ΚΟΣΜΟΣ

Πολλοί τραυματίες - Άγνωστα τα αίτια του δυστυχήματος

Πέντε νεκροί από εκτροχιασμό τρένου στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

Ένα επιβατικό τρένο της εταιρείας Amtrak στο οποίο ταξίδευαν 238 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα εκτροχιάστηκε χθες το βράδυ (ώρα ΗΠΑ) στο Πορτ Ρίτσμοντ, στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας της Φιλαδέλφεια. Από το πρωτοφανές δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι διασώστες αναζητούσαν σήμερα επιζώντες και θύματα στα βαγόνια μιας αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκε χθες βράδυ στη Φιλαδέλφεια (ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών), προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων και σκηνές χάους. «Είναι η απόλυτη καταστροφή. Δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου κάτι παρόμοιο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, έπειτα από τη μετάβασή του στο σημείο του δυστυχήματος, ο δήμαρχος της Φιλαδέλφεια, Μάικλ Νούτερ, ανακοινώνοντας τον θάνατο πέντε ανθρώπων.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. Έξι τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με αξιωματούχο της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Αρνήθηκε να διατυπώσει εκτιμήσεις για τα αίτια του εκτροχιασμού της αμαξοστοιχίας, η οποία πραγματοποιούσε το πολυσύχναστο δρομολόγιο Ουάσινγκτον-Νέα Υόρκη και βγήκε από τις σιδηροτροχιές γύρω στις 21:30 χθες (04:30 σήμερα, ώρα Ελλάδας) μόλις είχε περάσει τη Φιλαδέλφεια, στα μισά της απόστασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη.

Ειδικοί διατύπωσαν την εκτίμηση ότι το δυστύχημα μπορεί να οφείλεται σε ένα ελάττωμα στις ράγες ή σε μία βλάβη των τροχών. Τα επτά βαγόνια και η μηχανή του τρένου ανατράπηκαν, πλήρως ή εν μέρει, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο οποίος αργότερα έκανε λόγο για μία «κούρμπα» κοντά στο σημείο του εκτροχιασμού. Από ένα από τα βαγόνια δεν έμεινε τίποτε περισσότερο από έναν σωρό από σίδερα.

amtrak1

Η αμαξοστοιχία αριθμός 188 μετέφερε 243 ανθρώπους, ανάμεσά τους πέντε υπαλλήλους της σιδηροδρομικής εταιρίας Amtrak. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το μπροστινό μέρος του τρένου άρχισε να αμφιταλαντεύεται ενώ έπαιρνε μια στροφή και στη συνέχεια τα υπόλοιπα βαγόνια εκτροχιάστηκαν.

Εκατοντάδες πυροσβέστες, αστυνομικοί και διασώστες έσπευσαν στο σημείο, ψάχνοντας επιζώντες με τη βοήθεια φανών. Στη συνέχεια ελικόπτερα ήρθαν να τους βοηθήσουν. «Όλα πήγαιναν καλά και ξαφνικά αναποδογυρίσαμε», διηγήθηκε ένας επιβάτης, ο Ντον Κέλερ. Ορισμένοι επιβάτες δήλωσαν πως είχαν την εντύπωση πως το τρένο φρέναρε προτού εκτροχιαστεί. Σε ένα βίντεο που ανέβηκε στο Istagram μετά τον εκτροχιασμό, ακούγονται επιβάτες να κλαίνε και να φωνάζουν. «Όλα έγιναν πολύ γρήγορα», διηγήθηκε ένας άλλος επιβάτες, ο Τζέρεμι Βλάντις.

«Τρομερό σοκ. Καπνός γέμισε το τρένο, όσοι μπορούσαν να περπατήσουν προσπάθησαν να ανοίξουν την πόρτα και σκαρφάλωσαν στο εξωτερικό μέρος του βαγονιού», έγραψε μία επιβάτης, δημοσιογράφος του NBC News, στο Twitter.

amtrak2

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου πάνε σε εκείνους που υπέστησαν το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Φιλαδέλφεια», έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια, Τομ Γουλφ, ο οποίος στη συνέχεια μετέβη στο σημείο, στο πλευρό του Μάικλ Μούτερ.

Η NTSB, η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνοι για τη διερεύνηση δυστυχημάτων στις μεταφορές, ανακοίνωσε ότι μία πλήρης ομάδα ερευνών έχει σταλεί επιτόπου. Τα τρένα της Amtrak δεν διαθέτουν ζώνες ασφαλείας.

Ο Πάτρικ Μέρφι, πρώην μέλος του Κογκρέσου από την Πενσιλβάνια, ο οποίος επέβαινε στο τρένο, δήλωσε στο MSNBC ότι το βαγόνι του αναποδογύρισε αλλά ο ίδιος κατάφερε να γλιτώσει με μικρές αμυχές και μώλωπες.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.