ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου κόβει κάθε γέφυρα με την Κομισιόν

Κυβέρνηση: Ιδού τα ψέματα του Γιούνκερ

Έμμεση επίθεση στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξαπολύει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κυβερνητικές πηγές αναλύουν μία προς μία τις αξιώσεις των δανειστών και τις αντιπαραβάλλουν με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Κομισιόν, υπονοώντας με σαφήνεια πως ο Λουξεμβούργιος κοινοτικός αξιωματούχος λέει... ψέματα.

Παράλληλα, στο ίδιο non paper, η κυβέρνηση αιτιολογεί εκ νέου γιατί κατέληξε στην απόρριψη της πρότασης των δανειστών, ενώ επιμένει πως επρόκειτο περί δημοψηφίσματος.

Το non paper του Μεγάρου Μαξίμου έχει ως εξής:

«Οι θεσμοί, μέσω του Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, υποστηρίζουν ότι για μια σειρά θεμάτων η κυβέρνηση δεν ενημερώνει σωστά τους πολίτες. Ας δούμε ένα προς ένα τα σημεία, στα οποία, όπως υποστηρίζει ο κ. Γιουνκέρ, δίνει λάθος πληροφόρηση η ελληνική κυβέρνηση.

1. "Δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων" στην πρόταση των θεσμών, υποστηρίζει ο κ. Γιουνκέρ. Δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και -του γνωστού για τις απόψεις του- Πήτερ Σπίγκελ: "Συγγνώμη, αυτό δεν είναι αλήθεια", έγραψε, ενώ σε ένα ακόμα tweet σημείωσε ότι "η πρόταση των πιστωτών προβλέπει το κόψιμο του ΕΚΑΣ ως τον Δεκέμβριο του 2019: Αυτό είναι περικοπή συντάξεων ανεξαρτήτως του τι λέει ο Γιουνκέρ".

Η πρόταση της Κομισιόν και βέβαια προβλέπει περικοπή συντάξεων. Πού αλλού
οδηγούν άλλωστε τα μέτρα που προτείνουν; Αυτά είναι:

α. "Σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019".

β. Αύξηση των εισφορών υγείας "που πληρώνουν οι συνταξιούχοι σε 6% κατά μέσο όρο, και αυτό θα επεκταθεί στις επικουρικές συντάξεις".

γ. "Όλα τα επικουρικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται μόνο εξ ιδίων πόρων", εφαρμογή δηλαδή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που ουσιαστικά θα εξαφανίσει τις επικουρικές συντάξεις.

δ. "Ένα πρώτο πακέτο μέτρων θα υιοθετηθεί αμέσως, στοχεύοντας στο 1% του ΑΕΠ από την επιπλέον ετήσια εξοικονόμηση από το 2016". Τι σημαίνει 1% στο ΑΕΠ; Περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ το 2016 θα περικοπούν από συντάξεις και ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους.

ε. Ακόμα, η πρόταση των θεσμών προβλέπει "να υπάρξει ένας πιο στενός σύνδεσμος ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές", δηλαδή και άλλες μειώσεις συντάξεων.

στ. Τέλος, οι θεσμοί ζητούν "να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία", που συνεπάγεται μείωση των εσόδων των ταμείων πάνω από 7οο εκ. ευρώ ετησίως.

2. Οι θεσμοί, είπε ο κ. Γιουνκέρ, "επιμένουν σε κοινωνικά δίκαια μέτρα".
Ποια είναι αυτά τα… κοινωνικά μέτρα:

- Την κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης.

- Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.

- Τη μείωση του ποσού των 1500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία.

- Την αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

3. Ως προς τον ΦΠΑ οι θεσμοί επιμένουν για:

-23% σε εστίαση και ξενοδοχεία [υποχώρησαν ως προς τα ξενοδοχεία στο 13% μετά από συνεχείς πιέσεις]

-13% μόνο για τα πολύ βασικά τρόφιμα, την ενέργεια και το νερό

-Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά

4. Ποτέ δεν δόθηκε/δεν υπήρξε τελεσίγραφο.

Και όμως, ο πρόεδρος του
Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του σαφέστατα είπε ότι εκπνέει
η προθεσμία για την Αθήνα.

5. Να σημειωθεί τέλος ότι αυτή καθ’ αυτή η συμφωνία δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Κάθε μήνα θα υπάρχει αξιολόγηση, ενώ σε πέντε μήνες όλα θα ξαναρχίσουν από την αρχή! Καμιά προοπτική, λοιπόν, δεν διαφαίνεται αν υπάρξει αυτή η συμφωνία, που "ξεχνά" ότι υπάρχει και ένα τεράστιο χρέος προς ρύθμιση. Θα είναι ένα συμβόλαιο μόνιμης και "νόμιμης" ομηρίας της χώρας».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΚΟΨΟΧΕΡΗΔΕΣ… ΣΥΡΙΖΑ ΟΣΟΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ !!!

