ΚΟΣΜΟΣ

Η Άντα Κουλάου

Mια «αγανακτισμένη» νέα δήμαρχος της Βαρκελώνης

Η ακτιβίστρια Άντα Κουλάου, η επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Αγανακτισμένων και του κόμματος Ποδέμος, αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει σήμερα δήμαρχος της Βαρκελώνης, αφού εξασφάλισε τις ψήφους ενός αυτονομιστικού κόμματος αλλά και των σοσιαλιστών, που της δίνουν την απόλυτη πλειοψηφία, ανακοίνωσαν τα κόμματα τα οποία την υποστηρίζουν χθες.

Η Άντα Κουλάου, μια από τις ηγερίες του κινήματος των αγανακτισμένων, είχε θεωρητικά εξασφαλίσει την δημαρχία όταν κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές της 24ης Μαΐου. Το ψηφοδέλτιό της, το οποίο υποστηρίχθηκε από το Ποδέμος, κατέλαβε 11 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης, έναντι 10 του Χαβιέρ Τρίας, του απερχόμενου συντηρητικού δημάρχου.

Την Κουλάου ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν το ERC, ένα αριστερό αυτονομιστικό κόμμα το οποίο καταλαμβάνει πέντε έδρες, και οι Σοσιαλιστές, που διαθέτουν τέσσερις.

Η Κουλάου, ακτιβίστρια εναντίον των εξώσεων, 41 ετών, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει δήμαρχος της Βαρκελώνης, μιας πόλης 1,6 εκατ. κατοίκων.

"Θα ψηφίσουμε την Άντα Κουλάου με αίσθημα ευθύνης διότι πιστεύουμε στην ενότητα των ανθρώπων που έχουν δεσμευθεί για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την πρόοδο και την ευημερία", δήλωσε χθες ο Άλφρεντ Μπος, ο επικεφαλής της οργάνωσης του ERC στη Βαρκελόνη.

Χθες βράδυ η τοπική οργάνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Βαρκελώνη έλαβε την ίδια απόφαση, σύμφωνα με ένα στέλεχός του, τον Τζάουμε Κολμπόνι. Ακόμη ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου, που εξελέγη με το μικρό κόμμα CUP, έχει ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει την Κουλάου.

Όπως και στη Μαδρίτη, η ισπανική δεξιά αποπειράθηκε να πείσει τους Σοσιαλιστές να σχηματίσουν μαζί της μια συμμαχία εναντίον της υποψηφίας των αγανακτισμένων, κατηγορώντας την ότι αποτελεί απειλή για τη νομιμότητα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Βαρκελώνη να μετατραπεί στην "πρωτεύουσα των αντισυστημικών". Η προσπάθεια αυτή όμως δεν είχε αποτέλεσμα.

Η Άντα Κουλάου, η οποία αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει δήμαρχος σήμερα μετά τις 20:00, θα χρειαστεί ωστόσο να εργαστεί για να εξασφαλίσει συμμαχίες που θα της επιτρέψουν να έχει μια σταθερή πλειοψηφία, δεδομένου ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι διαιρεμένο και σε αυτό εκπροσωπούνται επτά πολιτικές δυνάμεις.

Η Κουλάου έχει δηλώσει ότι θέλει να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την καταπολέμηση των ανισοτήτων στη Βαρκελώνη, που περιλαμβάνει την διακοπή των εξώσεων, τη μείωση του κόστους της ηλεκτροδότησης και της εφαρμογής μέτρων για την εξασφάλιση ελάχιστου μηνιαίου εισοδήματος 600 ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.