ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Οδηγίες για τους προσυμπληρωμένους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης

Σε επικοινωνία με τον εργοδότη τους θα πρέπει να έλθουν οι φορολογούμενοι που διαπιστώνουν ότι οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί για τους μισθούς και τις συντάξεις στη φορολογική τους δήλωση είναι κενοί ή τα στοιχεία που έχουν εγγραφεί σ αυτούς είναι λανθασμένα.

Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει ήδη ξεκινήσει και ορισμένοι φορολογούμενοι διαπιστώνουν κατά την συμπλήρωση της δήλωσής τους ότι οι συγκεκριμένοι κωδικοί είναι κενοί ή τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτούς είναι λανθασμένα. Στην περίπτωση αυτή, επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να παρέμβουν στο κωδικό, ούτε και η φορολογική δήλωση μπορεί να αποσταλεί χωρίς τη συμπλήρωσή του θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που έχει ήδη δώσει Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η προσυμπλήρωση των κωδικών έχει γίνει με βάση τα αρχεία της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που προέκυψαν από την επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από εργοδότες και φορείς.

Ετσι εάν ο φορολογούμενος έχει έντυπη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών και τα στοιχεία της δεν έχουν προσυμπληρωθεί στη δήλωση, θα πρέπει να κάνει τις ενέργειες τις οποίες συνιστά η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατά τον ακόλουθο τρόπο:

1.Να συμπληρώσει όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να δηλώσει (όπως αυτοκίνητα δαπάνες κ.τ.λ.)

2. Να κάνει προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης Ε1

3. Να επικοινωνήσει με τον εργοδότη ή τον φορέα που εξέδωσε τη βεβαίωση, προκειμένου να ενημερωθεί αν υπέβαλε το αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών ή πότε θα τα στείλει.

Εφόσον ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά τη βεβαίωση και ενημερωθούν τα αρχεία θα εμφανιστούν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία αυτής και ο φορολογούμενος θα μπορεί να συνεχίσει την υποβολή της δήλωσης Ε1.

Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλλει τη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών, τότε θα πρέπει να συμπληρώσει τους κωδικούς της δήλωσης που αφορούν εισοδήματα και παρακράτηση φόρου για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση (Στην περίπτωση αυτή μπορεί να κληθεί ο φορολογούμενος να αποστείλετε στην ΔΗΛΕΔ τις σχετικές βεβαιώσεις).

Εάν τα στοιχεία της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών σας, είναι διαφορετικά από αυτά που είναι προσυμπληρωμένα, οι ενέργειες θα πρέπει να είναι οι ακόλουθες:

1. Να συμπληρωθούν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που πρέπει να δηλωθούν (όπως αυτοκίνητα δαπάνες κ.τ.λ.)

2. Να γίνει προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης Ε1

3. Να επικοινωνήσει ο φορολογούμενος με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης. Σε διαφορετική περίπτωση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Συναλλασσομένων της ΔΕ μέσω e-mail ή στο τηλέφωνο 15515.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.