ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βαρουφάκης στο στόχαστρο της Χαρ. Τρικούπη

ΠΑΣΟΚ: «Θα γλείψει εκεί που φτύνει»

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ ΠΑΣΟΚ και υπουργείου Οικονομικών, με την Χαριλάου Τρικούπη να ζητά την …απόσυρση του Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Οικονομικών να μιλά για «συναισθήματα λύπης» που προκαλεί η υπεράσπιση από το ΠΑΣΟΚ των μνημονίων και του PSI.

«Θα γλείψει εκεί που φτύνει»,απαντά η Χαριλάου Τρικούπη, προεξοφλώντας τι μέλλει γενέσθαι στη διαπραγμάτευση.

Όλα ξεκίνησαν χθες, όταν -όπως εγκαίρως σας ενημέρωσε το Matrix24.gr- το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την «πλήρη απόσυρση» του υπουργού Οικονομικών, με στόχο την προστασία του εθνικού συμφέροντος και την αξιόπιστη διεξαγωγή της διαπραγμάτευσης. Σε μία σκληρή ανακοίνωση, άλλωστε, περιέγραφε τον Γιάνη Βαρουφάκη, ως «γραφικό αποσυνάγωγο» στο Eurogroup, χωρίς αποτελεσματικότητα, που έχει ‘ευνουχιστεί’ από τον πρωθυπουργό, αλλά εξακολουθεί να εκπέμπει καθημερινάαντιφατικά και ανησυχητικά μηνύματα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την σημασία της συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη. Είχαν προηγηθεί όσα είπε στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών, αμφισβητώντας το PSI, αλλά και σημειώνοντας πως θα ήταν καλύτερα να μην είχαμε αφήσει ποτέ τη δραχμή, παρότι παραδέχθηκε πως από τη στιγμή που μπήκαμεστο ευρώ, δεν είναι δυνατόν να βγούμε χωρίς να επέλθει καταστροφή.

Αιχμή πάντως της κόντρας υπήρξε το PSI, με το ΠΑΣΟΚ να επισημαίνει ότι οΓιάνης Βαρουφάκης δεν ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι η ΕΚΤ και οι κεντρικέςτράπεζες της ευρωζώνης στήριξαν το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του ελληνικούδημόσιου χρέους δεχόμενες, στο πλαίσιο του PSI, να επιστρέφουν τα κέρδη τουςστην Ελλάδα, αλλά ταυτοχρόνως διεκδικεί τα 1,9 δις των κερδών αυτών. «Δενσκέφτεται ότι βασική του μέριμνα πρέπει να είναι τώρα η διεκδίκηση τηςεφαρμογής των δεσμεύσεων του Eurogroup για περαιτέρω παραμετρικές αλλαγές στοελληνικό δημόσιο χρέος, δεσμεύσεων που είναι παρακολούθημα και συνέχεια του PSIτου 2012!», έλεγαν στο ΠΑΣΟΚ για να λάβουν άμεσα την ειρωνική απάντησηΒαρουφάκη ότι είναι ‘συγκινητική’ η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ με την οποία πασχίζεινα υπεραμυνθεί του καταστροφικού PSI. Οίδιος θύμιζε ότι ο ελληνικός λαός έχει καταδικάσει τόσο τα μνημόνια όσο και το PSI, ενώ ειδικά για το τελευταίο,που αποτελεί και ‘πολιτικό τέκνο’ του Ευάγγελου Βενιζέλου, σημείωνε ότι έναςμόνο αντίκτυπός του είναι ο αποκλεισμός της χώρας από την ποσοτική χαλάρωση τηςΕΚΤ ακόμα και μετά το πέρας της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης, χώρια τοεπιλεκτικό ‘κούρεμα’ των ασφαλιστικών ταμείων και των μικρο-ομολογιούχων.

Αυτά άκουσαν στο ΠΑΣΟΚ και επανήλθαν με ακόμα σφοδρότερο τρόποπροειδοποιώντας ότι ο κ.Βαρουφάκης «θα γλείψει εκεί που φτύνει». «Ο κ.Βαρουφάκης διερρήγνυε τα ιμάτια του στην πλατεία των αγανακτισμένων το 2011γιατί δεν έγινε κούρεμα και αναδιάρθρωση χρέους το 2010 και τώρα αμφισβητεί τοκούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους που έγινε στις αρχές του2012. Επαναλαμβάνει τα γνωστά φληναφήματα για τη δήθεν βλάβη τωνασφαλιστικών ταμείων από το PSI, φληναφήματα στα οποία έχει δοθεί αποστομωτικήαπάντηση στη Βουλή», έλεγαν στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας «ακραίο θράσος» τη στάσητου υπουργού Οικονομικών να λέει αυτά τα πράγματα, όταν συγκεντρώνειαναγκαστικά, με ΠΝΠ, τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ, των ΑΕΙ, των ασφαλιστικώνταμείων για να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του δημοσίου. «Ταυτοχρόνως γλείφειτην κα Λαγκάρντ διαβεβαιώνοντάς την ότι η Ελλάδα θα εκπληρώνει με συνέπεια στοδιηνεκές τις υποχρεώσεις της έναντι του ΔΝΤ», έλεγαν, κάνοντας λόγο για‘πρόκληση’ από την πλευρά του υπουργού, που πρέπει τώρα κατά τους ίδιους να ζητήσειτην εφαρμογή των παραμετρικών αλλαγών στο χρέος που αποτελούν κεκτημένο του PSIτου 2012, προεξοφλώντας ότι «θα γλείψει εκεί που φτύνει».

Στο ΠΑΣΟΚ καταλογίζουν «πολιτική αλητεία» στον Γιάνη Βαρουφάκη,που ενώ έλεγε ότι δεν θέλουμε τις δόσεις και την παράταση του προγράμματος, συνήψετη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου χωρίς - όπως κατάλαβε με καθυστέρηση δυο μηνών- να διασφαλίσει χρηματοδότηση, ενώ αντιθέτως του πήραν τα 11 δις του ΤΧΣ μέσααπό τα χέρια. «Ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη ο υπουργός που υπέγραψε τηντετράμηνη παράταση του μνημονίου χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση και αρνείται ναστείλει στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα αποφεύγοντας, όπως ο διάβολος το λιβάνι,να έρθει να απαντήσει στη σχετική επερώτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ», έλεγαν, προκαλώνταςτον να έρθει στη Βουλή να πει όσα έχει να πει. «Η περίοδος της ανέμελης τζάμπαμαγκιάς του κ. Βαρουφάκη τελείωσε. Τον πήραν χαμπάρι», κατέληγαν στην ΧαριλάουΤρικούπη.

Την ίδια ώρα, λίγα μέτρα μακριά, στη Βουλή και τη συνεδρίαση τηςΕξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, ο Ανδρέας Λοβέρδος αξίωνε την επέκτασητων ερευνών και στην τρέχουσα περίοδο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και άραστα πεπραγμένα του νυν υπουργού Οικονομικών. Το γεγονός δε, ότι με την πρότασηαυτή συμφώνησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, δημιουργεί νέαπροβλήματα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.