ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Συμφωνία …εάν κάνουν πίσω στις εξαγγελίες τους»

Σε «τεντωμένο σχοινί» η διαπραγμάτευση Αθήνας - δανειστών

Που τα έχουν βρει οι δύο πλευρές και τι τις χωρίζει...

του Βαγγέλη Δουράκη

«Ναι... Υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία ακόμη και εντός της εβδομάδας, εάν η ελληνική πλευρά αφήσει στα ‘χαρτιά’ τις εξαγγελίες της» διαμηνύουν κύκλοι των θεσμών: Αθήνα και δανειστές μπορεί να τα βρουν σε επίπεδο πρωτογενών πλεονασμάτων και φορολογικού «πακέτου», με μία όμως -και πολύ σοβαρή- προϋπόθεση.

Σε «νούμερο 1» «αγκάθι» για να «κλείσουν» οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους θεσμούς αναδεικνύεται το πακέτο μέτρων που έχει εξαγγείλει (..ή ήδη υιοθετήσει) η ελληνική πλευρά, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ισχυρίζονται πηγές των θεσμών: Αν και σε επίπεδο φορο-μέτρων, αλλά και ελαστικοποίησης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα (σε πρώτη φάση για το 2015- 2016) μοιάζει να υπάρχει προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι εξαγγελίες της Αθήνας για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, η επαναφορά της 13ης σύνταξης (ζητήματα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία η άλλη πλευρά), το «ψαλίδισμα» του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων «εμποδίζουν» την επίτευξη συμφωνίας.

Η εμμονή των δανειστών στο «πάγωμα» των εξαγγελιών της Κυβέρνησης, αλλά και για συγκεκριμένο σχεδιασμό όσον αφορά στο ασφαλιστικό, έχει να κάνει με την πεποίθησή τους ότι δεν μπορεί να γίνει «σοβαρή κουβέντα» για τους στόχους των επόμενων  ετών, εφόσον δεν «ξεκαθαρίσει» το πεδίο στο ασφαλιστικό, καθώς οι ανατροπές που σχεδιάζει η ελληνική Κυβέρνηση διαφοροποιούν το μεγέθη που απαιτούνται για κάλυψη των «κενών» που προκύπτουν.

Με φόντο τα συγκεκριμένα δεδομένα και εκτιμώντας πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση τις επόμενες ημέρες (εκτός εάν η Κυβέρνηση κάνει πίσω), κάποιοι κύκλοι των θεσμών «ποντάρουν» σε μια «μινι – συμφωνία» το επόμενο διάστημα που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να δίνει ρευστότητα με το σταγονόμετρο στην ελληνική οικονομία, αλλά και να αυξήσει το «πλαφόν» των εντόκων που θα επιτρέψει στην Αθήνα να καλύψει τις υποχρεώσεις της,  με μια παράταση του Μνημονίου.

Βέβαια, εδώ πρέπει να σημειωθεί πως είναι υπαρκτή η τάση που επικρατεί μεταξύ των δανειστών (και αφορά σε «σκληροπυρηνικούς» κύκλους) για λύσεις «τύπου Κύπρου» από την στιγμή που η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τις …υποδείξεις.

«Κόντρα» στα όσα λένε ωστόσο κύκλοι των δανειστών η ελληνική πλευρά εκτιμά πως έχουν γίνει αρκετές «υποχωρήσεις» από την Αθήνα, τόσες ώστε να επιτρέψουν την επίτευξη της συμφωνίας, εάν και οι θεσμοί εγκαταλείψουν την άκαμπτη στάση τους σε ορισμένα «καυτά θέματα». Πάντως -τουλάχιστον όπως αναφέρουν πηγές της Αθήνας- καταγράφεται σύγκλιση στα εξής σημεία:

-          Φορολογικά. Το βασικό πλαίσιο για το νέο ΦΠΑ έχει συμφωνηθεί και περιλαμβάνει τρεις συντελεστές. Ωστόσο, παζάρι γίνεται ακόμα για τα προϊόντα και το ύψος των συντελεστών. Η Ελλάδα φαίνεται πως δέχεται τη μεταφορά των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία στο μεσαίο συντελεστή, ενώ ζητά τα τρόφιμα να πάνε στον υπερμειωμένο συντελεστή. Βέβαιο θεωρείται ότι από Σεπτέμβριο όταν και θα εφαρμοστεί ο νέος ΦΠΑ, θα πάψουν να ισχύουν όλες οι εξαιρέσεις και κυρίως το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

-          Επαναφορά εισφοράς αλληλεγγύης. Οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει στην επαναφορά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα επίπεδα του 2014, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει αν θα επιβληθεί σε εισόδημα από 30.000 ή 50.000ευρώ, όπως και στην αύξηση του φόρου πολυτελείας.

