ΚΟΣΜΟΣ

Σε φεστιβάλ αφιερωμένο στην κατανάλωση κρέατος σκυλιών

Κινα: Υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων υποχρεώθηκαν να διαλυθούν έπειτα από βίαιη επίθεση αγνώστων στη Γιουλίν

Υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων, οι οποίοι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός ετήσιου φεστιβάλ στη νότια Κίνα που είναι αφιερωμένο στην κατανάλωση κρέατος σκυλιών, διαλύθηκαν βίαια από αγνώστους, ανέφερε ένας φωτογράφος του Γαλλικου Πρακτορείου.

Γύρω στους δέκα υπερασπιστές των ζώων είχαν αναπτύξει πανό μπροστά από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης στη Γιουλίν, όμως μια εικοσαριά άγνωστοι κατέφθασαν και τους ανάγκασαν να φύγουν τρέχοντας, δήλωσε η ίδια πηγή.

Το φεστιβάλ αυτό, το οποίο οργανώνεται κάθε χρόνο κατά το θερινό ηλιοστάσιο στη Γιουλίν, στη νότια περιφέρεια του Γκουανγκσί, αντιμετωπίζει ολοένα και περισότερες αντιδράσεις από ακτιβιστές και φιλόζωους, οι οποίοι μάταια απαιτούν την απαγόρευσή του.

«Αγωνισθείτε εναντίον του παράνομου εμπορίου του κρέατος σκύλου», «τιμωρήστε την παράνομη μεταφορά σκυλιών», έγραφαν τα πανό πριν τα σκίσουν οι αντιδιαδηλωτές.

Στην Κίνα δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει την κατανάλωση σκυλίσιου κρέατος, όμως οι διαδηλωτές ζητούν να γίνονται σεβαστοί οι υφιστάμενοι υγειονομικοί και διοικητικοί κανονισμοί.

«Τα περισσότερα από τα ζώα αυτά είναι κλεμμένα ζώα συντροφιάς και τα περισσότερα από τα φορτηγά που φέρνουν μέχρι εδώ το σκυλίσιο κρέας, το κάνουν παραβιάζοντας τους πολύ ρητούς νόμους της Κίνας για τα ζώα που προορίζονται για να καταναλωθούν από τον άνθρωπο», δήλωσε ο Άνταμ Παρασκάντολα, υπεύθυνος της Humaine Society για θέματα που αφορούν τη βαναυσότητα σε βάρος των ζώων. Η Humaine Society είναι μια ένωση με έδρα την Ουάσινγκτον.

«Για πόσο καιρό η Κίνα θα επιτρέπει στις αρχές της Γιουλίν να παραβιάζουν κατ' αυτό τον τρόπο τον νόμο;», ερωτά σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Κάθε χρόνο, έως 10 εκατ. σκυλιά σκοτώνονται για το κρέας τους στην Κίνα, από τα οποία έως 10.000 κατά το φεστιβάλ της Γιουλίν, σύμφωνα με την Humaine Society.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την ένωση Animals Asia, η οποία έχει την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ, τα περισσότερα από τα σκυλιά αυτά είτε τα κλέβουν από τους ιδιοκτήτες τους είτε είναι αδέσπότα.

Το φεστιβάλ της Γιουλίν, στη διάρκεια του οποίου τα σκυλιά στοιβάζονται σε κλουβιά πριν θανατωθούν, έχει προκαλέσει πολλές καταδίκες στην Κίνα, αλλά και το εξωτερικό.

Οι αρχές της Γιουλίν πήραν κάποιες αποστάσεις μετά το επεισόδιο με τους διαδηλωτές, αρκούμενες να κάνουν λόγο για «τοπική συνήθεια» και για «μερικούς κατοικους», αλλά διαβεβαίωσαν πως η πόλη «ουδέποτε οργάνωσε 'φεστιβάλ σκυλίσιου κρέατος'».

Οι οργανωτές του φεστιβάλ μιλούν για μια προγονική πολιτιστική παράδοση, η οποία ωθεί πολλούς Κινέζους, ιδιαίτερα στη νότια και τη βορειοανατολική Κίνα, να καταναλώνουν σκυλίσιο κρέας.

«Ασφαλώς και μπορεί κανείς να φάει σκύλο», έγραψε ένας χρήστης του Sina Weibo, του κινεζικού αντίστοιχου του Twitter. «Πρέπει απλώς να αποφεύγει να κλέβει τα ζώα συντροφιάς άλλων».

Αυτοί που ζητούν την κατάργηση του φαινομένου βασίζονται αντίθετα στον ολοένα και μεγαλύτερο δέσιμο των Κινέζων με τα ζώα συντροφιάς. Περίπου 30 εκατ. κινεζικά νοικοκυριά έχουν έναν σκύλο.

Το Σάββατο, μια Κινέζα πλήρωσε σχεδόν 1.000 ευρώ για να αγοράσει 100 σκύλους και να τους σώσει τη ζωή, ανέφεραν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα αίτημα στον ιστότοπο Change.org για να σταματήσει το φεστιβάλ, στο οποίο εικονιζόταν ένας σκύλος να κλαίει με δάκρυα από αίμα μπροστά από την κινεζική σημαία, είχε συγκεντρώσει σήμερα το απόγευμα περισσότερες από 3,8 εκατ. υπογραφές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.