ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχολιάζοντας την έκθεση της ILO

Σκουρλέτης: Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων διεθνώς αποτελεί και ελληνικό πρόβλημα

«Τα έντονα φαινόμενα απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που καταγράφονται στην Έκθεση του ILO, καθώς και τα μεγάλα ποσοστά αδήλωτης, ανασφάλιστης εργασίας, αποτελούν γνωρίσματα και της ελληνικής πραγματικότητας», σημειώνει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στην έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την κατάσταση στην διεθνή αγορά εργασίας, η οποία δημοσιεύτηκε χθες.

Στην έκθεσή της, η ΔΟΕ προειδοποιεί για την εμφάνιση κλίματος «εκτεταμένης ανασφάλειας», στη διεθνή αγορά εργασίας και τονίζει ότι «μόνο το 42% των εργαζομένων, διεθνώς, εργάζονται με σύμβαση πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου, ενώ το 60% περίπου στερούνται κάθε είδους σύμβασης εργασίας.

«Η εισοδηματική ανισότητα αυξάνεται ή παραμένει σε υψηλά επίπεδα στις περισσότερες χώρες, μία τάση που επιδεινώνεται από την αυξανόμενη εμφάνιση των μη μόνιμων μορφών απασχόλησης, αύξηση της ανεργίας και της αεργίας» σημειώνεται στην έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης.

«Πρόκειται για προβλήματα αιχμής, απέναντι στα οποία η κυβέρνηση έχει οριοθετήσει ένα σθεναρό μέτωπο», τονίζει στη δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας.

«Η πρόθεση επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η παρέμβαση για τις κατώτατες αποδοχές, έχει ως στόχο τον «πυρήνα» αυτών των προβλημάτων.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η δρομολόγηση της νομοθετικής μας παρέμβασης, για την οποία, εξάλλου, εκφράστηκε ιδιαίτερα θετικά και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, μέσω του Γενικού Διευθυντή του κ. Guy Ryder, με τον οποίο συναντήθηκα την περασμένη εβδομάδα στην Γενεύη.

Ο ILO αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της «κανονικότητας» στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στην ίδια κατεύθυνση,- της ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων,- στην οποία κινούνται οι συστάσεις που συνοδεύουν την έκθεση του ILO για την παγκόσμια απασχόληση».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.