ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ψήφος κατά συνείδηση; Μόνο με μυστικές ψηφοφορίες…

Αυτές τις ημέρες, εξελίσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ μία συζήτηση απολύτως πρωτοφανής για τα δεδομένα του χώρου: με αφορμή την διαφαινόμενη συμφωνία και την απόλυτη ανάγκη επικύρωσής της από τη Βουλή, οι βουλευτές της Αριστεράς έρχονται –για πρώτη φορά στην πολιτική τους ζωή- αντιμέτωποι με τις έννοιες της κομματικής πειθαρχίας, ενδεχομένως της διαγραφής, αλλά και της επαναβεβαίωσης της δεδηλωμένης εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση.

Και, βεβαίως, πρωτοφανής δεν είναι μόνο αυτή η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ –είναι και η διακυβέρνηση της χώρας, η οποία διαμορφώνει νέα καθήκοντα, πιέζει εξ αντικειμένου το κυβερνών κόμμα να γίνει «κόμμα εξουσίας» και, ευλόγως, σε κόμματα εξουσίας που διαχειρίζονται την τύχη της χώρας σε τόσο οριακές στιγμές, ο κάθε βουλευτής δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να ψηφίζει ό,τι θέλει.

Πέραν, όμως, των εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες ημέρες από άλλους πολιτικούς χώρους ακούγονται ειρωνικά σχόλια και υποκριτικές «κραυγές» υπέρ της ψήφου κατά συνείδηση. Ορισμένοι, μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να λοιδορήσουν την κυβέρνηση επειδή θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Σημειωτέον ότι αυτού του είδους τα ειρωνικά σχόλια εκφράζουν βουλευτές που στο παρελθόν σήκωναν τα χέρια στη Βουλή καταπώς ήθελε ο εκάστοτε αρχηγός τους ή κόμματα που κυβέρνησαν και έπαιρναν αποφάσεις για τη χώρα, χωρίς καν να ζητηθεί η γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής.

Ωστόσο, όσο κι αν υπό τις παρούσες συνθήκες είναι καταφανώς αναγκαία η ενιαία στάση των βουλευτών της συμπολίτευσης στη Βουλή, είναι σαφές πως η εικόνα βουλευτών να ψηφίζουν ακόμη και ενάντια στη συνείδησή τους για λόγους πειθαρχίας δεν είναι η καλύτερη. Όπως και η εικόνα βουλευτών που επειδή αποφάσισαν να συνομιλήσουν με τη συνείδησή τους, διαγράφονται γι’ αυτό.

Όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, η έννοια της «ψήφου κατά συνείδηση» έτσι όπως την ορίζει το Σύνταγμα δεν υπήρξε. Ο τέλειος ευτελισμός της ήταν τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια –όταν μαζί με την κατά συνείδηση ψήφο ευτελίστηκε και η έννοια της μυστικής ψηφοφορίας.

Όσοι, λοιπόν, ξαφνικά «ανακάλυψαν» τη συνείδησή τους και δεν καταλαβαίνουν πώς ένα κόμμα της Αριστεράς μπορεί να επιβάλει κομματική πειθαρχία, δεν έχουν παρά να υιοθετήσουν την ιδέα της μυστικής ψηφοφορίας για όλες τις αποφάσεις της Βουλής.

Αφ’ ης στιγμής ο κάθε βουλευτής φοβάται τη διαγραφή και ψηφίζει –συνήθως- ανάλογα με την «γραμμή» του κόμματος, η υιοθέτηση της μυστικής ψηφοφορίας θα μπορούσε να δοκιμαστεί προκειμένου να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό.

