ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Επιστημονική ανακάλυψη
Ο (μόνιμος) μανδύας σκόνης της σελήνης
Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το φεγγάρι περιβάλλεται από ένα μόνιμο νέφος σκόνης, το οποίο πιθανότατα προκαλείται από τα σωματίδια που έχουν εκτιναχθεί μετά από τις συχνές προσκρούσεις σωματιδίων κομητών στην επιφάνεια της Σελήνης. Κάθε «κομμάτι» κομήτη που πέφτει με μεγάλη ταχύτητα στην επιφάνεια της σελήνης σηκώνει ψηλά χιλιάδες άλλα μικρότερα σωματίδια.
Την ανακάλυψη έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος LADEE, που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μιχάλι Χοράνιι διευκρίνισαν ότι το εν λόγω νέφος είναι διαφορετικό από εκείνο που πιθανότατα παρατήρησαν οι αστροναύτες των διαστημικών αποστολών «Απόλλων» 15 και 17.
Το νέφος που τώρα ανακαλύφθηκε, περιέχει μεγαλύτερα σωματίδια και είναι πιο αραιό από εκείνο που είχε παλαιότερα εντοπισθεί και προερχόταν μάλλον από λεπτότερη σκόνη της σεληνιακής επιφάνειας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι παρόμοια νέφη, προκαλούμενα από πτώσεις κομητών και αστεροειδών, μπορεί να τυλίγουν και άλλους δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όταν υπάρχουν «βροχές» διαττόντων αστέρων («πεφταστέρια») στη Γη, τότε το ίδιο φαινόμενο επηρεάζει και τη Σελήνη, καθώς αυτά τα ρεύματα διαπλανητικής σκόνης, που αποτελούν απομεινάρια από ουρές κομητών, «βομβαρδίζουν» και το φεγγάρι, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο έντονο το νέφος των σωματιδίων γύρω της.
