ΚΟΣΜΟΣ

Έντονες αντιδράσεις για την απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου

Σε θάνατο καταδικάστηκε ο Μόρσι

Σε θάνατο καταδικάστηκε από αιγυπτιακό δικαστήριο ο ανατραπείς πρόεδρος της χώρας  Μοχάμεντ Μόρσι, με τις κατηγορίες της δολοφονίας, των απαγωγών και άλλες, κατά τη διάρκεια μιας μαζικής απόδρασης κρατουμένων το 2011.

Σε θάνατο καταδικάστηκαν επίσης ο πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε και άλλοι τέσσερις ηγέτες της Αδελφότητας. Περισσότεροι από 80 άλλοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ερήμην.

Νωρίτερα, το δικαστήριο καταδίκασε τον Μόρσι σε ισόβια σε μία ξεχωριστή υπόθεση για συνωμοσία με ξένες οργανώσεις.

Τον περασμένο μήνα το δικαστήριο εισηγήθηκε την επιβολή της εσχάτης των ποινών στον Μόρσι έπειτα από την καταδίκη του ιδίου και των συγκατηγορούμενών του –περιλαμβανομένου του Μπαντίε– για δολοφονίες και απαγωγές αστυνομικών, για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας και για αποδράσεις από φυλακές στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης κατά του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η εισήγηση για την επιβολή της θανατικής ποινής είχε προκαλέσει επικρίσεις από τις ΗΠΑ, άλλες δυτικές κυβερνήσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μετά τη σημερινή καταδίκη, ένα υψηλόβαθμο μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δήλωσε πως η δίκη «ήταν κατώτερη κάθε διεθνούς κριτηρίου». «Αυτή η ετυμηγορία είναι ένα καρφί στο φέρετρο της δημοκρατίας στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Γιαχία Χαμίντ, πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Μόρσι και επικεφαλής των διεθνών σχέσεων της Αδελφότητας, σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μόρσι και ο Μπαντίε και άλλοι 15 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν επίσης σε ισόβια –ποινή η οποία σύμφωνα με την αιγυπτιακή νομοθεσία σημαίνει 25ετή κάθειρξη– για συνωμοσία με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα υψηλόβαθμα στελέχη της Αδελφότητας Ίσαμ ελ-Εριάν και Σάαντ ελ-Κατάτνι.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Χάιρατ ελ-Σάτερ, Μοχάμεντ ελ-Μπελτάγκι και Άχμεντ Αμπντελάτι σε θάνατο για την ίδια υπόθεση. Άλλοι 13 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο. Οι αποφάσεις αυτές μπορούν να εφεσιβληθούν.

Ο δικαστής Σάαμπαν ελ-Σάμι, δήλωσε πως ο Μεγάλος Μουφτής, η ανώτερη θρησκευτική αρχή, είπε πως κατά τη γνώμη του η θανατική ποινή επιτρέπεται για τους κατηγορουμένους για τους οποίους τού είχε ζητηθεί η γνώμη.

Ο Μόρσι, ντυμένος με μπλε στολή φυλακής, ήταν ήρεμος και χαμογέλασε ελαφρά καθώς ο δικαστής ανέγνωσε την πρώτη καταδίκη στη δικαστική αίθουσα που φιλοξενείται στην Αστυνομική Ακαδημία.

Οι κατηγορούμενοι φώναξαν «Κάτω, κάτω ο στρατιωτικός νόμος» καθώς οδηγούνταν στο δικαστήριο. Ο Μόρσι έχει δηλώσει πως το δικαστήριο δεν είναι νόμιμο και έχει χαρακτηρίσει τη νομική διαδικασία σε βάρος του μέρος του πραξικοπήματος του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι το 2013.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.