Όσοι έχουμε παρακολουθήσει κρίσιμες συνεδριάσεις της Βουλής, έχουμε ακούσει πολλές φορές τον πρωθυπουργό να απευθύνεται σε όλους τους βουλευτές προσπαθώντας να τους πείσει για την αναγκαιότητα να ψηφιστεί κάτι που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή. Και ξέρουμε εκ των προτέρων ότι τα «κουκιά» είναι μετρημένα, τα κόμματα δια των εκπροσώπων και αρχηγών τους έχουν προαναγγείλει την στάση τους και, ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα της κάθε ψηφοφορίας είναι λίγο-πολύ γνωστό. Ευλόγως, λοιπόν, οι προσπάθειες κάθε πρωθυπουργού ή υπουργού να πείσει το Σώμα να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο, φαίνονται κάπως υποκριτικές.

Οι συνεδριάσεις γίνονται με «σημαδεμένα χαρτιά» και έτσι, εμφανίζεται μία εικόνα Βουλής όπου ο κάθε αρχηγός ή υπουργός λέει το «ποίημά» του, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ποιους έχει πείσει και ποιους όχι, αλλά και από ποιους θα πάρει ψήφο ενώ δεν τους έχει πείσει και τούμπαλιν.

Η υιοθέτηση των μυστικών ψηφοφοριών, λοιπόν, δεν επανιδρύει και εμβαθύνει απλώς την έννοια της «κατά συνείδηση» ψήφου, αλλά ταυτόχρονα αποκαθιστά και την ειλικρίνεια του πολιτικού διαλόγου εντός του Κοινοβουλίου. Ένας πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να προσπαθήσει να πείσει βουλευτές της αντιπολίτευσης για όσα λέει ή, αντιστοίχως, ένας αρχηγός αντιπολιτευόμενου κόμματος έχει την ευκαιρία να πείσει τους συμπολιτευόμενους βουλευτές για μία λαθεμένη, κατά τη γνώμη του, πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, με την υιοθέτηση της μυστικής ψηφοφορίας διαμορφώνονται οι συνθήκες για τη δημιουργία πολιτικών τόξων εντός του Κοινοβουλίου, με διακομματικά χαρακτηριστικά, που μπορούν να προωθήσουν την έννοια της πολιτικής συναίνεσης, του διαλόγου και της σύνθεσης, που τόσο έχει ανάγκη η πολιτική ζωή σήμερα. Για παράδειγμα, ως «αντίβαρο» στον τάδε ή τον δείνα «λαφαζανικό» βουλευτή που δεν μπορεί να υπερψηφίσει ενδεχομένως τη συμφωνία, θα μπορούσε να δώσει θετική ψήφο ολόκληρη η «φιλελεύθερη» και «μεταρρυθμιστική» πτέρυγα της ΝΔ, χωρίς τον φόβο της διαγραφής από τον Αντώνη Σαμαρά.

Και, φυσικά, η μυστική ψήφος είναι ουσιαστική όχι μόνο για την ψήφιση νομοσχεδίων και συμφωνιών με τους δανειστές, αλλά ακόμη και για προτάσεις μομφής επί υπουργών ή Προέδρου  Βουλής, ακόμη και για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Για παράδειγμα, αν η ψηφοφορία ήταν μυστική, πόσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν μπορούσαν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω, να έδιναν θετική ψήφο στον Σταύρο Δήμα, ώστε να κάνει την «βρόμικη δουλειά» της διαπραγμάτευσης η προηγούμενη κυβέρνηση;

Δε θα μάθουμε ποτέ γιατί, ως γνωστόν, με «αν» δεν κάνεις Ιστορία.

Αυτό που έχουμε διαπιστώσει, πάντως, ως τώρα, είναι πως με τις φανερές ψηφοφορίες κόμματα εγκλωβίζονται στην ρητορική τους, βουλευτές σηκώνουν τα χέρια σαν μαριονέτες, ενώ όσοι κάνουν το «λάθος» να συνομιλήσουν με τη συνείδησή τους πληρώνουν βαρύτατο πολιτικό κόστος. Οπότε, ίσως να αξίζει η δοκιμή της μυστικής ψήφου…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΒ 0:23 04/06/2015

  Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ…
  =======================================

