ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσπάθεια διαχείρισης των «αχαρτογράφητων νερών» δημοψηφίσματος-capital controls
Κυβέρνηση: Ανοιχτή στη διαπραγμάτευση, ελπίδες για «πολιτική λύση»
Να διαχειριστεί τα «αχαρτογράφητα νερά» στα οποία εισήλθε η χώρα μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και της χθεσινής επιβολής ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα επιχειρεί η κυβέρνηση, την ώρα που στο Μαξίμου η αγωνία είναι έκδηλη σε δύο επίπεδα: αφενός, στο αν θα μπορέσει να σωθεί η παρτίδα την τελευταία στιγμή, αφετέρου στο ενδεχόμενο να δρομολογηθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε εκλογές.
Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι βαρύ, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί διαβεβαιώνουν πως το δημοψήφισμα παραμένει στο τραπέζι –αφού ψηφίστηκε πλέον και από τη Βουλή η διεξαγωγή του.
Ωστόσο, το κατά πόσον την ερχόμενη Κυριακή θα προσέλθουμε στις κάλπες δεν είναι ακόμη καθόλου βέβαιο. Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης (Νίκος Κοτζιάς, Γιώργος Κατρούγκαλος) αφήνουν να εννοηθεί πως το δημοψήφισμα παραμένει στο τραπέζι ως διαπραγματευτικό όπλο και, αναλόγως της στάσης των δανειστών, η κυβέρνηση θα «ζυγίσει» όλες τις αποφάσεις της. Βεβαίως, οι πολιτικές ισορροπίες είναι πλέον εξαιρετικά ευαίσθητες και θα χρειαστεί μία πολύ καλή συμφωνία, ώστε να αποσύρει το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός χωρίς να ηττηθεί πολιτικά. Και, ως τώρα τουλάχιστον, όλα τα δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας πως οι θεσμοί θα προτείνουν μία τέτοια καλή συμφωνία –ούτε καν αν θα προτείνουν εν γένει νέα συμφωνία…
Ποντάρει στη Σύνοδο
Οι πληροφορίες πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μεθαύριο, Τετάρτη, προκειμένου να εξεταστεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες το αίτημα της κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος αναπτέρωσε το ηθικό πολλών κυβερνητικών στελεχών, καθώς το κυρίαρχο συμπέρασμα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου –και ακούστηκε πολλές φορές χθες στη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- είναι πως «η διαπραγμάτευση παραμένει ζωντανή».
Έτσι, το Μαξίμου τελεί εν αναμονή της σημερινής, έκτακτης συνέντευξης Τύπου του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να δει κατά πόσον ο λουξεμβούργιος κοινοτικός αξιωματούχος θα στείλει κάποιο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται ή θα επιβεβαιώσει το κακό σενάριο, ότι, δηλαδή, οι Ευρωπαίοι εταίροι «κουράστηκαν» να ασχολούνται με την Ελλάδα.
«Φωτιά» στην Ευρώπη
Παράλληλα, στην ανάλυση του Μεγάρου Μαξίμου παίζει σημαντικό ρόλο οι «καυτές» διεργασίες που δείχνουν πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι έτοιμοι για ένα Grexit. Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, συγκαλεί σήμερα σύσκεψη κορυφής στην καγκελαρία με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε χθες έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ενώ «φωτιά» έχουν πάρει και τα τηλέφωνα μεταξύ Ουάσινγκτον και ευρωπαϊκών πρωτευουσών, της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης. Παράλληλα, συνυπολογίζοντας και τις αναμενόμενες αναταράξεις του ευρώ στις διεθνείς αγορές, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν και ελπίζουν πως οι Ευρωπαίοι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να αποφευχθεί το «ατύχημα» και η αναταραχή στην Ευρωζώνη. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες πως απέστειλε εκ νέου στους Ευρωπαίους ηγέτες αίτημα για παράταση του προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην Ελλάδα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει πως «αποφάσεις όπως η παράταση ή μη του ελληνικού προγράμματος δεν μπορεί να λαμβάνονται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών» -όπως έκανε προχθές το Eurogroup. Και, μάλιστα, στην κυβέρνηση υπήρξε ανακούφιση, όταν πληροφορήθηκαν πως οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές εν γένει στηλίτευσαν επίσης το γεγονός ότι μία τόσο σοβαρή απόφαση αφέθηκε να ληφθεί σε επίπεδο Eurogroup και όχι σε επίπεδο ηγετών.
Τα παίζει όλα για όλα
Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί πως η πρόταση περί δημοψηφίσματος άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Βεβαίως, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εμμένουν πως κάτι τέτοιο ήταν «μονόδρομος», υπό την έννοια ότι «κάθε φορά που φτάναμε κοντά σε συμφωνία, οι θεσμοί επανέρχονταν στο τραπέζι με νέες απαιτήσεις που έδειχναν πως είτε δεν ήθελαν συμφωνία, είτε επεδίωκαν να μας εξευτελίσουν», όπως λέει στο matrix24.gr ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας.
Πάντως, όπως και να ‘χει, η πρόταση περί δημοψηφίσματος, η κοινωνική αναταραχή, οι ουρές στα ΑΤΜ και η συνακόλουθη επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοινωνικό κοκτέιλ που ουδείς μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή πού θα οδηγήσει και ποιες πολιτικές εξελίξεις θα δρομολογήσει. Για παράδειγμα, στο Μαξίμου θεωρείται δεδομένο πως αν η τελική εισήγηση της κυβέρνησης είναι «όχι» και εν τέλει επικρατήσει το «ναι», τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποχρεωμένος να προσφύγει σε εκλογές, έχοντας προδήλως χάσει την λαϊκή νομιμοποίηση –ή, τουλάχιστον, επειδή θα έχει διαπιστωθεί και δια της κάλπης του δημοψηφίσματος η «δυσαρμονία» της κυβέρνησης με τους πολίτες.
Ωστόσο, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να πάρει ένα τέτοιο ρίσκο, με την ελπίδα πως τελικώς θα προταθεί από τους Ευρωπαίους μια κάπως καλύτερη συμφωνία, για την οποία είτε θα παροτρύνει τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, είτε θα αποσύρει την εξαγγελία του ως «αντάλλαγμα» για να πάρει τη συμφωνία αυτή.

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...