ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλου

Η Βασιλική Θάνου νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου επελέγη λίγο μετά τα μεσάνυχτα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ομόφωνα η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Βασιλική Θάνου –Χριστοφίλου.

Η επιλογή της κ. Θάνου έγινε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νικολάου Παρασκευόπουλου.

Η κυβέρνηση έκρινε αναγκαία την κάλυψη της θέσης του πρόεδρου του Αρείου Πάγου, καθώς αύριο αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης ο σημερινός πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος και λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκ του νόμου η κυρία Θάνου θα είναι και πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς θα είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίού).

Και αυτό γιατί αύριο κλείνει ο κύκλος και για τους δύο προέδρου των άλλων Ανώτατων Δικαστηρίων του ΣτΕ ,Σωτήρη Ρίζου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, οι οποίοι επίσης αποχωρούν από το δικαστικό σώμα λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Εκλογοδικείο εξετάζει ενστάσεις κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών, των Ευρωεκλογών και των δημοψηφισμάτων.

Η κυρία Θάνου εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Απρίλιο του 1975 . Με βάση την επετηρίδα πάντως, δεν ήταν η αρχαιότερη καθώς προηγούνται άλλοι τρεις ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί. Η επετηρίδα, σειρά αρχαιότητας ήταν το βασικό κριτήριο με το οποίο είχαν επιλεγεί οι πρόεδροι όλων των Ανωτάτων Δικαστηρίων τόσο επί των ημερών ου Αντώνη Ρουπακιώτη, όσο και επί των ημερών του Χαράλαμπου Αθανασίου, οι οποίοι ως Υπουργοί Δικαιοσύνης είχαν κάνει αντίστοιχες προτάσεις στο Υπουργικό Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.