ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ένα Forum για τον άνθρωπο...

Το πρότυπο ζωής μας πρέπει να αλλάξει. Η δυνατότητα είναι περιορισμένη, αλλά έχουμε υποχρέωση να προσπαθήσουμε, δημιουργώντας την αρχή για αλλαγή της κουλτούρας μας, μια προοπτική για τον άνθρωπο. Η αρχή μπορεί να γίνει από την περιφέρεια όπου το σπίτι και η γειτονιά είναι ταυτισμένα μαζί της.

Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε στο παιδί τη δυνατότητα να ζει σε ένα κόσμο σχεδιασμένο για να ενθαρρύνει τις δραστηριότητές του και να το κάνει να αισθάνεται σαν στο σπίτι του με τους φίλους του και τους γείτονές του.

Κάθε οικιστική ανάπτυξη οφείλει να έχει τις αρετές ενός χωριού και ενός παιδικού σταθμού. Τα σπίτια θα πρέπει να σχηματίζου έναν προστατευτικό χώρο, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να κινείται ελεύθερα, μαζί με άλλα παιδιά, και να είναι στο οπτικό πεδίο της μάνας ή μάλλον μιας ολόκληρης ομάδας μανάδων, ασφαλές από τα αυτοκίνητα, μη έχοντας να μοιραστεί το χώρο του παιχνιδιού του με τα αυτοκίνητα, ούτε όντας υποχρεωμένο να μεταφερθεί με το αυτοκίνητο για να βρει το χώρο του παιχνιδιού του.

Ο ηλικιακός διαχωρισμός είναι εξίσου κακός όπως ο εισοδηματικός ή ο φυλετικός: χρειαζόμαστε ανάμεικτες ηλικίες για να συντηρούμε τη ζωή ακόμα και στα απλούστερα επίπεδα. Ένα παιδί χρειάζεται παππού και γιαγιά, καθώς και γονείς. Χρειάζεται να ζει σε μια κανονική ανθρώπινη κοινότητα με τη συντροφιά άλλων παιδιών-διαφορετικών ηλικιών-και την ομάδα ομοίων του και την οικογένειά του. Οι ανθρώπινες κοινότητες πρέπει να διατηρούν κοινωνική και οπτική ποικιλία...

Για να ελέγξουμε τις δυνάμεις που έχουμε στη διάθεσή μας και να τις κατευθύνουμε προς μια οργανική ανθρώπινη ανάπτυξη πρέπει να είμαστε ικανοί να κατευθύνουμε τις ενέργειές μας προς ιδεώδεις στόχους που επιδέχονται ορθολογική κριτική. Για μια τέτοια προοπτική απαιτείται πρωτοβουλία ενημέρωσης από μια αξιόπιστη δομή στην οποία θα λειτουργεί ένα διαρκές Forum διαλόγου (π.χ. Πανεπιστήμιο, Δημοτική Αρχή).

Με την πρωτοβουλία αυτή θα δοθεί ρόλος στη νέα γενιά να αναλάβει την ευθύνη την οποία αποφύγαμε να πάρουμε και πάρα πολλοί από εμάς. Θα ξεπεράσει τις δικές μας παθητικότητες, θα ανατρέψει κατεστημένες νοοτροπίες και θα δώσει νέα προοπτική στην ανθρώπινη περιπέτεια.

Οφείλουμε να διαχέουμε το μήνυμα: η ζωή είναι μια όμορφη περιπέτεια, μόνο η έλλειψη θάρρους, αισθητικής και αισιοδοξίας συσκοτίζουν τη γοητεία της.

 

Ο. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

E-mail: [email protected]

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.