ΚΟΣΜΟΣ

Ήταν η «φωνή» του Σαντάμ Χουσέιν στο εξωτερικό

Πέθανε ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ, Τάρεκ Αζίζ

Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ, Τάρεκ Αζίζ,  η «φωνή» του προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν στο εξωτερικό.

Ο Αζίζ, που είχε διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα νοσοκομείο στο νότιο Ιράκ, αφού πέρασε πολλά χρόνια έγκλειστος σε φυλακή, όπως γνωστοποίησε ένας αξιωματούχος της επαρχίας.

«O Τάρεκ Αζίζ πέθανε σε ένα νοσοκομείο της πόλης Νασιρίγια όπου είχε διακομιστεί όταν η υγεία του επιδεινώθηκε» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντελ Αμπντελχουσέιν αλ Ντακχίλι, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Ζι Καρ, όπου ο πρώην επικεφαλής της ιρακινής διπλωματίας εξέτιε την ποινή του.

Ο Ταρέκ Αζίζ γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1936 στην πόλη Qaraqosh, κοντά στην Μοσούλη, από οικογένεια Χριστιανών Χαλδαίων και το πραγματικό του όνομα είναι Mikhail Yuhanna, το οποίο το άλλαξε σε Ταρέκ Αζίζ ίσως για να αποφύγει τυχόν προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η χριστιανική καταγωγή του. Σπούδασε Αγγλικά στο Baghdad University of Fine Arts, για ένα διάστημα εργάστηκε ως δημοσιογράφος και το 1963, έγινε εκδότης της εφημερίδας Aj-Jamahir (al-Jamaheer). Το 1957 έγινε μέλος του κόμματος Μπάαθ. Τον Απρίλιο του 1980 επέζησε απόπειρας δολοφονίας εναντίον του από μέλη του Islamic Dawa Party και η οποία είχε σχεδιαστεί από το Ιράν.

Η άνοδος του Ταρέκ Αζίζ στα πολιτικά πράγματα του Ιράκ άρχισε μετά την κατάληψη της εξουσίας από το κόμμα Μπάαθ, με πραξικόπημα, το 1968. Ο Αζίζ υπήρξε μέλος του Regional Command, του υψηλότερου κυβερνητικού οργανισμού του κόμματος Μπάαθ, από 1974 μέχρι το 1977, οπότε έγινε μέλος του Επαναστατικού Διοικητικού Συμβουλίου.

Το 1979, έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμμετείχε σε διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο. Όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990, ο Ταρέκ Αζίζ ορίστηκε εκπρόσωπος του ιρακινού καθεστώτος και από τη θέση αυτή προσπάθησε να δικαιολογήσει την τη δράση του ιρακινού στρατού, ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων ότι η εισβολή ήταν δικαιολογημένη γιατί η αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου από το Κουβέιτ είχε αρνητική επίδραση στα πετρελαϊκά έσοδα του Ιράκ.

Κατηγόρησε δε τα αραβικά κράτη για δουλοπρέπεια προς τις ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή και για την υποστήριξή τους στην επιβολή ποινικών κυρώσεων στη χώρα του. Τον Ιανουάριο του 1991, συμμετείχε στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στη Γενεύη, σκοπός της οποίας ήταν η εξεύρεση λύσης σε σχέση με το Κουβέιτ που βρισκόταν υπό την ιρακινή κατοχή.

Με πληροφορίες από Wikipedia

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.