ΠΑΣΟΚ

Σήμερα οι ομιλίες του απερχόμενου και των υποψήφιων προέδρων

Η μεγάλη μέρα του ΠΑΣΟΚ

Την κρισιμότερη του ίσως μέρα στην πορεία για την μετεξέλιξή του αναμένεται να ζήσει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, καθώς στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου που διεξάγεται στο γήπεδο του Πανελληνίου, τον λόγο θα πάρουν οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος, αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος και ο γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης.

Στην ομιλία του, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις δώδεκα το μεσημέρι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να λήξει η θητεία του έναν χρόνο πριν από το κανονικό. Θα μιλήσει για όλους και για όλα, για το παρελθόν, αλλά και για το μέλλον της παράταξης. Το στίγμα του έδωσε ήδη από χθες, όταν απηύθυνε ανοιχτή προειδοποίηση σε όσους επιχειρήσουν να ‘αλώσουν’ το ΠΑΣΟΚ. «Ίσως κάποιοι νομίζουν ότι με την αποχώρησή μου θα βρουν το πεδίο ελεύθερο για την άλωση και την αλλοίωση του μικρού ΠΑΣΟΚ. Θα με βρουν αποφασιστικά απέναντί τους με όλο μου το βάρος, απαλλαγμένο από βάρη που δεν μου επιτρέπουν να λέω ορισμένα πράγματα», είπε, στέλνοντας σαφή μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Κυρίως, όμως, με αποδέκτη την Φώφη Γεννηματά, που θεωρείται ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος, θα επιχειρήσει συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου.

Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της, θα παρουσιάσει την πλατφόρμα της ως υποψήφια πρόεδρος, επιμένοντας στην ανάγκη μετεξέλιξης του κόμματος. Θα μιλήσει για την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει τον καταλύτη της δημιουργίας της ευρύτερης Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μέσα από τη σύνθεση όλων των δυνάμεων από το προοδευτικό Κέντρο, την ανανεωτική Αριστερά και την πολιτική οικολογία. Την ίδια ώρα, θα αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε αλλαγή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί επί της διαδικασίας, εμμένοντας στην εκλογή προέδρου από τη βάση την άλλη Κυριακή 14Ιουνίου και αντικρούοντας τυχόν αιτήματα ακόμα και για εκλογή οργάνων από το συνέδριο.

Αντίθετα, την εκλογή Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και αναπληρωτή Γραμματέα, ή Αντιπροέδρου για πρώτη φορά στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ θα προτείνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, έτερος υποψήφιος που διεκδικεί την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, στη βάση των διαχρονικών αξιών του χώρου. Χθες, κυκλοφόρησε μάλιστα και κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου με τις υπογραφές 41 νέων κάτω των 40 ετών, εν είδει απόδειξης ότι λαμβάνει …διαγενεακή στήριξη.

Για «ένα νέο κόμμα, μία νέα σχέση, μία νέα εμπιστοσύνη», θα μιλήσει ο Οδυσσέας Κωνσταντινοπουλος, που διεκδικεί επίσης την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο τελευταίος στηρίζεται κατ’ εξοχήν στη ‘νέα γενιά’ στελεχών και απευθύνεται κυρίως στη νέα γενιά ψηφοφόρων. Στόχος του, ο μετασχηματισμός της Παράταξης, με νέα συλλογικότητα. Και εκείνος τάσσεται υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση, όπως και οι δύο άλλοι υποψήφιοι.

Οι τρεις υποψήφιοι φέρονται να έχουν ήδη συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές συνέδρων για την ‘επικύρωση’ της υποψηφιότητάς τους, ενώ στη διαδικασία συλλογής τους βρίσκεται ο Θανάσης Χειμωνάς, που αναμένεται πάντως και αυτός να πάρει τον λόγο.

Στο μεταξύ, τις αποφάσεις του συνεδρίου αναμένει ο Κώστας Σκανδαλίδης για να κινηθεί αναλόγως, έχοντας όμως προλάβει να ξεκαθαρίσει από χθες πως δεν ενδιαφέρεται για μία …μεταβατική προεδρία.

Στην ομιλία του απόψε, που προγραμματίζεται περί τις  οκτώμιση το βράδυ παραπέμπει όποιον τον ρωτάει τι πρόκειται να κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, που φέρεται πάντως να ‘ελέγχει’ ως γραμματέας σημαντικό κομμάτι των συνέδρων.

Ένταση δεν αποκλείεται να επικρατήσει στον βαθμό που θα τεθεί θέμα εκλογής προέδρου του κόμματος από το Συνέδριο, αν και πιο πιθανό θεωρείται να απαιτηθεί η εκλογή Κεντρικής Επιτροπής από αυτό.

Ήδη χθες, με κείμενο που κυκλοφόρησε και υπογράφεται από 52 συνέδρους μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Φλωρίδης, Νίκος Μπίστης, Νάσος Αλευράς, Κώστας Καρτάλης, Γιάννης Τούντας, Χαρά Κεφαλίδου, Κατερίνα Βαλαβάνη και Χρήστο Δρούζια, ζητείται τροποποίηση του υπάρχοντος καταστατικού και εκλογή προέδρου από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που θα έχουν με την σειρά τους εκλεγεί από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Στο κείμενό τους, οι 52 μιλούν για πραγματοποίηση νέου, Ιδρυτικού Συνεδρίου ενός ενιαίου πολιτικού φορέα της Παράταξης από μηδενική και ισότιμη βάση μέχρι το τέλος του 2015.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.