  Απο την επομένη των εκλογών,
  όλοι σχεδόν οι Έλληνες ζούσαμε με την αγωνία και τον φόβο των ημιμαθών, των ημιαγραμμάτων και των θιασωτών »του τρίτου γύρου». Σκεπτόμαστε όλοι και εξετάζαμε κάθε λέξη και κάθε κίνηση, μέχρι που στις 20 Φεβρουαρίου »έσκασε» το κανόνι, παρά της σταλινικές μεθόδους απόκρυψης και παραπληροφόρησης.

  Σκεφτήκαμε την ανικανότητα, την έλλειψη εμπειρίας μέχρι που είδαμε τον »ξεκάλτσωτο» Μπαροφάκης, μετα πουκάμισα έξω, χειμώνα καιρό να »ποστάρει» την ασχήμια της φάτσας του και της συμπεριφοράς του, κατά πρόσωπο των ανωτάτων εκπροσώπων της ΕΕ, προκαλώντας , απέχθεια, και ειρωνεία.

  Ήταν το πρώτο βήμα, μιας αρχής ,δυστυχώς, χωρίς ευοίωνο τέλος για την Ελλάδα.

  ..Ετσι φθάσαμε σήμερα, έξι μήνες μετά
  απο »απερίγραπτες» ..μορφολογικές εκφράσεις των ειδημόνων της πρόκλησης και της αναίδειας, να κηρύσσουν ξαφνικά ‘ενα αναιτιολόγητο »ΠΟΛΕΜΟ» εναντίον της Ευρώπης και του ευρώ.

  Επί τέλους θα επιχειρήσουν να μας…χρεοκοπήσουν εκτελώντας εντολές ή καθοδηγούμενοι απο την ασυναγώνιστη ηλιθιότητά τους.

  Είναι τόσο ΗΛΙΘΙΟΙ ΄Η, τόσο Προδότες?

  Επί τέλους θα τα διπλασιάσουν τα άσπρα και τα μαύρα τους?

  «Θα ψηφίσετε την Κυριακή να βγούμε από το Ευρώ και την Ευρώπη, για αυτό ο ΤΟΥΡΚΟΣ «τρίβει» τα χέρια του?

  Το θράσος και η αναίδεια της γονικής κουκούλας..

  Συσκέπτονται για τα λεφτά των άλλων, ενώ τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ τα έχουν στο εξωτερικό?

  Αυτοί θα μας σώσουν?
  ================
  Μα αυτοί σίγουρα θα παρακαλάνε να χρεοκοπήσουμε, για να διπλασιάσουν τα λεφτά τους ..ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΟ !!!
  *Τι μπορούμε να κάνουμε και ποια πίεση μπορούμε να ασκήσουμε, με την τσέπη άδεια?

  *Μήπως Αλέξης και λοιποί, σκέπτονται με βάση τα εξασφαλισμένα πολυεκατομμύρια τους, που βρίσκονται ασφαλισμένα, προσοδοφόρα, και αφορολόγητα?

  *Λασπώνουμε θεσμούς και πρόσωπα , πιστεύοντας ότι ‘’ανεβαίνουμε’’ στα μάτια των Ελλήνων και των ξένων που μας κοιτούν είτε με λύπη, περιέργεια ή και περιφρόνηση?

  *Γιατί να μας δώσουν λεφτά τους οι ευρωπαίοι,
  όταν ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ποιοι ΚΛΕΦΤΕΣ πολιτικοί έχουν ΣΗΜΕΡΑ τα κλεμμένα που είναι στις τράπεζές τους?
  =================================================================

  *Πάμε στην Ευρώπη αιτώντας και επαιτώντας χρήματα για να ‘’βγάλουμε’’ τη χρονιά μας, ώστε να μην πεινάσουμε και νομίζουμε ότι οι …κουτόφραγκοι δεν ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει και τι λέμε για αυτούς?.

  *Πάμε αιτώντας και επαιτώντας άμεσες και μεσοπρόθεσμες λύσεις για να μη βουλιάξουμε εντελώς, αφού το χρέος μας είναι ..αμέτρητο και απειλούμε βρίζουμε και προκαλούμε και προειδοποιούμε ενώ αυτοί μας ακούν και …ξύνονται.

  *Πάμε έχοντας δημιουργήσει στο εσωτερικό μας μία ΑΘΛΙΑ προβοκατόρικη και εμφύλια ‘’έφεση’’, ανάμεσα σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά στρώματα και τολμάμε σαν άλλοι ‘’νταβατζήδες’’ να ρίχνουμε ευθύνη ‘’στα φθηνά προφυλακτικά που χρησιμοποιούν οι ξένοι επιβήτορες’’??

  *Ζητάμε λεφτά να συνεχίσουμε τα πάρτι της διαπλοκής και παρέχουμε ‘’ασυλία’’ στους νταβατζήδες της Καραμανλικής παραπολιτικής αλητείας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.