ΚΟΣΜΟΣ

Με δακρυγόνα

Επεισόδια σε προεκλογική συγκέντρωση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην πόλη Ερζερούμ

Τούρκοι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν σήμερα δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσουν στο Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας ένα πλήθος που διαμαρτυρόταν για μια προεκλογική συγκέντρωση του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), τρεις ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα.

Οι συγκρούσεις αυτές είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε μια σειρά γεγονότων που αμαύρωσαν την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Το HDP ελπίζει ότι θα διαψεύσει τη φιλοδοξία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ισχυροποίηση της εξουσίας του, εφόσον καταφέρει να περάσει το όριο του 10% και να εκλέξει εκπροσώπους στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan, εκατοντάδες νέοι, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν τουρκικές σημαίες και φώναζαν «Ο Θεός είναι μεγάλος», προσπάθησαν να φτάσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης Ερζερούμ, η οποία θεωρείται προπύργιο του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Την ώρα εκείνη στην πλατεία εκφωνούσε ομιλία ο συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές κατάφεραν να ρίξουν τα φράγματα που είχαν στήσει οι αρχές αλλά απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από τη συγκέντρωση, στην οποία μετείχαν πολλές χιλιάδες υποστηρικτές του HDP. Ένα φορτηγάκι που έφερε σημαίες του κόμματος πυρπολήθηκε και ο οδηγός του υπέστη εγκαύματα αλλά κατάφερε να διαφύγει, ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet, σύμφωνα με την οποία τραυματίστηκαν επίσης ένας αστυνομικός και μερικοί διαδηλωτές.

Το HDP συμμετέχει για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές. Οι επικριτές του, κυρίως οι Τούρκοι εθνικιστές, το κατηγορούν ότι διατηρεί δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Την Τετάρτη, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον ενός λεωφορείου που χρησιμοποιούσε το HDP για την προεκλογική εκστρατεία του στην επαρχία Μπινγκόλ, στα νοτιοανατολικά, σκοτώνοντας τον οδηγό. Τον Μάιο, έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από εκρήξεις βομβών στα γραφεία του κόμματος σε δύο πόλεις της ανατολικής Τουρκίας. Στελέχη του HDP καταγγέλλουν ότι έχουν σημειωθεί δεκάδες επιθέσεις εναντίον του κόμματος τις τελευταίες ημέρες.

Το κόμμα προσπαθεί να διευρύνει τη βάση του και να κερδίσει όχι μόνο τις ψήφους των Κούρδων, αλλά και των κεντροαριστερών ψηφοφόρων ώστε να πετύχει τον στόχο του, να ξεπεράσει το ποσοστό του 10% που απαιτείται για να μπει στο κοινοβούλιο. Εάν το καταφέρει, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αυτό θα εξασθένιζε τις ελπίδες του AKP για ευρεία πλειοψηφία που θα του επέτρεπε να τροποποιήσει το Σύνταγμα παραχωρώντας διευρυμένες εξουσίες στον πρόεδρο Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.