  ‘’Αγόρασε’’ χιλιάδες φανατισμένους και παραπλανημένους ψήφους

  Γράφει ο Ν βράχος

  Κατέστρεψαν την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στα τρομακτικά οικονομικά προβλήματα, οδήγησαν σε αποτυχία το ΜΝΗΜΟΝΙΟ αρνούμενοι να ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ τις υποχρεώσεις τους, δημιουργώντας επί πλέον ανάγκη για χρήματα, που λογικά θα έμπαιναν στα ταμεία και έτσι τα χρήματα του μνημονίου ΔΕΝ ΕΦΘΑΣΑΝ να καλύψουν τις νέες υποχρεώσεις του κράτους ,αφού τα χάλασαν για άλλες ανάγκες και σήμερα η πολιτική συμμορία , τους ‘’αποζημιώνει’’ ,όπως τους είχε υποσχεθεί, με 100 δόσεις αποπληρωμής για όσα έπρεπε να πληρώσουν τότε για να μη ουσιαστικά χρεοκοπήσουμε.
  Κρατούν τις υποσχέσεις τους σε δεξιούς και ‘’αριστερούς’’ κι όσους ακόμη παραπλανήθηκαν και δεν πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους .
  ΔΕΝ πλήρωσαν τότε που έπρεπε , έπεσε η κυβέρνηση και σήμερα ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ουσιαστικά να..πληρώσουν σε δέκα χρόνια, ή , σε 100 δόσεις όσα θα πλήρωναν έγκαιρα και δεν θα βρισκόμαστε στο βάθος της καταστροφής και της ζητιανιάς.
  Έτσι φτάσαμε εδώ που ‘’φτάσαμε’’ !
  Ποτέ, στη πολιτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας, μία αντιπολίτευση δεν δημιούργησε και σύλλογο άρνησης των υποχρεώσεων του πολίτη προς το δημόσιο, προκειμένου η πίεση αυτή να αναγκάσει την νομίμως εκλεγμένη κυβέρνηση να βρεθεί σε οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο.
  Μόνο Απάτριδες και ΑΘΕΟΙ μπολσεβίκοι, θα μπορούσαν να εφαρμόσουν αυτή την τακτική, προκειμένου να ‘’συνυπάρξουν’’ στην ανέντιμη παραπληροφόρηση, μάζες αδύναμων οικονομικά πολιτών, ώστε με την κατάλληλη προπαγάνδα και παρότρυνση να πέσουν στην κομματική παγίδα της αντεθνικής αντιπολίτευσης αρχικά ως διαφωνούντες και τελικά ως αντιπολιτευτικά ομοφρονούντες.
  ‘’ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ’’:
  Πόσο ανθέλληνας μπορεί να είσαι, ώστε να αγωνίζεσαι συνειδητά για την καταστροφή της πατρίδας σου, το μέλλον των παιδιών σου, προκειμένου να επιτύχεις την κομματική σου πρόσκαιρη, βρόμικη και ανέντιμη κατάληψη της εξουσίας?

  **Πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση σήμερα, αν ακούγατε τη φωνή της λογικής επίκλησης του Γιώργου Παπανδρέου και τη φωνή του εθνικού κινδύνου της πατρίδας μας, αν ΒΟΗΘΟΥΣΑΤΕ να επιτύχει το πρώτο μνημόνιο, στο οποίο προσφύγαμε, ύστερα από αλόγιστη σπατάλη και κακοδιαχείριση της πενταετίας (2004-2009), και το οποίο «ΒΟΥΛΙΑΞΕ» λόγω απόκρυψης των δημοσιονομικών μεγεθών από την κυβέρνηση του άνανδρου και επαίσχυντου τυροπιτολάγνου, αφού, αντί βοήθειας και συμπαράστασης, μέχρι και σύλλογο «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», φτιάξετε οι δύο ανέντιμοι ουλαμοί της κομματικής διαπλοκής και της προσωπικής ανεντιμότητας, ενισχυόμενοι από όλους τους..Ελληναράδες?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.