ΕΛΛΑΔΑ

Τι συστήνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Προσοχή! Προφίλ παράνομου στοιχηματισμού σε υπηρεσίες και ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης

Την προσοχή των πολιτών σχετικά με την ύπαρξη απατηλών προφίλ παράνομου στοιχηματισμού σε υπηρεσίες και ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, εφιστά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι διαχειριστές των προφίλ αυτών υπόσχονται δήθεν μεγάλες αποδόσεις, εγγυημένα αποτελέσματα και επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση αποτυχίας της πρόβλεψης, για διάφορα αθλητικά γεγονότα και ιδιαίτερα για αγώνες ποδοσφαίρου, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Παράλληλα, δηλώνουν ότι κατέχουν εμπιστευτική πληροφόρηση για συγκεκριμένα αποτελέσματα και προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους χρήστες του διαδικτύου να στοιχηματίσουν διάφορα χρηματικά ποσά. Υπόσχονται, μάλιστα, υψηλότερες από τις νόμιμες στοιχημάτισες αποδόσεις ή επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση αποτυχίας της πρόβλεψης.

Επίσης, υπόσχονται και κέρδη μέσω υποτιθέμενων πληροφοριών για στημένα παιχνίδια, έναντι πάντα χρηματικής αμοιβής και οικονομικού οφέλους, με σκοπό την εξαπάτηση των χρηστών του διαδικτύου. Στη συνέχεια, για την υποτιθεμένη έγκυρη πληροφόρηση που παρέχουν, ζητούν από τους ανυποψίαστους χρήστες την κατάθεση χρημάτων, είτε μέσω συστημάτων και εταιριών ηλεκτρονικών πληρωμών σε λογαριασμούς κυρίως του εξωτερικού, είτε με τη χρήση κωδικών ηλεκτρονικής πληρωμής και προπληρωμένων καρτών, με σκοπό να αποκομίσουν οικονομικό όφελος.

Οι ανυποψίαστοι χρήστες του διαδικτύου, αφού πείθονται και αποστέλλουν τα συμφωνηθέντα ποσά, ουδέποτε παραλαμβάνουν τα χρήματα που κέρδισαν από σωστές προβλέψεις ή την επιστροφή των ποσών που κατέβαλαν, σε περίπτωση λανθασμένων προγνωστικών αποτελεσμάτων.

Επισημαίνεται ότι τα απατηλά αυτά προφίλ χρήζουν μεγάλης προσοχής, αφού υποστηρίζουν ψευδώς πως κατέχουν εμπιστευτική πληροφόρηση για συγκεκριμένα αποτελέσματα, κυρίως ποδοσφαιρικών αγώνων. Προτρέπουν, δε, τους ενδιαφερόμενους χρήστες του διαδικτύου να στοιχηματίσουν διάφορα ποσά και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.

Με αφορμή τα παραπάνω, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους και συστήνει στους χρήστες του διαδικτύου:

-Να μην ανταποκρίνονται και να μην πείθονται σε ανάλογες προτροπές ή διαφημίσεις.

-Να αναφέρουν άμεσα ανάλογα προφίλ, μέσω της σχετικής διαδικασίας στο εκάστοτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

-Να μην αποστέλλουν κανένα ποσό για τέτοιο σκοπό, καθώς πρόκειται για απατηλή διαδικασία.

-Να μην εμπιστεύονται αγνώστους στο διαδίκτυο που υπόσχονται κέρδη.

-Να μην αποστέλλουν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσωπικά τους στοιχεία (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου - Α.Φ.Μ., κ.λπ.) και οικονοµικά δεδοµένα (αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών, προσωπικούς κωδικούς - ΡΙΝ) δεδομένα.

-Να μην εγγράφονται σε ιστοσελίδες που υπόσχονται μεγάλα κέρδη από στοιχηματισμό σε δήθεν στημένους αγώνες ποδοσφαίρου, αφού αυτό, πέραν από τη δίωξη των δραστών, μπορεί να προκαλέσει και ποινική δίωξη σε βάρος τους. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο παράνομος στοιχηματισμός αποτελεί ποινικά αξιόποινη πράξη και για αυτούς που διοργανώνουν, αλλά και για αυτούς που συμμετέχουν.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.