ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Σε περίπτωση … που

Αν και δεν είναι πιθανό η Αθήνα να αθετήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών, αφού καταπώς λέει και ο Γιάνης Βαρουφάκης «θα πληρώσουμε γιατί θα έχουμε συμφωνία», ας ρίξουμε μια ματιά στα όσα έχει να πει ο καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης, όπως αποτυπώθηκαν σε συνέντευξη που έδωσε για την περίπτωση που δεν βρούμε τα χρήματα..

«Εάν η χώρα αστοχήσει στην εκπλήρωση της υποχρέωσης, καταρχήν θα δοθεί ένα διάστημα υπερημερίας από έναν έως τρεις μήνες, με μια ορισμένη εξαρχής ημερομηνία πληρωμής. Μία πίστωση χρόνου πάντοτε δίνεται καθώς προβλέπεται από το καταστατικό του ΔΝΤ.  Έχει συμβεί με 2-3 χώρες της Αφρικής (!!), όμως δεν έχει συμβεί ποτέ σε χώρα όπως η Ελλάδα (!!!).

Εάν στη συνέχεια έχουμε οριστική άρνηση και μη δυνατότητα πληρωμής, τότε πραγματικά ανοίγουν πάρα πολλοί δρόμοι από πάρα πολύ κακοί έως μέτριοι, καλοί πάντως δεν υπάρχουν. Δεν θέλω καν να συζητήσω για τις πολύ αρνητικές εκδοχές, αλλά αντιλαμβάνεται κανείς ότι περνάμε σε μια διαδικασία που έχει επιπτώσεις στον ελληνικό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Εδώ ακριβώς είναι και το θέμα, οι επιπτώσεις μπορεί να αφορούν στο δημόσιο αλλά θα στοιχίσουν και στον ιδιωτικό τομέα, θα ανέβει το κόστος χρήματος και θα αρχίσουν να τίθενται σε αμφιβολία πολλά συμβόλαια ιδιωτικά, που περιέχουν διατάξεις περί πτώχευσης ή περί εκτάκτων συνθηκών. Αυτό λοιπόν θα είναι μια καλή κερδοσκοπική αφορμή για κάποιους οι οποίοι θέλουν να αθετήσουν τις υποχρεώσεις  τους.

Δεν αποκλείεται οι επιπτώσεις αυτές να ξεκινήσουν να ισχύουν και κατά το διάστημα υπερημερίας: Πολλά τουριστικά συμβόλαια περιέχουν τη ρήτρα πτώχευσης και της αλλαγής νομίσματος. Προφανώς, δεν είναι πιστωτικό γεγονός η υπερημερία. Όμως ένας κακός συνέταιρος σε ένα τέτοιου είδους συμβόλαιο είναι πιθανό να επικαλεστεί την προσωρινή αυτή αδυναμία και να επιδιώξει από ένα δικαστήριο να του δοθεί η δυνατότητα να σπάσει το συμβόλαιο. Καλό είναι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο διότι αφορά πράγματα που δεν είναι ξεκάθαρα.

Εάν έχουμε αθέτηση υποχρέωσης μπορεί να συμβούν διάφορα πράγματα. Καλό είναι να μην φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, διότι δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει ο κόσμος. Αυτά τα πράγματα δεν είναι χαρτογραφημένα, δεν έχουν ξανασυμβεί, Ούτε καν το ΔΝΤ δεν έχει εμπειρία από τη διευθέτηση παρόμοιων πραγμάτων. Δεν έχει ποτέ το ΔΝΤ διαχειριστεί τέτοια υπόθεση με μια χώρα που είναι μέσα σε μια ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Δεν μπορούνε λοιπόν να είμαστε βέβαιοι για το πως θα αντιδράσει ο κόσμος ούτε οι δημόσιοι οργανισμοί, τι ανακοίνωση θα βάλουνε και τι πανικό θα προκαλέσουν ή δεν θα προκαλέσουν".

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θ.Τ. 12:55 29/05/2015

    Με δυό λόγια.
    Ο Καραμανλής μας πέταξε σέ ένα πηγάδι βάθους 5 μέτρων .
    Με «μη συμφωνία» πέφτουμε σε πηγάδι βάθους 50 μέτρων .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.