμούς η Κύπρος.

Η Κύπρος με το One Thing I Should Have Done και ερμηνευτή τον Γιάννη Καραγιάννη κατατάχθηκε 22η, με 11 βαθμούς.

Η διοργάνωση ξεκίνησε με τον «ύμνο» της Γιουροβίζιον και συνέχισε με το τραγούδι Building Bridges, (χτίζοντας γέφυρες) που είναι και το μήνυμα του φετινού 60ου διαγωνισμού τραγουδιού, που έγινε στη Βιέννη.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η περσινή νικήτρια Κοντσίτα Βουρστ, που «οδήγησε» τον διαγωνισμό στην Αυστρία, η οποία «πέταξε» πάνω από την αρένα και τους 11.000 θεατές του Wiener Stadhalle και προσγειώθηκε στη σκηνή σηματοδοτώντας την έναρξη του διαγωνισμού.

Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 27 χώρες μεταξύ των οποίων και η Αυστραλία ως επίσημη καλεσμένη. Κεντρικές παρουσιάστριες της βραδιάς ήταν η Αραμπέλα Κιεσμπάουερ, η 'Αλις Τούμλερ και η Μίριαμ Βάισιελμπραουν, ενώ η Κοντσίτα ήταν η οικοδέσποινα του γκριν ρουμ.

Ιδιαίτερη στιγμή του διαγωνισμού ήταν όταν στην σκηνή ανέβηκε η Μόνικα Κουζίνσκα, από την Πολωνία, η οποία ερμήνευσε το In The Name Of Love καθισμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Για την ελληνική δημόσια τηλεόραση την μετάδοση της παρουσίασης έκανε η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Στον τελικό ψήφισαν όλες οι χώρες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό της Eurovision, συνολικά 40, ανεξάρτητα από το αν είχαν προκριθεί ή όχι, ενώ οι τηλεθεατές δεν μπορούσαν να ψηφίσουν τη συμμετοχή της χώρας τους. Η Έλενα Παπαρίζου, που κέρδισε τον διαγωνισμό για την Ελλάδα πριν από 10 χρόνια, ανακοίνωσε από την Αθήνα τη βαθμολογία που έδωσε η χώρα μας στους συμμετέχοντες του τελικού. Συγκεκριμένα η Ελλάδα έδωσε έναν βαθμό στην Αρμενία, δύο στην Γεωργία, τρεις στη Λετονία, τέσσερις στη Σουηδία, πέντε στην Αυστραλία, έξι στην Αλβανία, επτά στο Βέλγιο, 8 στη Ρωσία, 10 στην Κύπρο και 12 στην Ιταλία.

Η Σουηδία είναι η έκτη φορά που κερδίζει τον διαγωνισμό με την προηγούμενη το 2012, με την Λορέιν και το «Euphoria» που είχε συγκεντρώσει 372 βαθμούς. Η φετινή συμμετοχή της Σουηδίας κατατάσσεται στην 3η θέση της κατηγορίας με τους περισσότερους βαθμούς στην ιστορία του διαγωνισμού. Σταθερά το ρεκόρ υψηλότερης βαθμολογίας διατηρεί ο Αλεξάντερ Ρίμπακ και το Fairytale, που το 2009 κέρδισε με 387 βαθμούς, ενώ στην 4η θέση βρίσκονται οι Lordi που το 2006 νίκησαν στην Αθήνα για λογαριασμό της Φινλανδίας με 292 βαθμούς.

Η νίκη της Σουηδίας στον 60ο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον άλλαξε και την κατάταξη στην συλλογή των περισσότερων τοπ 12 βαθμών, στέλνοντας την Έλενα Παπαρίζου και το My number one στην τέταρτη θέση. Την πρώτη θέση κατέχει το Euphoria με 18, 12άρια, ακολουθούν τα 16 δωδεκάρια του Αλεξάντερ Ρίμπακ, την τρίτη θέση με 12 δωδεκάρια κατέχει πλέον ο φετινός νικητής, ενώ η Έλενα Παπαρίζου, το 2005 είχε λάβει συνολικά 10 δωδεκάρια και πλέον κατατάσσεται τέταρτη. Η νίκη δηλαδή με πολύ υψηλή βαθμολογία δείχνει να είναι σκανδιναβική υπόθεση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.