-          ΕΝΦΙΑ. Για το 2016 φαίνεται πως μετατίθεται και η αλλαγή του ΕΝΦΙΑ, καθώς οι δανειστές ζητούν σε περίπτωση αντικατάστασης του ισοδύναμα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ύψους τουλάχιστον 1δισ ευρώ.

-          Δημοσιονομικό. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ακόμα διαφορές στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Ωστόσο, οι δύο πλευρές συγκλίνουν ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να τεθεί κοντά στο 1% με την Ελληνική πλευρά να τον τοποθετεί στο 0,7% έως 0,8% και οι δανειστές κοντά στο 1,5%.

-          Ασφαλιστικό. Η Ελλάδα επιμένει ότι η μεταρρύθμιση του δεν πρέπει να γίνει πριν ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες. Υπάρχει όμως συμφωνία στην άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, με μόνες εξαιρέσεις τις μητέρες με ανήλικα τέκνα, τα βαρέα και τα ΑμεΑ, ενώ μένει να συμφωνηθεί το ύψος των επικουρικών στις οποίες θα επιβληθούν περικοπές, ώστε να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

-          13η Σύνταξη. Η απόφαση για την επαναφορά της 13ης σύνταξης μετατίθεται προς το τέλος του χρόνου, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. N Bράχος 13:52 25/05/2015

    ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ‘’ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ’’ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ

    Ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε για να σώσει την Ελλάδα !

    Παραιτήθηκε για το καλό της Ελλάδας ενώ θα μπορούσε να συντρίψει τους επίορκους εφιάλτες, αποστάτες και λοιπούς γενίτσαρους. Κι όμως προτίμησε να παραιτηθεί για να να μη χαθουν τα χρήματα και να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ώστε να μην σταματήσει η προσπάθεια για τη σωτηρία της Ελλάδας. Όμως η κερκόπορτα ήταν ως συνήθως ανοικτή. Ένας ΤΟΥΡΚΟΓΛΟΥ κτύπησε πισώπλατα την πιο δύσκολη στιγμή προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη θυσία και την ανδρεία του Πασόκ και του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου.
    Κι όμως λιγόψυχοι, μικρόψυχοι και κακόψυχοι , έστησαν το χορό της άγνοιας της εμπάθειας και της διαπλοκής. Σήκωσαν σημαία ‘’αγανάκτησης’’ για να ..αποκαταστήσουν την ‘’αδικία ‘’ και την ‘’προδοσία’’.
    Σήμερα, που όλα τα κάστρα έπεσαν και οι προδότες αποκαλύπτονται, ο λαός κοιτάζει με απορία, έκπληξη και οργή.
    *Βλέπει στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, τον έντιμο πολιτικό, το ευπρεπή αγωνιστή, τον ευγενή άνθρωπο και ψάχνει να βρεί όλους εκείνους τους συκοφάντες της επάρατης διχόνοιας, της επάρατης δεξιάς, του γνωστού χαφιεδότσουρμου, των κομματόσκυλων της καμαρίλας και της διαπλοκής, που ..αποτελούνε «Εθνικό κορμό» !
    *Ποιος άλλος έχει δώσει τέτοιο δείγμα γραφής;

  2. N Bράχος 13:50 25/05/2015

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ

    ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ ΕΤΡΕΜΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, μίλησε και είπε την αλήθεια, αυτή την αλήθεια που ζούμε και αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα στη ζωή μας. Η διαφθορά σε όλους τους τομείς του δημοσίου, των ΟΤΑ και των επιχειρήσεων, είχε κτυπήσει..ταβάνι!
    Ο Παπανδρέου, την κτύπησε αλύπητα χωρίς ΚΑΜΙΑ διάκριση.
    ΠΡΟΣΤΙΜΟ 1,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ σε Λάτση και Βαρδινογιάννη για λαθραία εισαγωγή πετρελαίου.Τα πρώτα δείγματα ήταν φανερά και προσοδοφόρα για το Δημόσιο ταμείο. Οι πάσης μορφής επίορκοι τρομοκρατήθηκαν, κι ενώ το κράτος άρχισε ,επί τέλους, να λειτουργεί.
    * Ο Αντωνάκης έβλεπε το Μητσοτακέικο να τον κυνηγά, και σκέφτηκε πως να σωθεί.
    * Ο ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ Βενιζέλος, κατάλαβε ότι χάνει το παιχνίδι και ήλθε σε επαφή με τον Σαμαρά, τον άλλο ΑΠΟΣΤΑΤΗ, αλλά όπως μιλούσαν, ‘’είδαν’’ στο δρόμο που είχαν βγει οι ΝΕΟ-Σταλινικές »ύαινες» τα μέλη της αντιπολιτευτικής συμμορίας του ,
    »ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» φώναζαν, προσπαθώντας να αποσύρουν τις καταθέσεις με τα εκατομμύρια, για να πέσει η κυβέρνηση.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.