ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ιδού ποιος κοροϊδεύει ποιον ακόμη και στο …παρά πέντε!

Βεβαίως πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για το πώς φτάσαμε ως εδώ: Οι «κακοί» δανειστές δεν δέχονταν οποιαδήποτε πρόταση τους κάναμε, ήθελαν την Κυβέρνηση Τσίπρα να υποκύψει στα θελήματά τους… «στέρεψαν» την ελληνική οικονομία από κάθε πηγή χρηματοδότησης για να μας πιέσουν και να υποκύψουμε… Γιατί δεν μας δίνουν λεφτά για ανάπτυξη, αφού μας χρωστάνε τις γερμανικές αποζημιώσεις; Γιατί θέλουν να συνεχίσουμε την λιτότητα όταν αυτή η συνταγή δεν βγαίνει;  Αυτοί φταίνε  τελικά που φτάσαμε στο σημείο μηδέν και κινδυνεύουν όλα να τιναχτούν στον αέρα!!

Από την άλλη ο … «συνήγορος του διαβόλου» μπορεί να πει … μα η Αθήνα ήταν εκείνη που «ξόδεψε» πάνω από 3 μήνες  απλά για να συμφωνήσει εάν η τρόικα θα αποκαλείται «θεσμοί» ή κάτι άλλο.. Σε ποιο επίπεδο θα πρέπει να γίνονται οι διαβουλεύσεις.. Για το εάν θα πρέπει να έρχονται ή όχι αποστολές των ξένων στα ελληνικά υπουργεία.. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν αυτός που έδωσε δίκιο σε εκείνους που έλεγαν πως η Κυβέρνηση δεν παρουσίαζε πειστικά σχέδια στους δανειστές..

Η Αθήνα ήταν η ίδια που πανηγύριζε για την λεγόμενη δημιουργική ασάφεια και την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου … που όμως προέβλεπε πως πρέπει πρώτα να κλείσει το υφιστάμενο πρόγραμμα ..  ή για να χρησιμοποιήσουμε την «ασαφή» ορολογία που χρησιμοποιήθηκε στην τότε κοινή ανακοίνωση : «Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο τις υπάρχουσας συμφωνίας, το αίτημα από την ελληνική πλευρά για μια παράταση της Master Financial Agreement Facility Agreement (MFFA), η οποία βασίζεται σε μια σειρά από δεσμεύσεις. Ο σκοπός της παράτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων του τρέχοντος προγράμματος, με την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας που θα εξεταστεί από κοινού από τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Η παράταση αυτή θα γεφυρώσει επίσης (bridge) τον χρόνο για την πραγματοποίηση συζητήσεων σε μια πιθανή νέα συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας.Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μια λίστα από μεταρρυθμιστικά μέτρα, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, ως το τέλος της Δευτέρας της 23ης Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα προσφέρουν μια πρώτη εκτίμηση για το αν αυτή θα είναι επαρκώς συνεκτική ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η λίστα αυτή εξειδικευτεί περαιτέρω και στη συνέχεια θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως το τέλος του Απριλίου». .

Το οποίο το «ρημάδι» από τότε δεν κλείνει … και φυσικά εκταμίευση των δόσεων δεν βλέπουμε. Γιατί; Γιατί όπως έλεγε η ίδια ανακοίνωση  του Eurogroup του Φλεβάρη «Μόνο η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της παρατεταμένης συμφωνίας από τους θεσμούς θα επιτρέψει οποιαδήποτε εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί από το τρέχον πρόγραμμα του EFSF και την μεταφορά των κερδών από τα ομόλογα του προγράμματος SMP το 2014. Και τα δύο υπόκεινται στην έγκριση από το Eurogroup».

Τώρα το ποιος κοροϊδεύει ποιον ή και οι δύο μαζί …την δημιουργική ασάφεια.. είναι ένα ζήτημα προς διερεύνηση... όμως η αλήθεια είναι ότι αυτά λίγο ενδιαφέρουν όταν πλέον η χώρα βρίσκεται  στο χείλος του γκρεμού … με συμφωνία ή ρήξη: Είναι εμφανές πλέον πως ακόμη και να υπάρξει συμφωνία και η Ελλάδα να παραμείνει  στο ευρώ -έστω και με διαβρωμένες  πλέον τις όποιες σχέσεις εμπιστοσύνης υπήρχαν με τους εταίρους-  έχουν να πληρώσουν τόσο πολλά «σπασμένα» οι ίδιοι και οι ίδιοι αυτοί που ήδη πλήρωναν τους φόρους τους (με άλλα λόγια εκείνοι που τα δήλωναν ή απλά τυγχάνει ακόμη να πληρώνονται από τον εργοδότη τους) που αργά η γρήγορα θα σπάσουν και δεν θα μπορούν να τροφοδοτούν άλλο τις ανάγκες του δημοσίου με υπέρογκους φόρους… Ή θα χάσουν σύντομα την δουλειά τους. Με άλλα λόγια συμφωνία ακόμη και με τους όρους που πρότεινε η Ελλάδα απλά θα σημάνει την κατάρρευση ακόμη και εκείνων που μέχρι σήμερα κρατήθηκαν όρθιοι …

Από την άλλη εάν πάμε σε αλλαγή νομίσματος είναι τόσο πολλά αυτά που δεν έχουν υπολογιστεί από τους υποστηρικτές αυτής της εξέλιξης (όπως για παράδειγμα: ο έλληνας αγρότης που θα προτιμήσει να πουλήσει τα προϊόντα του; Εντός της Ελλάδας ή εκτός σε σκληρό νόμισμα; Και εάν πουλήσει στα ξένα; Θα έχει επάρκεια η ελληνική επικράτεια; Και εάν δεν έχει και πρέπει να εισάγει; Πόσο θα τις κοστίσει; Και θα μπορεί η Ελλάδα να φέρει ότι της λείψει;)  που ουδείς μπορεί να πει πότε θα βγει η χώρα από το σοκ που σίγουρα θα δεχτεί η χώρα…

Ποιος κοροϊδεύει ποιον λοιπόν στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις; Λίγη σημασία έχει αφού έτσι και αλλιώς με …αξιοπρέπεια ή χωρίς αυτός που θα την πληρώσει στο τέλος με οποιαδήποτε επιλογή είναι ο Έλληνας.. Και μάλιστα αυτός που μέχρι σήμερα ήταν εντάξει σχεδόν σε όλα του… Ναι ο ίδιος που την πλήρωνε μέχρι σήμερα: Η οποιαδήποτε «έξυπνη» και ρεαλιστική «συνταγή» έχει χαθεί πίσω από ιδεοληψίες και εμμονές και για τους μεν και για τους δε..

Στο …και πέντε δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη επιλογή από το «μη χείρον βέλτιστον».. Μόνον που πια δεν ξεχωρίζει ούτε το «χείρον» …ούτε το «βέλτιστον»...

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θ.Τ. 10:12 26/06/2015

    Οτι λέει ο αρθρογράφος
    ίσχυε και στις 20 Φεβρουαρίου , τουλάχιστον . . .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.