MEDIA

Η ΕΣΗΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Τύπου

«Στη χώρα μας η κρίση στη δημοσιογραφία είναι ορατή»

Βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας είναι η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων: της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας μας, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Η καθιέρωσή της στις 3 Μαΐου, αποτελεί μια έκκληση για ελεύθερα και ανεξάρτητα ΜΜΕ. Ορίστηκε το 1993 από την Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων (ΠΕΕ), με εισήγηση της UNESCO, ως φόρος τιμής στη Διακήρυξη του Βίντχουκ, την οποία υπέγραψαν Αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991.

Η φετινή επέτειος, σημειώνει η Ένωση Συντακτών, «βρίσκει τους δημοσιογράφους διεθνώς σε δεινότατη θέση, καθώς έχουν ήδη καταγραφεί 20 θάνατοι συναδέλφων κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους μέσα στο 2015, 7 εκ των οποίων στα θλιβερά γεγονότα της 7ης Ιανουαρίου, στο εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo». Οι δολοφονίες αυτές ακολουθούν τους 61 θανάτους δημοσιογράφων που σημειώθηκαν το 2014.

«Στη χώρα μας, η κρίση στη δημοσιογραφία είναι ορατή, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την 91η θέση που κατέχει η Ελλάδα ανάμεσα σε 180 χώρες παγκοσμίως και τη 2η χαμηλότερη θέση πανευρωπαϊκά» προσθέτει η ΕΣΗΕΑ και σημειώνει: «Τα πολλαπλά κρούσματα απόπειρας χειραγώγησης του Τύπου, εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά και άσκησης βίας κατά δημοσιογράφων, αναιρούν την ισηγορία και την πολυφωνία, αξίες που αποτελούν, κατά τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, το οξυγόνο της Δημοκρατίας. Η ισχύς, επιπλέον, του γνωστού ως "τυποκτόνου" νόμου, παρά τα έντονα διαβήματα και τις επανειλημμένες προσπάθειες κατάργησής του επί δεκαετίες, εξακολουθεί να περιορίζει την ελευθεροτυπία».

Παράλληλα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των λειτουργών του Τύπου, όπως είναι η άμισθη ή η συμβολικώς αμειβόμενη εργασία και η περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο του δημοσιογράφου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.