ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα για «τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων, αδιακρίτως φύλου»

Στις κάλπες οι 3,2 εκατ. Ιρλανδοί για τους γάμους ομοφυλόφιλων

Άνοιξαν σήμερα στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) στην Ιρλανδία οι κάλπες για το περιβόητο δημοψήφισμα που αφορά τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Οι Ιρλανδοί πολίτες θα αποφασίσουν με τις ψήφους τους αν τάσσονται υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί «Ο γάμος μεταξύ δύο προσώπων, αδιακρίτως φύλου».

Περισσότεροι από 3,2 εκατομμύρια Ιρλανδοί καλούνται στις κάλπες οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος). Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να γίνει γνωστό αύριο, Σάββατο, το απόγευμα.

Με το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σήμερα για τους γάμους των ομοφυλοφίλων, περνά σε μια νέα φάση η κοινωνική και ηθική επανάσταση στην Ιρλανδία, που ήταν για καιρό μια από τις πιο συντηρητικές χώρες του δυτικού κόσμου. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΝΑΙ θα επικρατήσει και η Ιρλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα εγκρίνει την ισότητα των γάμων μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία. Όπως επισημαίνει όμως ο Economist, η διαφορά μπορεί να είναι μικρότερη του αναμενομένου, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή αναποφάσιστοι.

ire

Υπέρ της συνταγματικής αλλαγής που νομιμοποιεί τους γάμους των ομοφυλοφίλων έχουν ταχθεί οι περισσότεροι από τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, ακόμη κι εκείνοι που είναι πιστοί καθολικοί. Εναντίον έχουν ταχθεί οι ιεράρχες της Καθολικής Εκκλησίας, αν και τα σκάνδαλα της σεξουαλικής κακοποίησης στα οποία έχουν εμπλακεί πολλοί ιερείς αναγκάζουν την Εκκλησία να κρατά χαμηλούς τόνους. Η αντίθεση στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων παραμένει ισχυρή στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου ένας δικαστής έκρινε πρόσφατα ότι ένας χριστιανικός φούρνος που αρνήθηκε να διακοσμήσει μια τούρτα με τις λέξεις «Στηρίξτε τους γάμους των ομοφυλοφίλων» προέβη σε διάκριση.

ire1

Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι δεν έχει τίποτα με τους ομοφυλόφιλους, θεωρεί όμως ότι αποκλειστικός σκοπός του γάμου είναι η τεκνοποιία. Η δυνατότητα που δίνεται λοιπόν στους ομοφυλόφιλους να κάνουν πολιτικό γάμο, κάτι σχεδόν άγνωστο στην Ιρλανδία, θέτει υπό αμφισβήτηση το μονοπώλιο που διατηρεί μέχρι τώρα η Εκκλησία στην τελετή αυτή.

Για πολλούς Ιρλανδούς που έχουν πληγεί από τη λιτότητα και τη μετανάστευση των νέων, το δημοψήφισμα αυτό προσφέρει έναν αέρα ελευθερίας, επισημαίνει η Έιλμπι Σμιθ, ακτιβίστρια υπέρ του «ΝΑΙ στην ισότητα». Όπως παρατηρεί σαρκαστικά και ο Νόρις: «Οι ιερείς ευλογούν τις βόμβες, τη σπορά και τα κατοικίδια. Γιατί να μην ευλογήσουν και δύο άνδρες ή δύο γυναίκες που αγαπιούνται;»

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.