ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα επιβαρυνθούν

Τα νέα φορολογικά μέτρα που συζητά η κυβέρνηση

Δεκάδες μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας.

Ωστόσο, από τις Βρυξέλλες επιμένουν στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, τη διατήρηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, ενώ εμφανίζονται θετικοί στις προτάσεις της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν διάφορα σενάρια για τον εξορθολογισμό των συντελεστών ΦΠΑ, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και επιβολή φόρων κατά την τουριστική περίοδο και μόνο.

Ειδικότερα τα σενάρια που εξετάζονται:

1. Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ. Από το δεύτερο εξάμηνο το έτους εξετάζεται η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 15% στο ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες εκτός από τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα βιβλία για τα οποία θα διατηρηθούν οι χαμηλότεροι συντελεστές που ισχύουν σήμερα. Οι πιστωτές της χώρας θα ήταν θετικοί εφόσον ο ενιαίος συντελεστής διαμορφωνόταν στο 18%.
2. Τέλος διαμονής. Η κυβέρνηση αντί για αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά φέρεται να προτείνει την επιβολή τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Τα δύο σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπουν:
-επιβολή τέλους που θα κυμαίνεται από 1 έως και 5 ευρώ. Το τέλος θα επιβληθεί κατά τη διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 3 αστέρων και δεν θα αφορά μόνο τα ξενοδοχεία των νησιών αλλά όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες στην επικράτεια. Το τέλος θα επιβάλλεται για περίοδο έξι μηνών (Απριλίο με Σεπτέμβριο)
-Τέλος διαμονής την τουριστική περίοδο ο οποίος θα ξεκινά από 3% και θα φθάνει το 5% για ξενοδοχεία από τριών έως πέντε αστέρων.
- Τέλος πολυτελείας που θα επιβάλλεται σε κοσμήματα κ.λ.π.
3. Συναλλαγές με κάρτες. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει πιλοτικά το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος σε 22 νησιά. Ολες οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά που έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.000 κατοίκων θα γίνονται με κάρτες, πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες.
4. Αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Σήμερα για καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2,10%, ενώ για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2,8%. Σχεδιάζεται η αύξηση των συντελεστών κατά 50%. Δηλαδή για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 συντελεστής 3,15% και για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ συντελεστής 4,2%.
5. ΕΝΦΙΑ. Διατήρηση του φόρου ακινήτων και το 2015. Εξετάζεται ο φόρος να μειωθεί κατά 10% μεσοσταθμικά δεδομένου ότι θα υπολογισθεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες.
6. Λοταρία. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την παροχή κινήτρων στους πολίτες ώστε να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους οι οποίες θα μπαίνουν σε «λοταρία».
7. Αφορολόγητο όριο. Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ παραπέμπεται στις καλένδες και θα εξεταστεί το 2016.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.