ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος να καμφθεί το ΔΝΤ

Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ

Με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, είχε επικοινωνία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου από την Ρίγα της Λετονίας.

Με δεδομένο, μάλιστα, αφενός πως το ΔΝΤ φέρεται να τηρεί σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις, αφετέρου ότι Μέρκελ-Ολάντ τάχθηκαν υπέρ της παραμονής του Ταμείου στο πρόγραμμα δανειοδότησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεδίωκε μία «πολιτική πίεση» από την Ουάσινγκτον προς το ΔΝΤ, ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις και οι απαιτήσεις του τελευταίου.

Το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε μετά τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα της Λετονίας. Πέραν της συμφωνίας του πρωθυπουργού με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ για την ανάγκη μίας «μακροπρόθεσμης συμφωνίας», ο πρωθυπουργός έφυγε από τη Λετονία έχοντας λάβει σαφή υπόδειξη από όλους τους συνομιλητές του πως η κυβέρνηση οφείλει πρώτα να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση -μ' άλλα λόγια, να πάρει «καυτά» μέτρα τα οποία δεν αντέχει πολιτικά.
Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας επιζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, βοήθεια από την αμερικανική πλευρά ώστε να υπάρξει παρέμβαση στο ΔΝΤ, που θεωρείται πως «ναρκοθετεί» τις διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί αν, πέρα από τις διαβεβαιώσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών πως «παρακολουθεί από στενά τις διαπραγματεύσεις» και ότι «θέλει επίλυση για την ελληνική οικονομία», οι ΗΠΑ θα κάνουν κάτι για να εκτονωθεί η κρίση. Πάντως, ο Τζακ Λιού δεν έδωσε αισιόδοξη σκοπιά για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, αφού δήλωσε πως «τυχόν αποτυχία να βρεθεί γρήγορη συμφωνία για την Ελλάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει ταλαιπωρία».

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. GKP. 7:30 23/05/2015

    Όταν βλέπει τα σκούρα ο Τσίπρας ζητάει βοήθεια από τον θείο Σαμ.Οι ΗΠΑ ήταν και παραμένουν πάντα τα αφεντικά της Ελλάδας.Για ποια κυβέρνηση της αριστεράς μίλαγε προεκλογικά ο Τσίπρας; Για αυτήν την συρόμενη και ανίκανη κυβέρνηση που έφτιξαν από κοινού με τους ΑΝΕΛ;Μια ζωή εξαρτημένη, μια ζωή αποικία.Αυτό θα είναι η Ελλάδα και με οποιαδήποτε κυβέρνηση

  2. ΙΒΑΝ 23:09 22/05/2015

    ΠΟΝΤΑΡΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ΟΙ…ΚΑΡΑΜΑ(Ν)ΛΑΚΗΔΕΣ !!!!Σ

    Η είδηση αυτή έχει ιδιαίτερη μεγάλη και χρονική αξία, αφού με τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα η ελληνική τράπεζα που αγόρασε CDS είναι κρατική και πρόκειται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
    Οπως αποκαλύπτεται, ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης είχε αγοράσει ασφάλιστρα. Κινδύνου, στις 9 Αυγούστου 2009, για να ασφαλίσει τα ελληνικά ομόλογα της τράπεζάς του.
    Ολες οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ.
    Με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα ομόλογά τους αγοράζοντας ασφάλιστρα.
    Οταν όμως μία ελληνική τράπεζα αγοράσει προστασία (CDS) είναι σαν να αμφισβητεί την ίδια τη φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους, δείχνοντας ότι πιστεύει εμμέσως στη χρεοκοπία του.

    Η Κρατική Τράπεζα ,επί κυβερνήσεως Καραμανλή και…Καμμένου ‘’επαιξε’’ τον Αύγουστο του 2009, θεωρώντας σίγουρη ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ της Ελλάδας.

  3. ΝΒ 23:01 22/05/2015

    Παυλόπουλοι ΚαΜένοι καλόγηροι- μας κατέστρεψαν !!!

