ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ στις 15:00

Πιο κοντά από ποτέ στη συμφωνία, αλλά…

Μία «ανάσα» πριν τη συμφωνία, παρά τις υπαρκτές και εκκρεμούσες αποκλίσεις, φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση με τους πιστωτές, μετά τις χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες, αλλά και με φόντο το νέο προγραμματισμένο ραντεβού Τσίπρα-Γιούνκερ για σήμερα στις 15:00, ραντεβού που επιβεβαίωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Επισήμως, βεβαίως, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, υπό την έννοια ότι το κλίμα στην διαπραγμάτευση έχει επιβαρυνθεί αρκετά και η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί. Ωστόσο, πλέον τις δύο πλευρές χωρίζουν λιγότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ και ολοένα και εμπεδώνεται η εκτίμηση πως… δε θα κινδυνεύσει η συνοχή της Ευρωζώνης για ένα τέτοιο ποσό.
Άλλωστε, χθες, κατεβλήθη απ’ όλες τις πλευρές προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και, κυρίως, να βελτιωθεί το κλίμα καχυποψίας που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες. Και φαίνεται πως βελτίωση του κλίματος υπήρξε, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για το σημερινό ραντεβού του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ραντεβού ουδόλως τυπικό, αφού οι δύο ηγέτες δεν αποκλείεται να δώσουν ακόμη και τα χέρια της συμφωνίας, αν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο και η εύρεση «ισοδυνάμων» από την ελληνική πλευρά ικανοποιήσει τους δανειστές.

Το ελληνικό σχέδιο

Παρά το γεγονός ότι το διαρκές «σκοτσέζικο ντους» των τελευταίων 4,5 μηνών της διαπραγμάτευσης δεν επιτρέπει σε κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση να προβαίνουν σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις, στο κυβερνητικό στρατόπεδο αρχίζει να διαμορφώνεται κλίμα αισιοδοξίας –όχι διότι τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η ελληνική πλευρά θα είναι εύκολα διαχειρίσιμα, αλλά διότι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr, στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα θέματα και δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να πάρει σοβαρά «αντίδωρα» για να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά. «Αντίδωρα» τα οποία θα καθιστούν την πολιτική διαχείριση των επώδυνων μέτρων κατά πολύ ευκολότερη υπόθεση, υπό την έννοια ότι θα είναι τα τελευταία μέτρα και η συμφωνία μπορεί να έχει χαρακτηριστικά «οριστικής λύσης».

«Ενιαία συμφωνία, όχι παράταση»

Συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στελέχη της ομάδας διαπραγμάτευσης δεν έκρυβαν χθες την ενόχλησή τους για ρεπορτάζ αρκετών ΜΜΕ, που παρουσίαζαν την πρόταση της κυβέρνησης ως αίτημα… νέας παράτασης, 9 μηνών αυτή τη φορά, της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης. Κατά πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει όντως η «τεχνική» παράταση της σύμβασης ως τον Μάρτιο του 2016, οπότε και τελειώνει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ωστόσο ταυτόχρονα συζητούνται και πολλά άλλα πράγματα. Ωστόσο, το ελληνικό αίτημα δεν αφορά μία απλή 9μηνη παράταση, αλλά μία «τελική συμφωνία» με «σκαλοπάτια» -που όμως θα συμφωνηθούν τώρα- προκειμένου να αρθεί η «ελληνική αβεβαιότητα». Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, που παραμένει προς το παρόν στο τραπέζι των συζητήσεων, η κυβέρνηση ζητεί από τους δανειστές να συμφωνήσουν σε όλα τα μέτρα «εδώ και τώρα» και, παράλληλα, να υπάρξει δέσμευση πως αυτή θα είναι η τελευταία δέσμη μέτρων που θα  κληθεί να λάβει η κυβέρνηση. «Δεν γίνεται κάθε δύο ή τρεις μήνες να κυνηγάμε την ουρά μας και να ζούμε αυτό το θρίλερ», υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ζήτησε χθες από την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο Γιούνκερ να συνομολογηθεί τώρα η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση, με μία συμφωνία η οποία θα δημιουργεί μεν στην κυβέρνηση την υποχρέωση για επώδυνες μεταρρυθμίσεις και μέτρα, ωστόσο ταυτόχρονα θα λύνει μια και καλή το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, θα συνοδεύεται από διευθέτηση του χρέους και από ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο της Κομισιόν και ταυτόχρονα θα αποτελεί τον οδικό χάρτη για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Υπό συζήτηση

Και, μπορεί σε πρώτη φάση να ακούγεται φιλόδοξο κάτι τέτοιο, ωστόσο στελέχη με πλήρη γνώση της διαπραγμάτευσης, υποστηρίζουν πως, αφ’ ης στιγμής «όσο θέλουμε να τελειώνουμε εμείς με το ελληνικό πρόβλημα, άλλο τόσο θέλουν και οι Ευρωπαίοι», τότε «μία τέτοια συμφωνία θα αποτελούσε νίκη για όλους και θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα». Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως χθες, λίγο πριν ξεκινήσει η τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, το πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε ρεπορτάζ που εμφανίζει την Άνγκελα Μέρκελ να συζητά με την Αθήνα την εφαρμογή μίας «κλιμακωτής συμφωνίας», ενώ η έγκυρη Handelsblatt δημοσίευε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η καγκελάριος της Γερμανίας έχει θέσει… εκτός διαπραγμάτευσης τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ως γνωστόν έχει σκληρότερες απόψεις ως προς την αντιμετώπιση της χώρας μας.

