ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Νότιο Σουδάν: Περίπου 250.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα

Περίπου 250.000 παιδιά «κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα» στο Νότιο Σουδάν, το οποίο σπαράσσεται εδώ και 18 μήνες από έναν εμφύλιο πόλεμο, προειδοποιεί σήμερα σε έκθεσή του ο Τόμπι Λάνζερ, ο οποίος ήταν συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην χώρα αυτή ως τις αρχές Ιουνίου που απελάθηκε.

«Ένα παιδί στα τρία υποφέρει από σοβαρό υποσιτισμό και 250.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα», διευκρινίζει ο ίδιος στην έκθεσή του.

Ο Λάνζερ απελάθηκε επειδή, σύμφωνα με τις αρχές, προέβλεψε «την κατάρρευση» του Νοτίου Σουδάν, το οποίο είναι το νεαρότερο κράτος στον κόσμο, καθώς ανεξαρτητοποιήθηκε από το Σουδάν τον Ιούλιο του 2011.

Στο έγγραφο αυτό, το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) απευθύνει έκκληση στους δωρητές για την συγκέντρωση των χρημάτων που χρειάζονται ως το τέλος της χρονιάς, τα οποία ανέρχονται, σύμφωνα με υπολογισμούς της υπηρεσίας αυτής των Ηνωμένων Εθνών, σε περίπου 1,63 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το Ocha υπενθυμίζει επίσης ότι τα δύο τρίτα των 12 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας χρειάζονται βοήθεια και ότι 4,6 εκατομμύρια από αυτούς αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο σοβαρής έλλειψης τροφίμων.

Ο πόλεμος που μαίνεται σήμερα στο Νότιο Σουδάν ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2013 μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στους κόλπους του στρατού της χώρας, ο οποίος διασπάστηκε μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και αυτών που υποστηρίζουν τον πρώην αντιπρόεδρό του Ρικ Μάκαρ.

Διάφορες πολιτοφυλακές φυλών συσπειρώθηκαν με την μία ή την άλλη πλευρά στις μάχες που γίνονται στο Νότιο Σουδάν, τις οποίες συνοδεύουν σφαγές και ωμότητες και από τις δύο πλευρές.

«Έχουμε ακόμη έξι μήνες, πιστεύαμε ότι η βία και τα βάσανα είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους και ότι ερχόταν η ειρήνη. Κάναμε λάθος», σημειώνει ο Λάνζερ. «Η πολιτική αδιαλλαξία απομάκρυνε οποιαδήποτε προοπτική για ειρήνη, ο πόλεμος συνεχίζεται και οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση» την χώρα, επισημαίνει.

«Στις πιο πρόσφατες μάχες», οι εμπόλεμοι «έχουν πυρπολήσει σπίτια σε μεγάλη κλίμακα, έχουν καταστρέψει σχολεία, νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, πηγάδια, έχουν κλέψει χιλιάδες ζώα, έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις σε υποδομές και σε αγαθά που είναι απαραίτητα για την διαβίωση των κοινοτήτων», σύμφωνα με την έκθεση αυτή, στην οποία καταγγέλλονται επίσης βιασμοί και επιθέσεις κατά των αμάχων.

Οι δυνάμεις που μετέχουν στη σύγκρουση δεν κάνουν «καμία εμφανή προσπάθεια να ξεχωρίσουν τους στρατιωτικούς από τους πολιτικούς στόχους, ρίχνουν οβίδες σε κατοικημένες περιοχές και ανοίγουν πυρ αδιακρίτως προς την κατεύθυνση διαφόρων καταυλισμών», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η Αφρικανική Ένωση ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταγγείλει αυτούς που ευθύνονται για την συνέχιση της σύγκρουσης και να τους επιβάλει κυρώσεις. «Η συνέχιση των εχθροπραξιών, με πλήρη περιφρόνηση για τα βάσανα του πληθυσμού, καταδεικνύει τον βαθμό στον οποίο οι ηγέτες του Νοτίου Σουδάν έχουν απεκδυθεί τις πιο θεμελιώδεις ευθύνες τους απέναντι στον λαό τους», υπογραμμίζει η Αφρικανική Ένωση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.