ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο μουτζούρης του Τσίπρα και οι “λαλίστατοι” του διαδικτύου

Δεν ξέρω με ποιόν τρόπο θα ολοκληρωθεί το πεντάμηνο δράμα της Ελλάδας, τα τελευταία επεισόδια του οποίου θα ζήλευαν την πλοκή και τις ανατροπές των πλέον περιζήτητων σήριαλ.

Το πλέον πιθανό σενάριο παραμένει αυτό της συμφωνίας. Η λογική δείχνει προς τα εκεί, παρά το γεγονός ότι αυτή η ίδια η λογική απουσίασε πολλές στιγμές από την ελληνική κυβέρνηση και στην τελική ευθεία μοιάζει να χάθηκε και από την πλευρά των πιστωτών.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το βήμα. Πρότεινε ένα φοροπακέτο που θα έκανε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης να βουτήξει στα νερά του Θερμαϊκού. Αυξήσεις φόρων για όλους. Πλούσιους και φτωχούς. ΦΠΑ σε μακαρόνια και όσπρια, έκτακτες εισφορές, διατήρηση ΕΝΦΙΑ, μη περικοπή συντάξεων αλλά αύξηση των κρατήσεων στις συντάξεις (σ.σ. δεν είναι Γιάννης είναι... Γιάνης).

Ο κ. Τσίπρας πήρε στα χέρια του τον μουτζούρη των μέτρων, έβαλε την υπογραφή του στην ελληνική πρόταση που δόθηκε στους θεσμούς και, πλέον, ανεξάρτητα από την εξέλιξη που μπορεί να τον καταστήσει και πάλι, στα μάτια των αφελών, «επαναστάτη» απέκτησε το δικό του, μικρό προσώρας, μερίδιο στη μνημονιακή ιστορία της Ελλάδας.

Αλλά, δεν είναι ώρα για επιθέσεις. Το συμφέρον της χώρας και της συντηρητικής, όχι κορασίδας, αλλά παράταξης, είναι ο Αλέξης Τσίπρας να φέρει μία συμφωνία που και θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή, και θα μπορέσει να την υλοποιήσει και εάν κερδίσει κάτι και για το χρέος και το αναπτυξιακό πακέτο να κυβερνήσει κάποιο διάστημα. Με άλλα λόγια, όλοι χρειάζονται επιστροφή στην κανονικότητα. Η κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, που αν θέλει να βρει την περπατησιά της δεν θα πρέπει να ονειρεύεται νέες κυβερνήσεις Παπαδήμου και εκλογές αλλά να προσδοκά σε ζωτικό χρόνο προκειμένου να ανασυγκροτηθεί και να καταλάβει τί είναι.

Επιμένω δεν είναι ώρα για επιθέσεις. Κυρίως διότι όποια κακή εξέλιξη θα ενισχύσει ακόμα παραπάνω το λαϊκιστικό τέρας και τον αντιευρωπαϊσμό που ήδη φουντώνει στη χώρα.

Κι αν κάτι είναι ευχάριστο από την τόλμη του Τσίπρα να λερώσει τα χέρια του με φόρους 8 δισεκατομμυρίων είναι ότι πέτυχε, λόγω αιφνιδιασμού και αμηχανίας αρχικώς αλλά ελπίζω να μονιμοποιηθεί, να σωπάσουν οι λαλίστατοι αριστεροί του διαδικτύου. Όλοι αυτοί που από καθέδρας κεραυνοβολούσαν όποιον διαφωνούσε μαζί τους. Αυτοί που πουλημένους τους ανέβαζαν, γερμανοτσολιάδες τους κατέβαζαν όσους τυχόν επέκριναν τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα. Αυτοί που ενώ δεν τολμούν να προτείνουν καθαρά την έξοδο από την ευρωζώνη, αναλώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα όχι στην ανάδειξη των εκατοντάδων λαθών της κυβέρνησης Σαμαρά αλλά στην οικοδόμηση ενός μετώπου ηθικής υπεροχής και κοινωνικής ευαισθησίας με όρους καλού – κακού. Ενός μετώπου που οικοδομήθηκε σε πείσμα της πραγματικότητας, με προφανή άγνοια
των συσχετισμών, με την έπαρση της βεβαιότητας ότι αλλάζουμε την Ευρώπη και η ελπίδα έρχεται.

Ο βολονταρισμός κατέρρευσε αλλά η ελπίδα, όντως, μπορεί να έρθει στη χώρα.

Προϋπόθεση είναι να ενισχυθεί ο ορθός λόγος και η μετριοπάθεια. Να περισσέψουν οι προτάσεις και η κριτική, αντί των χαρακτηρισμών. Και να μην έρθουν οι «δικαιωμένοι» να κάνουν τα ίδια και χειρότερα.

Δεν σας κρύβω ότι δεν έχω πολλές ελπίδες. Μια ματιά στα κανάλια και το διαδίκτυο αρκεί να πείσει και τους πλέον αισιόδοξους ότι το πρόβλημα είναι εδώ και, φυσικά, διακομματικό.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ορέστης 11:32 25/06/2015

    με αυτή τη συμφωνία, σε λίγους μήνες οι θιασώτες της δραχμής θα έχουν πολλαπλασιαστεί…
    μιλάμε για θρίαμβο

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.