Αισιοδοξία Τσίπρα

Όλα τα παραπάνω, εξάλλου, «φωτογραφίζονται» και στην δήλωση που έκανε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη δίωρη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ. Ο Αλέξης Τσίπρας, πέραν της συμφωνίας όλων των πλευρών για «εντατικοποίηση των συζητήσεων», υπογράμμισε με νόημα ότι οι συζητήσεις αφορούν μία συμφωνία «που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στο βιώσιμο χρέος» και έκανε λόγο για βιώσιμη λύση, λέγοντας, μάλιστα, πως την ανάγκη των παραπάνω συμμερίζεται η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία.

Αναλυτικά, η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Σήμερα (σ.σ. χθες το βράδυ) είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ όπως είχαμε συμφωνήσει στην τελευταία τηλεφωνική μας επικοινωνία. Οι συζητήσεις έγιναν σε καλό και φιλικό κλίμα όπως πάντα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μία λύση. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια στην ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο και μία προπτικη που θα δώσει ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη στην Ευρώπη».

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Μνήμων 12:07 11/06/2015

    ΤΟ ‘’ ΑΤΖΕΛΛΙΚΟ’’ ΧΑΜΟΓΕΛΟ …ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΣΟΥ

    Ο Αλέξης απεδείχθη ολίγιστος και τρομερά επικίνδυνος .
    Υποσχέθηκε ως αντιπολίτευση τα πάντα στους πάντες.
    *Ισοπέδωσε αγώνες και θυσίες ανθρώπων που έδωσαν το αίμα τους για μια δημοκρατική και ευνομούμενη Ελλάδα.
    *Συκοφάντησε και έβρισε προκλητικά και αδιάντροπα θεσμούς και αντιπάλους λες ήταν εχθροί του.
    *Κατέστρεψε και πυρπόλησε την Ελλάδα από τη μία άκρη μέχρι την άλλη παραπληροφορώντας ζωντανούς …και νεκρούς.
    *Εκμεταλλεύτηκε και καλλιέργησε την αδυναμία, τη φτώχεια , τη στέρηση, τη δυστυχία.
    * Διέσυρε και ξευτέλισε κάθε πολιτικό αντίπαλο ΠΛΗΝ του καΜένου ! και
    * πρωτοστάτησε στη δημιουργία του κινήματος δεν ΠΛΗΡΩΝΩ, τινάζοντας στον αέρα την προσπάθεια ‘’αίματος’’ για την σωτηρία από την χρεοκοπία.
    *Σαμποτάρισε με κάθε τρόπο κάθε κυβερνητικό θετικό αποτέλεσμα ‘’εν τη γενέσει του’’ συμμετέχοντας στην προδοσία, την αποστασία τον οικονομικό θάνατο της Ελλάδας και τον ξενιτεμό των παιδιών της.
    *Διαστρέβλωνε, μαζί με τους προδότες Σαμαρά και Τούρκογλου, κάθε προσπάθεια δανεισμού και κάθε προσπάθεια συγκρότησης της Κοινοτικής αλληλεγγύη που παρά ταύτα, τελικά επέτυχε να δημιουργήσει ο ΕΝΤΙΜΟΣ πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τους εργατικούς και αθόρυβους ‘’κηπουρούς του’’.
    Σήμερα σαν..πρωθυπουργός, χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις οικονομίας, χωρίς στοιχειώδη γνώση κάποιας ξένης γλώσσας, με το χαμόγελο της…Άντζελας ή και του πολυμαθούς Σάκυ, παίρνει ‘’πόζες’’ στις φωτογραφικές συναντήσεις , για το λαό που καρτερεί στην άκρη στο..ποτάμι και τρέχει στο τηλέφωνο να ρωτήσει…τι του είπαν?
    Τι μα@@@κίες είναι αυτές που κάνουμε? Που καταντήσαμε σαν άχρηστες γερασμένες και ξεδοντιάρες πόρνες, να βλέπουμε ΤΗΝ ‘’ΤΥΦΛΑ’’ του Αλέξη , του Πάνου και της Ζωής και να καμαρώνουμε το ύφος(όχι το ήθος) του ..αδιάβροχου ακροδεξιού ασπρομάλλη.
    Νομίζω, ότι ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ‘’πολιτική’’ σύνθεση δεν υπήρξε στην βουλή των Ελλήνων.
    Ποιος άραγε θα …τολμήσει να μας πει τι ελπίζουμε, τι περιμένουμε εκτός από την ΑΥΤΟΜΟΥΤΖΑ ΜΑΣ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.