    Πάνε τα δομημένα ομόλογα, πάνε οι ακτοπλοϊκές μίζες Παυλίδη, πάνε οι offshore Βουλγαράκη, που ήταν νόμιμες και ηθικές, οι ανταλλαγές με τον Εφραίμ, φιλέτων ακίνητων του Δημοσίου με το νερό και τα ψαρια της Βιστωνίδας στο σκάνδαλο Βατοπεδίου, οι απαγωγές των Πακιστανών, το Σινούκ, ο Ζαχόπουλος, ο Βαρθολομαίος, ο Χούπης, οι στημένοι διαγωνισμοί και εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις των δικών τους παιδιών με την καθιέρωση της συνέντευξης και την ουσιαστική κατάργηση του ΑΣΕΠ, οι κουμπάροι Πανάγοι και σια, η απογραφή, η επιτήρηση, η κουτοπόνηρη αύξηση του ΑΕΠ κατά 27% μέσω πορνείας και λαθρεμπορίου, τα κρυφά ομόλογα, τα κρυφά δάνεια από την J.P MORGAN, τα γκόλντεν μπόϋς, τα ψευδή στοιχεία στη Γιούροστατ, το κλείσιμο της Βουλής για να παραγραφούν τα αίσχη τους.
    Ξεχάστηκε ο διπλασιασμός του χρέους και η εκτόξευση του ελλείμματος στα ύψη σε πεντέμισι μόλις χρόνια. Ξεχάστηκαν όλα τα απίθανα και πρωτόγνωρα σκάνδαλα της Δεξιάς και έμεινε να φταίει ένας και μοναδικός. Ο Γιώργος Παπανδρέου.

  4. Μνήμων 22:56 22/05/2015

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΕΠΙΟΡΚΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

    Στην πατρίδα μας,
    εξ αιτίας της ανεύθυνης και ΑΘΛΙΑΣ συμπεριφοράς της κυβέρνησης Καραμανλή, που οδήγησε την Ελλάδα στην χρεοκοπία και τους Έλληνες σε αμέτρητες αυτοκτονίες, με χιλιάδες σήμερα συμπολίτες μας να ζούν στην δυστυχία και στην απόγνωση, ο ηθικός αυτουργός Κωστάκης Καραμανλής, αισθάνεται και συμπεριφέρεται σαν να μην συνέβη …τίποτε. Κυκλοφορεί σε όλα τα καλά ‘’στέκια εδεσμάτων’’ της Ελλάδας και του Εξωτερικού και συνεχίζει ΑΔΙΑΝΤΡΟΠΑ και πρωτόγνωρα να εισπράττει αμοιβή για την εγκληματική παρουσία του στη βουλή και στο δημόσιο βίο της χώρας μας. Απολαμβάνει αναίσθητα και ασυναίσθητα , τόσων και τόσων παροχών, σε μια περίοδο λιτότητας και φτώχειας, στερώντας το ψωμί από πολλές οικογένειες ανέργων, που πεινάνε και υποφέρουν. Βαρυστομαχιάζει αναίσθητα και προκλητικά κάθε ημέρα απομυζώντας το αίμα και τον ιδρώτα συμπολιτών μας που οδήγησε στην εξαθλίωση και στο θάνατο.
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΕΠΙΟΡΚΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. –

  5. ΝΒ 22:52 22/05/2015

    H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    ΣΗΜΙΤΗ (Αποτελέσματα 31/12/2003):
    ========================================
    1. Πρωτογενείς Δαπάνες ……………………=30 Δις Euro
    2. Έλλειμμα Προϋπολογισμού ……………=3,3 % του ΑΕΠ
    3. Πρωτογενές Έλλειμμα …………………….= 0
    4. Πρωτογενές Πλεόνασμα …………………=1,7 % του ΑΕΠ
    5. Έλλειμμα Ισοζυγ. Τρεχ. Συναλλαγών.= 8,65 Δις
    6.ΔημόσιοΧρέος……………………………..=178 Δις

    Και ας δούμε πως ήταν οι ίδιοι οικονομικοί δείκτες, όταν αποχώρησε ο κ. Καραμανλής.
    ================================================
    Β. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Αποτελέσματα 31/12/2009):

    1. Πρωτογενείς Δαπάνες …………..= 59 Δις (Αύξηση 96,66%)
    2. Έλλειμμα Προϋπολογισμού…….=15.6 % του ΑΕΠ (36 Δις -Αύξηση 387,5%)
    3.Πρωτογενές Έλλειμμα …………….. =10,6 % του ΑΕΠ (24,5 Δις- Αύξηση = ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ
    4. Πρωτογενές Πλεόνασμα ………….=0
    5. Έλλειμμα Ισοζυγίου Τρεχουσών
    (Εξωτερικών) Συναλλαγών …………=25,8 Δις (11,2%
    του ΑΕΠ) Αύξηση 198,2%
    6. Δημόσιο Χρέος ………………………..=299 Δις (129,7%
    του ΑΕΠ) Αύξηση σε Euro: 67,98%

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.