ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλίες με ορίζοντα την Σύνοδο της Λετονίας

Τσίπρας: Μετράει αντίστροφα ως την τελική «πολιτική διαπραγμάτευση»

Την ώρα που οι υπόγειες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών-Φρανκφούρτης-Βερολίνου και Ουάσινγκτον εξελίσσονται σε πολλαπλά επίπεδα και με υπόγειες διεργασίες, το Μαξίμου κρατά την ανάσα του ως την Πέμπτη, οπότε και ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, στη Σύνοδο Κορυφής της Λετονίας, έναν τελικό γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης, που θα οδηγήσει στην ώρα της αλήθειας.

Δηλαδή, είτε στη συμφωνία, είτε στο πλήρες αδιέξοδο, που θα επισφραγιστεί με την μη αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, καθώς λεφτά… δεν υπάρχουν.

Στο Μαξίμου χτύπησε χθες συναγερμός όταν είδαν να αποκαλύπτεται σε διάφορα ΜΜΕ ένα «σχέδιο Γιούνκερ» για την επίλυση της ελληνικής κρίσης. Παρότι από την πρώτη στιγμή κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως «δεν έχουν λάβει τέτοιο κείμενο», και μόνο η αποκάλυψη κατέστησε σαφές πως όλοι όσοι εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση, διεξάγουν συζητήσεις σε πολλαπλά επίπεδα –καμία φορά και χωρίς τη συμμετοχή του ελληνικού παράγοντα. Πάντως, στο πρωθυπουργικό επιτελείο υποδέχθηκαν με θετικό τρόπο τις αποκαλύψεις και τις διαρροές για το πολυσέλιδο κείμενο του προέδρου της Κομισιόν, όχι μόνο διότι αυτό περιέγραφε μία ανεκτή πολιτικά και διαχειρίσιμη συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές, αλλά κυρίως επειδή την ώρα που οι συζητήσεις στο Brussels Group φτάνουν σιγά σιγά σε αδιέξοδο, αποδείχθηκε πως στην Ευρώπη διεξάγονται και άλλες προσπάθειες για επίλυση της ελληνικής εκκρεμότητας.

Τα γνωστά… αγκάθια

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τέτοιο κείμενο δεν παρουσιάστηκε στην χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη του Brussels Group από καμία πλευρά του τραπεζιού, ενώ τα θέματα παρέμειναν «κολλημένα» στις συνήθεις διαφορές: δημοσιονομικά, εργασιακά και Ασφαλιστικό.
Εξάλλου, αυτές τις μείζονες εκκρεμότητες παραδέχθηκε χθες βράδυ και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Ενικός» και στον Νίκο Χατζηνικολάου, κάτι που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που θέλει το Brussels Group να έχει «κολλήσει» στις συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές» των δύο πλευρών: με την Ελλάδα να μην κάνει πίσω και τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν «παρεμβάσεις εδώ και τώρα». Γι’ αυτά ακριβώς τα «αγκάθια» θα επιχειρήσει να βρει… λύση ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους και πως και τα τελικά εμπόδια θα φύγουν από τη μέση, ενώ το ίδιο κλίμα αισιοδοξίας εκπέμπουν και κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης: «Η συμφωνία βρίσκεται στην τελική ευθεία», υποστήριξε χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο STAR, τόνισε πως «μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία ακόμη και εντός της εβδομάδας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.